Την Επανάσταση του 1821 μέσα από τον Τύπο με τίτλο «Όταν ο Τύπος έγραφε την ιστορία του 1821» καταγράφει λεύκωμα.
Tο επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή».
Στο λεύκωμα παρουσιάζεται πλειάδα πρωτότυπων κειμένων από φύλλα εφημερίδων (1821-1830) που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», τα οποία σχολιάζουν έντεκα δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης ως εξής: Τίτος Αθανασιάδης – «Οι χειρόγραφες εφημερίδες του αγώνα». Πέτρος Ευθυμίου – «Η κήρυξη της επανάστασης» Παύλος Τσίμας – «Η ανεξαρτησία του τύπου στην επανάσταση». Έλενα Χουζούρη – «Οι φιλέλληνες και η συμβολή τους στον αγώνα». Νικόλας Βαφειάδης – «Το ιδανικό της ελευθερίας στον τύπο». Άγγελος Στάγκος – «Τα οικονομικά του αγώνα» ,Κώστας Ιορδανίδης – «Αγώνας και εξωτερική πολιτική», Σωτήρης Μανιάτης – «Εσωτερική πολιτική και διχόνοια των Ελλήνων», Χρήστος Μπάρλας – «Μεσολόγγι: “Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι” – Δ. Σολωμός», Δημήτρης Κ. Ψυχογιός – «Ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους», Φανή Πετραλιά – Επίμετρο.
Η καταγραφή της Επανάστασης του 1821 μέσα από τις σελίδες του Τύπου πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» που τονίζει ότι “Η καλλιέργεια στα παιδιά των δεξιοτήτων και των αξιών που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν αρμονικά σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, με βάση σταθερές αξίες, την παράδοσή μας και την εθνική μας ταυτότητα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του παιδαγωγικού προγράμματος του σχολείου μας. Παρόντες σε όλες τις σημαντικές στιγμές, δεν θα μπορούσαμε να απουσιάσουμε από τον εορτασμό της επετείου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης”.