Η υπόθεση του σπουδαιότερου τενίστα παγκοσμίως Νόβακ Τζόκοβιτς έγινε viral τις προηγούμενες ημέρες στο Ελληνικό Twitter. Υιοθετώντας το επικοινωνιακό κόλπο του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, το εγχώριο φιλελεύθερο τουϊτερικό λόμπι -μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι- έσπευσε να εξυμνήσει την πολιτική απόφαση άρσης της εξαίρεσης που είχε λάβει ο Σέρβος σταρ του τένις και να κάνει λόγο για το “σοβαρό κράτος”. Με προφανείς συνειρμικές παραπομπές στην αυστηρότητα που πρέπει να τηρεί και το δικό μας κράτος…
Αδιαφόρησαν όλοι αυτοί για το αυτονόητο: ο Τζόκοβιτς είχε λάβει βίζα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Καμπέρα και εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Australia Open από την διοργανώτρια αρχή και την τοπική κυβέρνηση της Βικτώρια. Επικαλέστηκε πως έχει νοσήσει πρόσφατα από κοροναϊό και ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο Σέρβος τενίστας είναι γνωστός αντιεμβολιαστής. Ως οπαδός της ομοιοπαθητικής και κάποιων μεταφυσικών (έως συνωμοσιολογικών) θεωριών αρνείται να εμβολιαστεί. Γνωστά αυτά και μέχρι πρότινος ουδείς είχε ασχοληθεί, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ΄ ότι οι ίδιοι δημοσιολογούντες είχαν ασχοληθεί με την άρνηση του Στέφανου Τσιτσιπά να εμβολιαστεί. Σημειωτέον, ο τελευταίος εμβολιάστηκε, τελικά, με το μονοδοσικό της J&J για να του επιτραπεί να αγωνιστεί στο αυστραλιανό grand slam.
Ουδείς ενδιαφέρθηκε να επισημάνει την υπαναχώρηση της αυστραλιανής αρχής από την αρχική της απόφαση (χορήγηση βίζας και εξαίρεσης), η οποία έγινε καταφανώς μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών σε μια χώρα που βιώνει το πιο αυστηρό lockdown παγκοσμίως που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο. Διέλαθε, δε, της προσοχής (…) το γεγονός ότι δόθηκαν συνολικά 26 παρόμοιες εξαιρέσεις αλλά θέμα έγινε μόνο για τον Τζόκοβιτς. Για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και με το δεδομένο πως η Αυστραλία πορεύεται προς τις εκλογές.
Το να είναι, όμως, κανείς ανεμβολίαστος ή ακόμα και αντιεμβολιαστής δεν σημαίνει πως αίρονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε φυσικά πως οι αποφάσεις των κρατικών αρχών αναιρούνται γι’ αυτόν τον λόγο. Η καταδίκη των θεωριών συνωμοσίας περί το εμβόλιο τις οποίες εκφράζει ο (κάθε) Τζόκοβιτς δεν τον καθιστούν αυτομάτως πολίτη β΄ κατηγορίας.
Κι ενώ αυτοί που από άμβωνος αποθέωναν το “σοβαρότερο κράτος παγκοσμίως” (Αυστραλία) επειδή αποφάσισε τον εγκλεισμό του Τζόκοβιτς σε ξενοδοχείο καραντίνας και την εκδίωξή του από τη χώρα, αποφεύγουν να πουν πως εκτός από τα “σοβαρά κράτη” υπάρχει και η “σοβαρή δικαιοσύνη”. Η οποία τηρεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου ακόμα κι αν εκθέτει πολιτικά τον Αυστραλό (ή κάθε άλλον) πρωθυπουργό.