Στις 18 Δεκεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εγκαλούσε, με ειρωνεία και στόμφο, τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή για την πανδημία. Ζητούσε στοιχεία και αποδείξεις ότι έρχεται πέμπτο κύμα: «Ο κ. Τσίπρας μας καλεί να προετοιμαστούμε για το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Που το ξέρει ότι θα υπάρξει πέμπτο κύμα; Ποιος του το είπε; Έχει στοιχεία;» ρωτούσε ο υπουργός.
Στις 27 Δεκεμβρίου, με τα κρούσματα ήδη πάνω από τις 9.000, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας». Αμέσως μετά αναχωρούσε για ολιγοήμερες διακοπές στα Ζαγόρια (με ανοιχτό κινητό).
Την ίδια μέρα, 27 Δεκεμβρίου, οι πάσης φύσεως – κυβερνητικοί και μη – αρμόδιοι έδωσαν ρεσιτάλ υπευθυνότητας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωνε μέτρα με εφαρμογή κατόπιν εορτών: Μειωμένο ωράριο στην εστίαση, αλλά μετά την Πρωτοχρονιά – κοινώς, αφού προηγουμένως οι πολιορκημένοι του covid θα είχαν γιορτάσει πανηγυρικά και το νέο έτος, και την έξοδο από το τέταρτο κύμα μαζί, ξεσαλώνοντας μέχρι πρωίας σε μπουζούκια και κλαμπ. Κάτι σαν την έξοδο του Μεσολογγίου με εσάνς μακάριας ευδαιμονίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κήρυττε από τα τηλεπαράθυρα ότι «η συλλογική ανοσία θα χτιστεί από την νόσηση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού» – κοινώς, εκεί που τελειώνει η πολιτική ευθύνη αρχίζει η ανοσία της αγέλης. Και ο επιδημιολόγος και σύμβουλος του Μαξίμου Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωνε πως με την έλευση της ‘Ομικρον – η οποία, παρεμπιπτόντως είχε ήδη έρθει και ήταν κυρίαρχη στην Αττική – τα κρούσματα θα φθάσουν «κάποια στιγμή» στις 11.000 με 12.000.
Την επόμενη ημέρα μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Τα κρούσματα έφθασαν από τις 9.000 στις 21.000, η Ομικρον συνάντησε την Δέλτα πρόωρα και εκτός προγραμματισμού, και ο υπουργός Υγείας ξαναβγήκε στα τηλεπαράθυρα για να πει ότι τα μέτρα που ήταν να ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά θα ληφθούν τελικά πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά εν τω μεταξύ ειδικά την Πρωτοχρονιά και κατ’ εξαίρεση μπορούμε να το πάμε μέχρι τις 2 το πρωί με ανοιχτή εστίαση αλλά άνευ μουσικης.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η Ομικρον, ούτε ίσως αυτή καθαυτή η εκτόξευση των κρουσμάτων. Συμβαίνει άλλωστε σε όλον τον πλανήτη – η Αμερική είχε μέσα στο τελευταίο 24ωρο πάνω από 500.000 κρούσματα.
Το πρόβλημα είναι ότι στην ημεδαπή αιφνιδιάστηκαν (ξανά) εκείνοι που δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούν. Και χαλάρωσαν πρώτοι εκείνοι που δεν έπρεπε να χαλαρώσουν – είτε με ανοιχτό, είτε με κλειστό κινητό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως πιο επικίνδυνη και από τον ίλιγγο των κρουσμάτων είναι η πλήρης απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών σε κυβέρνηση και επιστήμονες. Και αυτή η απώλεια μπορεί να αποτελεί και συστατικό εθνικής κρίσης.
Οι πληροφορίες και οι προειδοποιήσεις υπήρχαν. Στην κυβέρνηση είχαν λάβει και τα μηνύματα και τα προγνωστικά μοντέλα. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ετοίμαζε μέχρι επιστολή προς στο Μαξίμου ζητώντας ολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου. «Αδειάστηκε» ακαριαία με την κυβερνητική διαρροή ότι δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Οι καθηγητές Παυλάκης και Τζανάκης έκρουαν αγωνιώδη συναγερμό με καθημερινές παρεμβάσεις. Και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος ρωτούσε τι σημαίνει μέτρα κατόπιν εορτής κι έλεγε ότι σύμβαση με τον κορονοϊό δεν μπορεί να κάνει κανείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης, μετά την ενημέρωση που είχε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες αλλά και από τους επιστήμονες στην Ελλάδα, προειδοποιούσε εδώ και δέκα ημέρες ότι το πέμπτο κύμα είναι προ των πυλών και θα είναι σαρωτικό.
Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη ενημέρωση, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος σε όλη την Ευρώπη θα είναι ίσως οι πιο σκληροί μήνες από την αρχή της πανδημίας. Σε βαθμό, μάλιστα, να υπάρχουν προωθημένες σκέψεις στις Βρυξέλλες ακόμη και για πανευρωπαϊκό lockdown – γεγονός, για το οποίο επίσης ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της δεν θορυβήθηκαν, ή δεν ήθελαν να θορυβηθούν. Για λόγους είτε πολιτικού, είτε οικονομικού κόστος. Παραμένει άγνωστο εάν και τα δύο κόστη δεν θα αποδειχθούν πολλαπλάσια πλέον. Και για την κυβέρνηση, και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο οποίος για τρίτη φορά έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά σε στιγμές εθνικής και κοινωνικής κρίσης – από την Πάρνηθα και την Ικαρία έως την Αρίστη και το γραφικό Ζαγόρι. Τόσο χαμηλά, που θολώνουν τα όρια μεταξύ αλαζονείας και απώλειας ενσυναίσθησης…