Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, «συζήτησε το θέμα των Βαρωσίων και τον αντίκτυπο των μονομερών ενεργειών που έλαβαν τον Ιούλιο του 2021 οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους έναντι της Κύπρου και την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, καθώς και στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Colin Stewart.»
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση συμφωνήθηκε ότι το Coreper θα αξιολογήσει περαιτέρω τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος κυρώσεων που θα επικεντρώνεται σε πρόσωπα και οντότητες που έχουν άμεση εμπλοκή στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων μετά τον Ιούλιο του 2021. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμετάσχει εκ νέου με σοβαρότητα στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση επί τόπου.
Η αόριστη και γενικόλογη επαναλαμβανόμενη διατύπωση είχε παρασκήνιο εντός του Συμβουλίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εισάγοντας το θέμα προς συζήτηση ανέφερε ότι σήμερα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις καθώς εδώ και καιρό συζητούμε το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και έχουμε πλέον ενώπιον μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα. Συμφωνώντας με τον Josep Borrell, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση.
Από την μια υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, αν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίας επωφελούς πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τότε δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.
Υπ’ αυτή την άποψη μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Στην πρόταση αυτή η γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπρόσωπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Αυστρία, Μάλτα και Λουξεμβούργο. Ποιο συγκεκριμένα οι Ιρλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα σταλεί ανάμεσα στα άλλα και λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.
Στην παρέμβαση της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock επεσήμανε ότι, με δεδομένο πως η νέα κυβέρνηση της χώρας της ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και το έγγραφο επιλογών έχει κυκλοφορήσει μόλις την περασμένη βδομάδα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί, ως επίσης και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Με την προσέγγιση της Γερμανίας συμφώνησε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.
Ο Ύπατος εκπρόσωπος λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση, συνοψίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα συζητήσει το θέμα με ειδική έμφαση στη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων για όποιους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ αναγνώρισε την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.