Σασμός. Η επιτυχημένη σειρά του ALPHA μας ταξιδεύει στον άγραφο νόμο της Κρήτης, μέσα από μία ιστορία γεμάτη σασπένς, έρωτες και δολοφονικά κίνητρα. Τι σημαίνει,όμως, η λέξη Σασμός; Πολλοί δεν γνώριζαν τον όρο που συνηθίζεται στα χωριά της Κρήτης μέχρις ότου είδαν την τηλεοπτική σειρά. Ο Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας. Είναι η συμφιλίωση ανάμεσα σε δύο οικογένειες, προκειμένου να σταματήσει το χειρότερο κακό που μπορεί να ξεσπάσει ανάμεσά τους. Συνήθως επιτυγχάνεται με την ένωση τον δύο οικογενειών, είτε μέσω κουμπαριάς, είτε μέσω κάποιου γάμου.
Στην διάλεκτο της πολιτικής το ισοδύναμο του “σασμού” θα μπορούσε να είναι η συνεννόηση ή ακόμα και η συναίνεση. Το 2022, ωστόσο, δεν θα έχει καμία σχέση με ένα τέλος της πολιτικής βεντέτας Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, το είχε αποσαφηνίσει από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», απάντησε με ειρωνεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Με αφορμή, μάλιστα, για το “ναυάγιο” της υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, είχε πει: «Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν, δεν έχω και πολλά να πω».
Ουσιαστικά, οι πιθανότητες συνεννόησης εξαντλήθηκαν σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου. Έκτοτε, σταδιακά ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, η δε κυβέρνηση απαντούσε με πόλωση στην πόλωση.
Με το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε προσπάθεια ή ελπίδα κάποιων για έναν πολιτικό “σασμό” τελείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκλογές παραμονές των Χριστουγέννων. Ίσως επειδή με διάθεση για χιούμορ θυμήθηκε την ειρωνεία του πρωθυπουργού για τις…γαλοπούλες. Όπως και να έχει, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όποτε το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάντως όχι επειδή θα το έχει ζητήσει ο ίδιος.
Το αίτημα για εκλογές αυτή την ώρα εμπεριέχει εκ των πραγμάτων την αντίφαση της πανδημικής έκρηξης λόγω της Όμικρον. Μόλις χθες ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με την Αθηνά Λινού και τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Αμφότεροι προέβλεψαν ραγδαία εξάπλωση αμέσως μετά τις γιορτές με 10-15.000 κρούσματα ημερησίως και τόνισαν πως ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν κάποιες (πρόωρες) προβλέψεις για ήπια νόσηση όσων προσβληθούν από τη νέα μετάλλαξη θα είναι τόσο υψηλός ο αριθμός νέων κρουσμάτων που εκ των πραγμάτων θα πιεστεί ασφυκτικά το ΕΣΥ. Ιδιαίτερα όταν η “βάση” πριν το 5ο κύμα είναι οι 650-700 διασωληνωμένοι εντός και εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.
Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αμφίβολο εάν θα σταθεί εφικτό -λόγω της πανδημίας- να πραγματοποιηθεί το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι μάλλον εκτός πάσης πραγματικότητας να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Το αίτημα, λοιπόν, υποβλήθηκε σε υψηλούς τόνους –“παραιτηθείτε”– με την βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αλλά υπό την ανάγκη να μπει η πολιτική αντιπαράθεση σε μια νέα φάση πολιτικής βεντέτας με εκλογικό ορίζοντα.
Με το αίτημα για εκλογές, όπως έχει ειπωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά συγκεκριμένα πράγματα:
-συσπειρώνει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσδοκά πως δι’ αυτού του τρόπου αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Ούτως ώστε η ραγδαία απογοήτευση για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της σε πανδημία και οικονομία (ακρίβεια) να προκαλέσει μείωση της ψαλίδας από τη Ν.Δ.
– να προκαλέσει έναν μικρό εσωτερικό “σασμό” στον ΣΥΡΙΖΑ και να καταστήσει εκτός τόπου και χρόνου κάθε ομφαλοσκόπηση ενόψει συνεδρίου.
-να επιβεβαιώσει τον ηγεμονικό ρόλο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της κεντροαριστεράς και να ασκήσει διακριτικά πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του. Σε ένα προεκλογικό περιβάλλον είναι σαφές, όπως πιστεύουν αρκετοί στην Κουμουνδούρου, πως δεν μπορεί να παραμένει για πολύ ακόμα αμέτοχος. Οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει οφέλη: αν αποφασίσει να απέχει και σταθεί παθητικά απέναντι στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει καθώς αναδεικνύεται ως η κεντρική δύναμη πολιτικής αλλαγής, αν ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους ενισχύεται το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης.
Όσο για “Σασμό”, περιοριστείτε στην σειρά του Alpha…