Η διαγραφή Κουρουμπλή από τον Αλέξη Τσίπρα πήγε κόντρα στο ρεύμα του αντιπολιτευτικού ακτιβισμού των social media, ήταν μήνυμα και για τους επόμενους, και έγινε με το βλέμμα στραμμένο στην κεντροαριστερά και όχι στην ριζοσπαστική αριστερά.
Δεν άρεσε σε όλους εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου, κατά κάποιους αδίκησε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή – ως προς την πολιτική ουσία και όχι ως προς το ύφος -, και δέχθηκε επικρίσεις για «by the book αντιπολίτευση» σε συνθήκες κοινωνικού δράματος.
Επανέφερε όμως την πολιτική σύγκρουση για το «Τσιόδρας- gate» στον πυρήνα της και στο μεγάλο κάδρο: Μετά την χθεσινή κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί το Σάββατο να βρεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή και να αποδώσει προσωπικές πολιτικές ευθύνες για τις βαριές απώλειες της πανδημίας στο «ανώτατο επίπεδο». Να ζητήσει απαντήσεις για το εάν, ποιος και από πότε γνώριζε την μελέτη Τσιόδρα, για το εάν υπήρξε συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης του ΕΣΥ με μετρημένο ήδη τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, και για το εάν ψεύδεται η κυβέρνηση ή οι επιστήμονες. Θα μπορεί να το κάνει χωρίς βαρίδια τοξικότητας. Και χωρίς να δώσει – για μια ακόμη φορά – διαφυγή, άλλοθι και επιχειρήματα στην κυβέρνηση για αντιπολίτευση «επί πτωμάτων» που χαρακτηρίζει «δολοφόνους» τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αυτός ήταν ο ένας από τους βασικούς λόγους της διαγραφής. Η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες και κόντρα στα έως τώρα πολιτικά ήθη της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, τηλεφώνησε στην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη και της ζήτησε να μεταφέρει στον Παναγιώτη Κουρουμπλή πως είτε ανασκευάζει άμεσα, είτε επίσης άμεσα οδηγείται σε διαγραφή.
Το μήνυμα Τσίπρα μεταφέρθηκε ατόφιο, μαζί με την επισήμανση ότι άλλο θέμα η προσωπική φόρτιση και άλλο οι πολιτικές συμπεριφορές μέσα στην Βουλή. Επ’ αυτού, είναι γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει βιώσει σκληρή απώλεια προσώπου του στενού περιβάλλοντός του από κορονοϊό, το οποίο μάλιστα έφυγε σε άσχημες συνθήκες. Ο βουλευτής φάνηκε να ζυγίζει το ενδεχόμενο διορθωτικής δήλωσης, τελικά όμως δεν το αποφάσισε. Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ενημερώθηκε έδωσε αυτομάτως την εντολή για την διαγραφή του, και το θέμα έκλεισε.
Μαζί, μπορεί και να άνοιξε κεφάλαιο νέας πολιτικής λειτουργίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι απαραιτήτως λιγότερο δημοκρατικής και πολυσυλλεκτικής, αλλά ενδεχομένως λιγότερο χαοτικής. Οι συνομιλητές του λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να επιτρέψει πια μηνύματα πολιτικής «θολούρας» και αυτοακύρωσης – θεωρεί, δε, σημείο θραύσης και καμπής για την κυβέρνηση την υπόθεση Τσιόδρα και θανάτων εκτός ΜΕΘ για να την αφήσει να εκτραπεί σε ένα ακόμη αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν επίσης ένα στοιχείο που μέτρησε στην διαγραφή Κουρουμπλή, με τις ίδιες πηγές να λένε ότι το μήνυμα αφορά πια «άπαντες» εντός του κόμματος.
Οσοι διαφωνούν λένε ότι ο Κουρουμπλής ήταν το εύκολο θύμα και πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει δείξει ανάλογη ηγετική πυγμή στις ακρότητες Πολάκη. Κάποιοι λένε επίσης ότι «σύρθηκε» στην γραμμή Σκορυλέτη – Φίλη και «Ομπρέλας» και ότι, ακόμη, πήρε θέση απέναντι στο αίσθημα οργής που επικρατεί στην κοινωνία.
Με δεδομένο πάντως ότι ο πραγματικός κόσμος δεν είναι τα social media και η Βουλή δεν είναι πολιτικό καφενείο, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον κινήθηκε με πολιτικό ορίζοντα πέραν του timeline του Twitter. Και παρ΄ότι η θέση του ταυτίστηκε χθες με εκείνη του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη, το βλέμμα του δεν ήταν στραμμένο ούτε στο βαθύ κόμμα, ούτε στην ριζοσπαστική καθαρότητα. Κοίταξε ευθεία προς τον κόσμο της κεντροαριστεράς που ζητά απαντήσεις, λύσεις και όχι ιαχές, με επίγνωση και των διεργασιών που γίνονται στον χώρο, αλλά και των εγχειρημάτων ανασύνθεσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου…