Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ανακρούσει πρύμναν και να μην αποδεχτεί το αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την μονιμοποίηση επιπλέον 4.000 ιερέων όταν, μεθαύριο Δευτέρα, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μέχρις ώρας, πάντως, στους κύκλους της Μονής Πετράκη θεωρούν βέβαιο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδείξει ευήκοον ους, κάποιοι, δε, λένε πως υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Θα “παγώσει” την αποδοχή του σχετικού αιτήματος ο πρωθυπουργός; Το πιθανότερο είναι πως ναι, όμως οι εντυπώσεις δημιουργήθηκαν…
Το θέμα έχει κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου και σχολιάζεται επικριτικά ακόμα και από φιλελεύθερα κέντρα εντός και εκτός κυβέρνησης, τουλάχιστον όσον αφορά το timing. Εξ’ ου και οι πληροφορίες για αλλαγή στάσης.
Όπως, όμως, μεταφέρουν εκκλησιαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αυτή είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, που συγκαλείται εκτάκτως για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως κίνηση με βαρύνουσα σημασία την απόφαση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στην ΔΙΣ, ερμηνεύοντάς την ως πράξη σύσφιγξης των σχέσεων με την Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επιδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα, με τα ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας που θεωρούνται εκκρεμή από την αρμόδια Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως, στη συνάντηση τους ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησε το υπόμνημα με τον πρωθυπουργό και αναμένεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων ιερέων, που θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι ναών.
Η μονιμοποίηση είναι και το βασικό ζήτημα που απασχολεί την Επιτροπή, με την θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, επιπλέον των 6.000 που είχαν αναγνωριστεί με νόμο του 1945. Σήμερα μισθοδοτούνται περίπου 10.000 κληρικοί και η αναγνώριση των περισσότερων οργανικών θέσεων θα εξασφαλίσει τυπικά τους επιπλέον ιερείς.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης παρέθεσε αντί σχολίου τα στατιστικά στοιχεία με τους ιερείς ανά 100.000 κατοίκους στις ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία είναι όντως αφοπλιστικά.
Το ζήτημα, ωστόσο είναι σοβαρότερο. Πρώτον, ο πρωθυπουργός επιλέγει να παραστεί σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κάτι όχι μόνο ασύνηθες (η “Καθημερινή” αναφέρει πως συμβαίνει για πρώτη φορά) αλλά και προβληματικό ως προς την συγκυρία. Κι αυτό διότι μπορεί η κορυφή της ηγεσίας της Εκκλησίας να έχει τηρήσει προσεκτική στάση στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών (με “προτροπές”…) και κάποιοι εκ των μητροπολιτών -οι πιο “φωτισμένοι”- να εισηγήθηκαν ή να εφάρμοσαν ακόμα και την υποχρεωτικότητα, είναι από την άλλη γνωστό πως ένα πλήθος ιεραρχών, ιερέων, μοναχών, μητροπόλεων και μοναστηριών υπονόμευσαν το εμβολιαστικό εγχείρημα ή, ακόμα χειρότερα, συνέβαλαν στη διασπορά θεωριών συνομωσίας και fake news “παίρνοντας ανθρώπους στο λαιμό τους”- όπως είπε ο μητροπολίτης Δωδώνης.
Πολύ πρόσφατη είναι, άλλωστε, η περίπτωση του μητροπολίτη Αιτωλίας, ο οποίος ήταν κήρυκας τέτοιων απόψεων, σκληρός αρνητής και αντιεμβολιαστής ο ίδιος, που τελικώς νόσησε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στον “Ευαγγελλισμό” κατά παράκαμψη, μάλιστα, της λίστας αναμονής και εις βάρος άλλων ασθενών. Το περιστατικό αναδείχθηκε από την σύζυγο 58χρονου που ανέμενε να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ αλλά έχασε τη σειρά του από τον ιεράρχη και τελικά μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα μόνο μετά τον σχετικό θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης.
