Το πιο εύκολο συμπέρασμα είναι οτι φταίει η Κυβέρνηση για την τραγική εικόνα που δημιουργήθηκε χθες στην Αττική. Οι εικόνες για αυτούς που δεν τις βίωσαν αποτυπωθήκαν στα ΜΜΕ άλλα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα τραυμάτισαν την εικόνα της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς ώστε να γίνει μια πραγματική αποτύπωση στο τι και ποιος έφταιξε πραγματικά και πάντως όχι εν θερμώ.
Οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως προβλέψει / προειδοποιήσει για τα φαινόμενα που σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια με ένα τυπικό και προγραμματισμένο τρόπο. Αντιμετωπίζονται διότι συντρέχουν τρεις παράγοντες: σχέδιο, νομοθεσία άλλα και υπευθυνότητα από πολίτες. Παράλληλα οι αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί από το κράτος σε άλλους φορείς και ιδιώτες λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια άλλα και το περασμένο καλοκαίρι οι φυσικές και άλλες καταστροφές κατέδειξαν την αναγκαιότητα επανασχεδιασμου του κρατικού μηχανισμού άλλα και του επιτελικού κράτους ώστε οι πολίτες να μην βιώνουν τραγικές καταστάσεις.
Δυστυχώς η σημερινή ήμερα μας βρίσκει με μια αίσθηση πίκρας ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν ούτε βελτιώνονται. Η άθλια διαχείριση της πανάκριβης Αττική Οδού, οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας ήσαν απροετοίμαστες, εκατοντάδες δέντρα κατέρρευσαν διότι προφανώς δεν υπάρχει αρκετή φροντίδα για την περιποίηση τους.
Είναι φυσικά πολύ εύκολο να κατηγορήσει κάποιος ορισμένους ανεύθυνους πολίτες έχουν φθαρμένα λάστιχα να κυκλοφορούν στους δρόμους ή να αγνοούν την προειδοποίηση της Πολίτικης Προστασίας. Όμως προφανώς χρειάζεται πλέον ένα καινούργιο επιτελικό σχέδιο καθώς το υφιστάμενο απέδειξε τεράστιες αδυναμίες. Αδυναμίες που δεν έχουν να κάνουν μονό με πρόσωπα άλλα και με την νομοθεσία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν η εκχώρηση αρμοδιοτήτων που έχει να κάνει με την προστασία των πολιτών πρέπει να συνεχισθεί. Και δεν είναι μονό η Αττική Οδός. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες που ενδεχομένως είτε θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος είτε θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση ο τελικός λόγος θα πρέπει να είναι της (εκάστοτε) Κυβέρνησης διότι ο πολίτης σε αυτήν αποβλέπει για την προστασία του.
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σπάσει ορισμένα φέουδα ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό και λειτουργικό σχέδιο και για το οποίο θα γνωρίζει ο πολίτης ποιος έχει την πραγματική ευθύνη. Διότι αυτή την στιγμή η αρμοδιότητα ενός δρόμου μπορεί να ανήκει οπουδήποτε.
Τουλάχιστον η χθεσινή τραγική εικόνα ας αποτελέσει έναυσμα ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Την δημιουργία δομών που προετοιμάζουν αλλά και αντιμετωπίζουν τις καταστροφές με στόχο την άμεση λειτουργικότητα του κράτους.