Τα βιβλία δεν έχουν τελειώσει ακόμα.! Η τεχνολογία Blockchain που χρησιμοποιείται ήδη και σε πολλές άλλες από τις δημιουργικές βιομηχανίες για την προστασία των δικαιωμάτων και των πνευματικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους εκδότες βιβλίων να αυξήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας νέες καινοτομίες.
Οι Αυστραλοί εκδότες βιβλίων παλεύουν και αυτοί με την παγκόσμια αναστάτωση που εχει επέλθει στον χωρο του βιβλίου, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες αλλαγές στον κλάδο τους. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν ολόκληρο το παράδειγμα. Υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα στον κλάδο.
Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει διέξοδος.
Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (QUT) διερευνούν πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να τους βοηθήσει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ευδοκιμήσουν.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Mark Ryan από τη Σχολή Δημιουργικών Βιομηχανιών του QUT ηγείται του έργου. Η ομάδα του έχει αναπτύξει μια παγκόσμια πρωτιά, λεει, στη βιομηχανία του βιβλίου. Είναι ένα πρωτότυπο σύστημα blockchain για διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων και διανομή δικαιωμάτων . Αυτό ελπίζουμε ότι θα ανοίξει την πόρτα για τους μικρούς εκδότες σε νέες εμπορικές ευκαιρίες.
Προστασία Blockchain
Η συνεργασία είχε επίσης έναν πραγματικό εκδότη. Ο μικροεκδότης Tiny Owl Workshop με έδρα το Μπρίσμπεϊν παρουσίασε το παράδειγμα του. Αυτό αναλήφθηκε από ερευνητές από τις Σχολές Δημιουργικών Βιομηχανιών, Νομικής και Επιστήμης και Μηχανικής του QUT.
Ο καθηγητής Ryan είπε, «Υπάρχει έλλειψη πρακτικής έρευνας για το πώς οι εκδότες μπορούν να επωφεληθούν από το blockchain, καθώς και οι συγγραφείς και άλλα δημιουργικά, μαζί με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα όπως οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία. Έτσι, συνεργαστήκαμε με το Tiny Owl Workshop για να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία από τους εκδοτικούς οίκους πνευματικής ιδιοκτησίας που εμπλέκονται κατά τη δημιουργία βιβλίων. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα ψηφιακή έκδοση της νουβέλας No Point in Stopping .
«Η τεχνολογία Blockchain στηρίζει τα λεγόμενα “κρυπτονομίσματα”. Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση δικαιωμάτων και δικαιωμάτων για πολλές βιομηχανίες. Για παράδειγμα, διανομή μουσικής και παρακολούθηση προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, των διαμαντιών και της πώλησης έργων τέχνης. Υπάρχει ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος όγκος ερευνητικών και καινοτόμων τεχνολογικών πειραμάτων που επικεντρώνονται στο blockchain για έκδοση βιβλίων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του επικεντρώνεται στο να δώσει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να δημοσιεύουν μόνοι τους και να κερδίζουν δικαιώματα.»
Αυτά εισπράττονται αυτόματα από τον δημιουργό του βιβλίου την στιγμή της πώλησης ενός ψηφιακού η φυσικού αντιτύπου. Χωρίς μεσάζοντες και κλεψιές
Νέες ροές εσόδων
Η Sue Wright είναι η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Tiny Owl. Είπε ότι το πειραματικό έργο επέτρεψε στο Tiny Owl να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων και δικαιωμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, προήλθε από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου. Αυτή η «επιπλέον» πνευματική ιδιοκτησία είναι κάτι που δημιουργούν όλοι οι εκδότες καθώς εργάζονται για να φέρουν τα βιβλία στην αγορά. Και είναι αυτό που μπορεί να κυκλοφορήσει και να αποτυπωθεί καλά με χρήση τεχνολογίας blockchain.
Ο Ράιτ είπε: «Πήραμε την πνευματική ιδιοκτησία πίσω από τα παρασκήνια. Η εκδοτική ομάδα το δημιούργησε κατά την ανάπτυξη της νουβέλας No Point in Stopping , γραμμένο από τον συγγραφέα του Μπρίσμπεϊν, Samuel Maguire. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν τρία νέα παρακείμενα ως «Εκπαιδευτική Έκδοση» για συγγραφείς και μαθητές δημιουργικής γραφής. Το μεγαλύτερο είναι το ‘Editor’s Bundle’. Περιλαμβάνει το πρωτότυπο χειρόγραφο, τις επιμέλειες και την αλληλογραφία μεταξύ του εκδότη, Harlan Ambrose, του συγγραφέα και του εκδότη».
Βιβλία και το blockchain: προστασία των δικαιωμάτων
Η δημιουργία ενός πρωτοτύπου συστήματος blockchain ήταν ένα άλλο αποτέλεσμα του έργου. Είναι για διαχείριση δικαιωμάτων και διανομή δικαιωμάτων. Ενεργοποιεί μικροπληρωμές μέσω έξυπνων συμβολαίων σε όλους τους δημιουργικούς επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαδικασία συγγραφής και δημοσίευσης.
Ο καθηγητής Ryan είπε, «Χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain ανοιχτού κώδικα, το έργο διαχειριζόταν συμφωνίες πνευματικής ιδιοκτησίας και πληρωμές δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και παρακολουθούσε τις αγορές με ένα προσαρμοσμένο ψηφιακό καθολικό».
Το έργο κατέληξε επίσης σε ένα σύστημα παρακολούθησης που καταγράφει την πώληση φυσικών βιβλίων. Αυτό γίνεται εφικτό με το σχεδιασμό ενός bellyband μάρκετινγκ που περιέχει έναν κωδικό QR.
«Αυτός ο κωδικός δίνει στους αγοραστές του φυσικού βιβλίου μια δωρεάν λήψη ενός ψηφιακού πακέτου από την «Έκδοση Εκπαίδευσης». Συνδέει τις φυσικές αγορές βιβλίων από βιβλιοπωλεία με τις διαδικτυακές λήψεις. Και παρέχει ένα καθολικό για το από πού προέρχονται οι συναλλαγές των πελατών.”
«Η εργασία με το blockchain εξακολουθεί να είναι μια πολύ τεχνική και πολύπλοκη διαδικασία. Το έργο μας απαιτούσε εις βάθος γνώση της τεχνολογίας των πληροφοριών, των συστημάτων πληροφοριών και της κωδικοποίησης, καθώς και νομική εξειδίκευση και κατανόηση των δημιουργικών πτυχών της έκδοσης βιβλίων».
Ο Δρ Michael Adams εργάζεται στη Σχολή Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Επιστημών και Μηχανικών. Ανέπτυξε το πρωτότυπο σύστημα ανοιχτού κώδικα με δυνατότητα blockchain για το έργο. «Το πρωτότυπο συντονίζει πολύπλοκες επικοινωνίες μεταξύ μιας διεπαφής χρήστη που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, του συστήματος διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών YAWL και της πλατφόρμας blockchain Hyperledger Fabric».
Τα βιβλία δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ακόμη και η παραδοσιακή (και ακόμη και κάπως βαλτωμένη) βιομηχανία της έκδοσης βιβλίων μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνολογία blockchain.
Όταν συναντιούνται παλιοί και νέοι, σίγουρα μπορούν να συμβούν ενδιαφέροντα πράγματα.
Και αφού έχω τώρα την προσοχή σας αφού κάτι γίνεται στην Αυστραλία, να πληροφορήσω ότι κάτι ανάλογο έχει ήδη ολοκληρωθεί και εδώ και βρίσκεται σε φάση test ενός ενός νέου web3.0 social media μέσου.