Στην Σουηδία, την χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων και του παγκόσμιου «αναθέματος» για το χαλαρό μοντέλο στην διαχείριση της πανδημίας, χθες καταγράφηκαν 5 νεκροί από κορονοϊό. Τα συνολικά νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο ήταν 9.472 και ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών βρίσκεται στα 2.439.
Στην Ολλανδία των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν, επίσης χθες, 74 θάνατοι και 12.760 νέα κρούσματα. Στην Ιταλία, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, οι θάνατοι ήταν 120 και τα νέα κρούσματα 20.677.
Στην Ελλάδα, των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μετρήθηκε μια ακόμη εκατόμβη: 130 νεκροί στην χειρότερη ημερήσια καταγραφή από την αρχή της πανδημίας, 19.475 θύματα συνολικά, 1.318 νεκροί μόνον μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και, μακράν, η πρώτη θέση στην καμπύλη θνητότητας όλης της Ευρώπης με βάση τα στοιχεία του ECDC.
H διαφορά της Σουηδίας με την Ολλανδία, την Ιταλία και την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη είναι ότι δεν έλαβε ποτέ, ούτε λαμβάνει, περιοριστικά μέτρα, αλλά διαθέτει ισχυρή κοινωνική πειθαρχία, ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης κοινωνίας-κράτους και εξίσου ισχυρό σύστημα Υγείας.
Η διαφορά της Ολλανδίας, της Ιταλίας και εν γένει της δυτικής Ευρώπης με την Ελλάδα είναι πως οι υπόλοιπες χώρες δεν αρκούνται στην μονοδιάστατη πολιτική των εμβολιασμών (κι ας έχουν συντριπτικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό τους σε σχέση με την ημεδαπή). Ακολουθούν διπλή στρατηγική εμβολιασμών και στοχευμένων περιοριστικών μέτρων: Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες πενθήμερη καραντίνα για όσους φθάνουν στην χώρα από το εξωτερικό και από σήμερα ισχύει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εκπαιδευτικούς. Στην Ολλανδία ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε παράταση του περιορισμένου ωραρίου στην εστίαση έως τις 15 Ιανουαρίου καθώς και παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων στα σχολεία – στις τρεις εβδομάδες αντί για δύο. Οι αποφάσεις τους δεν είχαν ως αφετηρία τόσο την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, όσο την προληπτική θωράκιση έναντι της μετάλλαξης Ομικρον. Για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι μεταδίδεται ταχύτατα και πως, ακόμη κι εάν αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο ήπια νόσηση, μπορεί να απειλήσει με κατάρρευση τα συστήματα Υγείας – ειδικά, δε, εκείνα που δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα.
Στην Ελλάδα δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Στην Ελλάδα δεν ανησυχούμε και, προφανώς, έχουμε λόγους να μην φοβόμαστε. Και να μην συγκινούμαστε. Ούτε για την Δέλτα, ούτε για την Ομικρον, ούτε για το γεγονός ότι πάμε να κάνουμε Χριστούγεννα έχοντας χάσει 3.000 ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα.
Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην νέα εκατόμβη, τα κανάλια δεν την έπαιξαν καν πρώτη είδηση και η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν είχε (ξανά) καμία απάντηση να δώσει για το ρεκόρ θνητότητας. Όπως δεν είχε να δώσει στοιχεία και για το πόσοι από τους ασθενείς που καταλήγουν καθημερινά είναι διασωληνωμένοι εντός, και πόσοι εκτός, ΜΕΘ.
Ενδεχομένως, μια πρώτη εξήγηση γι αυτή την σιωπή δίνει η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα. Εχει ενδιαφέρον ότι ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, συνεργάτης του καθηγητή Τσιόδρα, επέλεξε την χθεσινή μέρα για να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα μελέτης που απέδειξε ότι – διαρκούσης της πανδημίας – η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Και ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με συνέπεια να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι η μελέτη, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λύτρα, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως έχουν ενδιαφέρον και δύο επισημάνσεις του επιδημιολόγου στην σχετική ανάρτησή του στο twitter:
*Στην πρώτη λέει ότι η μελέτη έγινε τέλος Μαΐου και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία «σε ανώτατο επίπεδο»: «Ως οφείλαμε», γράφει, «σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
*Στην δεύτερη, ο κ. Λύτρας θέτει ενώπιον των ευθυνών τους και τους γιατρούς, και τους δημοσιογράφους: «Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ», γράφει. «Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Το εάν πρόκειται για μήνυμα Τσιόδρα προς το Μαξίμου ίσως έχει μικρή σημασία. Εχει όμως σημασία ότι το μήνυμα έρχεται μετά την δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι ο ίδιος δεν έχει, και δεν υπάρχουν, στοιχεία που να δείχνουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε όσους ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Κι έχει επίσης σημασία ότι, ακόμη και κατόπιν αυτού του μηνύματος, η κυβέρνηση ουδεμία πρόθεση δείχνει να παρέμβει – είτε στην κατεύθυνση πρόσθετων μέτρων, είτε προς ενίσχυση του ΕΣΥ. Οπερ, απλώς αλά Χριστούγεννα…