Αυτό τo Σαββατοκύριακο ανήκει πολιτικά – ίσως και υπαρξιακά – στο ΚΙΝΑΛ, η παράλληλη αγωνία όμως μοιράζεται στα τρία: Σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και δημοσκόπους.
Ως προς τις δημοσκοπήσεις, τα μηνύματα των τελευταίων 24ώρων έκαναν λόγο για «ανατροπή». Και οι πληροφορίες για τις τελευταίες μετρήσεις έλεγαν πως «τα δεδομένα άλλαξαν», πως υπάρχει άνοδος Γιώργου Παπανδρέου και παράλληλη υποχώρηση Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου. Κοινώς, στο παρά πέντε της εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ οι δημοσκοπικές προβλέψεις ευθυγραμμίστηκαν με τις στοιχηματικές εταιρίες και δίνουν δίδυμο για τον δεύτερο γύρο Παπανδρέου – Ανδρουλάκη (με αυτή την σειρά). Εάν επιβεβαιωθούν, από Δευτέρα θα υπάρχει ξανά θέμα δημοσκοπήσεων προς συζήτηση.
Προσώρας συζητούνται και αναλύονται σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια της επόμενης μέρας. Στο Μαξίμου έχει ενδιαφέρον ότι η υποψηφιότητα Λοβέρδου δεν αντιμετωπίζεται πλέον με τόση θέρμη όσο – κάποιοι τουλάχιστον – την έβλεπαν αρχικά.
Η ανάγνωση που γίνεται, μετά και από ειδικές ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες που, κατά τις πληροφορίες, παραγγέλθηκαν, καταλήγει σε δύο συμπεράσματα: Το πρώτο είναι πως το ποσοστό του 9,5% ή και 10% που έδωσαν στο ΚΙΝΑΛ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι βιώσιμο. Διότι αντικατοπτρίζει κυρίως προσδοκίες και όχι πραγματικά δεδομένα και δεν είναι ομογενές. Το ποιος θα είναι τελικά ο νέος αρχηγός θα καθορίσει και την πραγματική δυναμική του ΚΙΝΑΛ και, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μετρήσεις, η συστράτευση κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι. Δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι ψηφοφόροι που σήμερα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως δεν θα ακολουθήσουν και όλοι τον Γιώργο Παπανδρέου, για παράδειγμα.
Πάνω σ’ αυτή την βάση πατάει το δεύτερο συμπέρασμα που λέει πως ένα «αριστερόστροφο» ΚΙΝΑΛ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου δεν θα κόψει ψήφους από την ΝΔ και δεν θα απειλήσει την ηγεμονία Μητσοτάκη. Αντιθέτως, στο Μαξίμου θεωρούν πως μπορεί να στείλει στην ΝΔ ψηφοφόρους του κέντρου που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο Κίνημα Αλλαγής.
Δεν είναι δεδομένο πως θα ισχύσει το ίδιο εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς το κεντροδεξιό προφίλ που προβάλει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει υποδοχέας κυβερνητικής φθοράς και δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο αντίλογος εδώ – που ακούγεται έντονα κυρίως από την ομάδα Σαμαρά – λέει πως ένα ΚΙΝΑΛ υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο θα είναι πολιτικά χρήσιμο, εάν όχι απολύτως αναγκαίο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όμως δεν είναι πολλοί οι υποστηρικτές αυτής της άποψης. Διότι, συν τοις άλλοις, θεωρούν πως ένα Κίνημα Αλλαγής με πρόεδρο Λοβέρδο δεν θα φθάσει ποτέ συμπαγές και ενωμένο σε συγκυβέρνηση με την ΝΔ.
Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε για λόγους τακτικής είτε λόγω υψηλής πολιτικής αυτοπεποίθησης, προτιμά καθαρές διαχωριστικές γραμμές και καθαρό αντίπαλο, κι αυτόν μάλλον τον βλέπει στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Εξ ου και τα τελευταία μηνύματα λένε πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Μαξίμου έχει δοθεί σήμα «φρένου» σε ενδεχόμενες κινήσεις στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου από οργανωμένα μέλη της ΝΔ.
Τα ίδια σενάρια διαβάζονται αντίστροφα στην Κουμουνδούρου, Και εκεί, υπάρχει ισχυρή τάση που θα ήθελε «καθαρό αντίπαλο» – τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την πλευρά δυσαρεστημένου κόσμου της κεντροαριστεράς που βλέπει κλειστές τις γέφυρες της διεύρυνσης. Και οι πιο ανήσυχοι βλέπουν κίνδυνο ανόδου του ΚΙΝΑΛ και σε διψήφια ποσοστά άνω του 10%.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία. Δεν βλέπει ούτε εκείνος προοπτική στην τρέχουσα δημοσκοπική δυναμική του ΚΙΝΑΛ και η εκτίμηση που μεταφέρουν συνομιλητές του είναι πως δεν θα ακολουθήσουν όλοι τον νέο αρχηγό. Δεν συμμερίζεται όμως και την προσέγγιση Μητσοτάκη. Επιμένει στην ανάγκη για προοδευτική ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής διότι επιμένει και στο στοίχημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και γνωρίζει ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτός από αντιδεξιό μέτωπο, μπορεί να έχει και συνομιλητή σ’ αυτό το στοίχημα – ειδάλλως, η προοδευτική διακυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει κενό σύνθημα.
Τον Γιώργο Παπανδρέου προτιμούν, για έναν επιπλέον λόγο, και αρκετά στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και της «Γέφυρας»: Διότι θεωρούν πως η ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να πιέσει και να στρέψει πιο κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – κι εάν όχι όλον, τουλάχιστον την ηγεσία του.
Και στα δύο επιτελεία, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, κάθε άλλο παρά αποκλείεται η – ισχυρή – πιθανότητα να είναι νικητής των εκλογών ο τρίτος εκ των φαβορί, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν αξιολογείται όμως ως σενάριο που μπορεί να αλλάξει την δυναμική στο πολιτικό σκηνικό – είτε αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, είτε προκαλώντας ουσιαστικές μετατοπίσεις. Η κάλπη της Κυριακής, και η επόμενη μέρα, θα δείξουν εάν πρόκειται για σενάριο που υποτιμάται…