Με το αίτημα για εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας διέβη τον ρουβίκωνα και εφεξής είναι βέβαιο πως θα κινηθεί σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και σε συνθήκες οξείας πόλωσης. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί (συσπείρωση εκλογικής βάσης, σύγκρουση σε προσωπικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό, είσοδος του Νίκου Ανδρουλάκη στο πολιτικό παιχνίδι κ.ά), εκείνο που έχει αξία είναι το γεγονός πως με την συνέντευξή του στο Star ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδίκευσε την προσδοκία του.
Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών υπό την πίεση του κ. Τσίπρα. Εάν το αποφασίσει αυτό θα γίνει σε χρόνο τέτοιο που να πιστεύει πως προλαβαίνει περαιτέρω απώλειες και πως μπορεί να επιτύχει ευρεία νίκη έναντι του αντιπάλου του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως επιδιώκει την πρωτιά. Αυτό με τις σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο, για πολλούς απίθανο, όμως ακόμα μεγαλύτερη αξία είναι πως –απευθυνόμενος έμμεσα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, αλλά κυρίως στο πρώτο– έβαλε για πρώτη φορά την παράμετρο του αθροίσματος των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Επισημαίνοντας πως αντίπαλος όλων πρέπει να είναι η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης.
Στην Κουμουνδούρου διαβάζουν εξαντλητικά τις δημοσκοπήσεις –ακόμα κι αν δημοσίως ενίοτε τις απαξιώνουν. Και αντιλαμβάνονται την αξία του αθροίσματος ως την μεγαλύτερη -ίσως και μοναδική- πιθανότητα να διαμορφωθούν συνθήκες ανατροπής. Οι πίνακες από τις τελευταίες Τάσεις της MRB εξηγούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό γιατί η εξειδίκευση Τσίπρα έχει ή μπορεί να αποκτήσει νόημα. Πάντοτε, βεβαίως, υπό τις σημερινές περιστάσεις, ως μία εξέλιξη “άουτσάϊντερ”.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες μετά από τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα μπορέσει να προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Τόνισε πως απαιτούνται δύο προϋποθέσεις γι αυτό: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βελόπουλος, τα κόμματα της Δεξιάς». Επισήμανε ότι το άθροισμα των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου είναι πολύ σμαντικό προκειμένου να «σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση».
Αξίζει να δει κανείς τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία στις τελευταίες Τάσεις της MRB, ένα δημοσκοπικό εργαλείο που θεωρείται κατά γενική ομολογία πιο αξιόπιστο στο σύνολο των σχετικών μετρήσεων, παρά την καχυποψία και αμφισβήτηση που δικαίως επικρατούν.
Παραδειγματος χάριν, η αξιολόγηση της κυβερνητικής διαχείρισης και η εμπιστοσύνη ως προς αυτήν κυμαίνεται περί το 35%, ποσοστό μικρότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ το 2019. Η αρνητική “ψήφος” στα θέματα αυτά φθάνει έως και το 65%!
Όμως, από την άλλη στα ίδια στοιχεία (αν και η ερώτηση είναι υποθετική υπό το πρίσμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαχειρισθεί πανδημικές συνθήκες) δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει αντίστοιχα ποσοστά μικρότερα του 25% -επίσης αρκετά κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα-, γεγονός που σημαίνει πως ενώ διογκώνεται η αμφισβήτηση και αναξιοπιστία της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να προβάλλει επαρκή και ανταγωνιστική εναλλακτική προοπτική.
Η μελέτη, ωστόσο, των στοιχείων (πίνακες) που ακολουθούν αποκαλύπτει μια δεύτερη εικόνα.
Πως αξιολογείτε την Κυβέρνησης ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη στην διαχείριση γενικά της πανδημίας COVID 19 και των επιπτώσεών της;
Πόση εμπιστοσύνη έχετε στην κυβέρνηση ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να διαχειριστούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID 19;
Ποια από τις παρακάτω απόψεις είναι πιο κοντά στην δική σας άποψη σε σχέση με τον COVID 19. Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στην καθημερινότητά μας;
Πως αξιολογείτε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα ως προς την πανδημία COVID 19 και των επιπτώσεών της;
Πόση εμπιστοσύνη έχετε στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και στον Α. Τσίπρα να διαχειριστούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID 19;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Αλέξης Τσίπρας θα διαχειρίζονταν καλύτερα την πανδημία.
Στον παρακάτω πίνακα, ίσως θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά το άθροισμα. Δηλαδή στο περίπου 33% των πολιτών που λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαχειριζόταν καλύτερα και την πανδημία και την οικονομία (ποσοστό ίσο με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019-ας κρατηθεί αυτό το στοιχείο), θα μπορούσε να “επισυναφθεί” και το ποσοστό του “το ίδιο κακά” (υπό την έννοια πως δημιουργεί μία ζώνη “ισοπαλίας” για το δεύτερο κόμμα). Έτσι το χειρότερα+μάλλον χειρότερα περιορίζεται στο περίπου 41%, κοντά, δηλαδή, στο ποσοστό της Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές. Δηλαδή, μπορεί να υποθέσει κανείς πως σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριζόταν οικονομία και πανδημία “το ίδιο κακά”.
Εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας
Πρόθεση ψήφου και εκτίμηση με αναγωγή
Εάν, λοιπόν, ισχύσουν σε εκλογικό χρόνο (υποθετικά) οι ίδιες συνθήκες που περιγράφει η έρευνα της MRB, το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ στην αναγωγή είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της Ν.Δ και περίπου ίσο εάν προστεθεί και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης.
Φυσικά, σε εκλογικό χρόνο και δη σε συνθήκες απλής αναλογικής τα πράγματα είναι σφόδρα πιθανό να εξελιχθούν διαφορετικά. Και η ψαλίδα να μειωθεί σημαντικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.
Έχει, δε, αξία να δει κανείς τα ανώτατα και κατώτατα όρια: Π.χ εάν η Ν.Δ κινηθεί στο κατώτατο όριο (35,7%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτατο (28,1%) -κάτι διόλου απίθανο αφού οι δημοσκόποι επισημαίνουν πως στις μετρήσεις παρατηρείται σταθερά και σχεδόν διαχρονικά υποεκπροσώπηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- η διαφορά μειώνεται στις επτά μονάδες. Σε μία τέτοια περίπτωση, ανάλογα και με το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, η κατάσταση αλλάζει δραματικά.