Η Γερμανία και η Ιταλία ορκίστηκαν μεγαλύτερη ενότητα τη Δευτέρα — μια υπόσχεση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τα κέντρα ισχύος της ΕΕ, επισημαίνει το Politico. Η διακριτική αλλά πολλά υποσχόμενη ένταξη του Μάριο Ντράγκι στο δίδυμο Σολτς-Μακρόν μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα ισχυρό “τρίγωνο”. Εξέλιξη που αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός προωθεί τον απεγκλωβισμό από τον “χρυσό κανόνα” των ελλειμμάτων. Σε τετοιο βαθμό που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να ταξιδεύει συχνότερα στη Ρώμη.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέδειξαν μια απτή απόκλιση σχετικά με το αν θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν οι κανόνες για το χρέος της ΕΕ – ένα επίμαχο θέμα καθώς η πανδημία μαίνεται και η κλιματική αλλαγή πλησιάζει. Ωστόσο, οι ηγέτες συμφώνησαν να «εντατικοποιήσουν και να βελτιώσουν» τη συνεργασία της ΕΕ σε τομείς όπως ο βιομηχανικός εκσυγχρονισμός, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή, ενώ επεσήμαναν ότι βρίσκονται στα σκαριά περισσότερες μόνιμες δομές συνεργασίας.
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση και… οι δύο χώρες μας είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα πετύχει πραγματικά», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους. Το Βερολίνο και η Ρώμη, είπε, «θα εργαστούν σε ένα σχέδιο δράσης για να εμβαθύνουν το μέλλον αυτής της συνεργασίας». Έθεσε επίσης την προοπτική κοινών διαβουλεύσεων μεταξύ γερμανο-ιταλικής κυβέρνησης μόλις το επιτρέψει η κατάσταση του κορωνοϊού.
Ο Ντράγκι επανέλαβε στον συνάδελφό του ότι υπάρχει «αναγκαιότητα να εργαστούμε μαζί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επίσης, ει δυνατόν, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης».
Τα φιλικά λόγια θα μεταφερθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αυξάνουν την προοπτική της Ιταλίας να ενταχθεί στο ήδη σφιχτό ζευγάρι Γερμανίας και Γαλλίας για να δημιουργήσει ένα τρίο ισχύος. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν συνθήκη συνεργασίας, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μια μακροχρόνια εταιρική σχέση που κατοχυρώνεται στις συνθήκες των Ηλυσίων και του Άαχεν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νέο γερμανο-ιταλικό «σχέδιο δράσης» στοχεύει να χρησιμεύσει ως ο κρίκος που λείπει σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη. Στόχος, είπαν, είναι να προωθηθούν από κοινού οι ευρωπαϊκές πολιτικές μετά το Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Scholz στη Ρώμη – μόλις η τέταρτη ξένη πρωτεύουσά του μετά από στάσεις στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες – έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι η προκάτοχός του Angela Merkel έκανε για πρώτη φορά το ταξίδι. Επισκέφτηκε το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον και άλλες διεθνείς πρωτεύουσες πριν φτάσει στη Ρώμη.
Με τα χρόνια, η Ιταλία και η Γερμανία δεν έβλεπαν πάντα κατάματα, με απογοητεύσεις σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και με το υψηλό χρέος της Ιταλίας και την αδυναμία να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρωθυπουργοποίηση Ντράγκι βοήθησε να εκτονωθούν ορισμένες από αυτές τις εντάσεις. Αλλά όχι όλα. Τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες διαφοροποιήθηκαν σε ερωτήματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος της ΕΕ, μια πιεστική συνομιλία καθώς οι ηγέτες αναζητούν τρόπους να στηρίξουν την οικονομία μετά την πανδημία και να δώσουν κίνητρα για φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, φάνηκαν διχασμένοι σχετικά με το πώς να προχωρήσουν σε ένα γαλλοϊταλικό σχέδιο για την εξαίρεση ορισμένων επενδύσεων από τα όρια δαπανών της ΕΕ, που ονομάστηκε «ο χρυσός κανόνας». Οι τρέχοντες κανόνες λένε ότι το ετήσιο έλλειμμα μιας χώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής και ότι το συνολικό χρέος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 60 τοις εκατό αυτής της παραγωγής.
Ο Ντράγκι μίλησε για «απαραίτητες αλλαγές σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες [και] τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να είναι συνεπείς με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ… στους τομείς του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης, αλλά και στον τομέα της άμυνα.”
Ο Σολτς, ωστόσο, ακουγόταν ψύχραιμος για τις προτάσεις του Ντράγκι. Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για το χρέος της ΕΕ «έδειχναν πάντα μεγάλη ευελιξία και [ακόμα] το κάνουν». Και πρόσθεσε: «Έχουμε δείξει τι μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο των κανόνων που έχουμε, και ως εκ τούτου θα μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για το μέλλον. Αποτελούν μια καλή βάση για αυτό».
Είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει πολλά νέα χρήματα σε χώρες, αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και πρόσθετη βοήθεια 300 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δανείων και ενός νέου προγράμματος ανεργίας.
«Πολλά χρήματα έχουν ήδη κινητοποιηθεί στην Ευρώπη», είπε ο Scholz. «Και η πρώτη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα».
Ο Ντράγκι, ωστόσο, προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Σολτς: «Νομίζω ότι θα υπάρξει προσέγγιση των θέσεων», είπε. «Κατά την άποψή μου, θα υπάρξει συμφωνία».
Πηγή: Politico