Την Βουλγαρία επισκέπτεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, λίγες μόνο μέρες από τον σχηματισμό τακτικής κυβέρνησης μετά από 8 μήνες όπου στην εξουσία ήταν υπηρεσιακές κυβερνήσεις.
Είναι αλήθεια ότι οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις από τις 4 Απριλίου δεν είχαν την δυνατότητα να χειριστούν θέματα διμερών σχέσεων και εμβάθυνση των συνεργασιών, κάτι που μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.
Όμως μόλις μια βδομάδα μετά τον σχηματισμό Κυβέρνησης στη Βουλγαρία, μοιάζει δύσκολο να υπάρχει κάποια ατζέντα που να έχει ετοιμαστεί ώστε να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις διμερείς επαφές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, η πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε από τον Βούλγαρο ομόλογο του, Κίριλ Πέτκοφ.
Επίκεντρο της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών θα είναι οι άριστες διμερείς σχέσεις και οι ευκαιρίες για ακόμη πιο ενεργή ανάπτυξή τους. Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Η βουλγαρική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκτός από τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα ταμεία της ΕΕ και υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, την Υπουργό Εξωτερικών Τεοντόρα Γκένσκοφσκα και την επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Λένα Μπορισλάβοβα.
Βλέποντας την σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας μπορεί να καταλάβει κανείς που θα εστιαστούν οι συζητήσεις. Οικονομία και εξωτερική πολιτική.
Η αλλαγή στην ηγεσία της Βουλγαρίας, έχει προκαλέσει προβληματισμό, όχι τόσο στην ΕΕ, όσο στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 17 Δεκεμβρίου, υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνέντευξη τύπου ήταν ξεκάθαρος στο ότι «περιμένει πολλά» από την Βουλγαρία στην ασπίδα που χτίζει στην Μαύρη Θάλασσα το ΝΑΤΟ με τις χώρες μέλη του, ενάντια στις όποιες επιβουλές της Ρωσίας.
Σε συνδυασμό με την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει η πύλη αμερικανικών στρατευμάτων προς την ανατολική Ευρώπη, θα είναι ένα θέμα προς συζήτηση μεταξύ του Έλληνα και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού. Όπως φυσικά και της Βόρειας Μακεδονίας.
Το βέτο της Βουλγαρίας, που τυπικά παραμένει σε ισχύ για τη Βόρεια Μακεδονία στην ενταξιακή της πορείας προς την ΕΕ, είναι ένα ζήτημα που έχει μπει στο διάλογο όχι μόνο στην Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Όλα δείχνουν ότι ο ηγέτης του «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» και Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θέλει να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός και δεν θα είχε πρόβλημα στην άρση του βέτο.
Όμως εδώ μπορεί να υπάρξει ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αντιδράσει σε μια τέτοια απόφαση.
Η Βουλγαρία όμως έχει αρκετά προβλήματα τόσο με την πανδημία όσο και με την οικονομία της. Η «ακυβερνησία» στοίχισε πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη που ήταν ανεμική την χρονιά που τελειώνει.
Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Κίριλ Πέτκοφ, δεν είναι τυχαία.
Στο μυαλό του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, είναι όπως λένε οι πληροφορίες να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία στα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών και γι αυτό το λόγο θέλει να μάθει περισσότερα από τον Έλληνα ομόλογο του. Ενδεχομένως όμως να μην ξέρει την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Πρέσπες.
Εκτός κι αν θέλει έναν πρόθυμο σύμμαχο για να πιέσει περισσότερο την Βόρεια Μακεδονία σ’ έναν οδυνηρό συμβιβασμό.
Όμως στις συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και η ενέργεια αλλά και η Τουρκία.
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί είναι ακόμα σε εξέλιξη και στην ουσία δεν έχουν ανοίξει οι αγωγοί.
Από την άλλη η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει πιέσει τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα με πολλούς μετανάστες να περνάν στη Βουλγαρία κι από εκεί στην Ελλάδα ή πιο βόρεια.
Οι άριστες σχέσεις Μπορίσοφ-Ερντογάν, δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι θα συνεχιστούν με την νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει ο χρόνος.
Ενδεχομένως ο Πέτκοφ να αποζητά και σ’ αυτό το θέμα κάποιον σύμμαχο.
Όποιες και να είναι οι βλέψεις της νέας ηγεσίας της Βουλγαρίας, η πρόσκληση τόσο γρήγορα του Έλληνα Πρωθυπουργού, μάλλον δείχνει βολιδοσκόπηση των προθέσεων των θέσεων της Ελλάδας από την βουλγαρική πλευρά.
Ο Πετκόφ που ζήτησε από τον Μητσοτάκη να συναντηθούν ξέρει τι θέλει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προετοιμαστεί ή απλώς του διαμήνυσαν να πάει;