Δεύτερον, η επιλογή του πρωθυπουργού δημιουργεί εντόνως την εντύπωση μιας συμπόρευσης της Πολιτείας με την Εκκλησία κατά τρόπο που δεν συνηθίζεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, για παράδειγμα, δεν αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς αλλά και των Φιλελεύθερων, το γεγονός, λοιπόν, της συμμετοχής ενός πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας (ακόμα κι αν προβάλλεται μια κάποια ατζέντα) πόρρω απέχει από της επαγγελία περί μεταρρυθμιστικού κέντρου και τα σχετικά.
Όταν, το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που περιελάμβανε και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, η Ν.Δ είχε αντιδράσει μεν θετικά, φρόντισε, ωστόσο, να επισημάνει πως δεν πρέπει να αγγιχθεί το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.
” Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος”, ανέφερε η ανακοίνωση, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα, ως κυβέρνηση η Ν.Δ εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως το αίτημα της Εκκλησίας για την μονιμοποίηση επιπλέον 4.000 ιερέων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, πως και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε υιοθετήσει το σχετικό αίτημα. Μόνο που τότε δεν υπήρχε πανδημία και αντιεμβολιαστικά κηρύγματα, οι συζητήσεις, δε, γίνονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο διευθετήσεων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγκαστεί να αποπέμψει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη λόγω της σύγκρουσής του με την Εκκλησία. Ίσως σωστό αλλά…άσχετο.
Τρίτον και σημαντικότερο: Εφόσον ο πρωθυπουργός αποδεχθεί το αίτημα στέλνει λάθος μηνύματα. Αφενός είναι πολλαπλώς αμφιλεγόμενο εάν η χώρα χρειάζεται υπό το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο 4.000 επιπλέον ιερείς, αφετέρου εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν είναι που πρωτίστως χρειάζεται είναι μερικές χιλιάδες επιπλέον γιατροί και εκπαιδευτικοί.
ΠΟΕΔΗΝ,ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίστες ειδικοτήτων γιατρών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Όχι μόνο λόγω πανδημίας αλλά εν μέσω πανδημίας ακόμα περισσότερο. Και μπορεί να μην υπάρχουν, όπως λέγεται, αρκετοί διαθέσιμοι εντατικολόγοι για τις ΜΕΘ, υπάρχουν, ωστόσο, παθολόγοι, καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες εξίσου απαραίτητες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα υπήρξε άλλωστε σαφής ως προς αυτό.
Τι μήνυμα στέλνει, λοιπόν, η κυβέρνηση όταν επιλύει στη συγκεκριμένη ζοφερή συγκυρία το αίτημα για την πρόσληψη 4.000 ιερέων, όταν λείπουν γιατροί από τα νοσοκομεία και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία;
Όλα αυτά παραπέμπουν εκ των πραγμάτων σε μια πολιτική επιλογή και μια χειρονομία καλής θέλησης προς την “Δεξιά του Κυρίου”. Δεν θα κόστιζε, ωστόσο, στην κυβέρνηση να αποδεχόταν το αίτημα (που μπορεί να έχει βάση) της Εκκλησίας παραπέμποντας την οριστική λύση του σε ευθετότερο υγειονομικά και δημοσιονομικά χρόνο. Δεν θα έφευγαν, δε, οι ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, εκφράζοντας οργή κατά της κυβέρνησης. Το γιατί αφέθηκε να εννοηθεί πως θα συμβεί τώρα και μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, είναι αναμφίβολα ένα εύλογο ερώτημα που, κατά ορισμένους, μπορεί να “μυρίζει” και πρόωρες εκλογές.
Η ουσία είναι πως ο πρωθυπουργός κάνει μια επιλογή υψηλού συμβολισμού που δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες του περί κέντρου. Μάλλον με διεύρυνση προς τα δεξιά μοιάζει…
Επειδή, όμως, μια τέτοια απόφαση “βγάζει μάτι”, είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες.