Σφοδρή κριτική επιχείρησε να ασκήσει ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στο κομμουνιστικό κόμμα, με αφορμή τον αποχαρακτηρισμό αρχείων.
Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Sergey Radchenko, ο οποίος ανάρτησε τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν την αναφερόμενη σε αυτά, στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ. Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς, κυρίως στα social media, για να ασκήσουν αντικομμουνιστική κριτική, ότι δηλαδή το ΚΚΕ ήθελε να αποσπάσει την Ελλάδα από “τη Δύση” και να τη στείλει προς τη μεριά της ΕΣΣΔ.
Αναφερόμενος λοιπόν στην κριτική που ασκήθηκε από πολλά media προς το κόμμα του, ο κ. Κουτσούμπας μπέρδεψε το όνομα του ιστορικού στον οποίο ήθελε να αναφερθεί, κάνοντάς τον από Ραντσένκο, “Παπαρατσένκο”.
“Παπα, παπα, παπα, Παπαρατσένκο”, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσπαθώντας να θυμηθεί το σωστό όνομα, μια ατάκα που αμέσως έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Και καλά αυτός ο πώς τον λένε ξένος ιστοριοδίφης… Αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια;”, είπε άλλωστε ο κ. Κουτσούμπας στη συνέχεια του λόγου του.
“Μάλιστα ένα από αυτά τα φυντάνια, ο γνωστός αντικομμουνιστής Μαραντζίδης που έκανε καριέρα με το μίσος του για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, σήμερα όλως τυχαίως αρθρογραφεί και στην Αυγή και στην Καθημερινή. Να τον χαίρεστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ” συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.
“Δεν αναφέρομαι στις γνωστές φασιστοφυλλάδες που κυκλοφορούν αλλά στις υποτίθεται ευυπόληπτες- έγκριτες αστικές εφημερίδες. Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο Ριζοσπάστης. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του Ριζοσπάστη στα πρακτικά για να το διαβάσετε και σεις κύριοι βουλευτές”, κατέληξε.
Σημειώνεται πως για τα έγγραφα, ο Ριζοσπάστης είχε απαντήσει ως εξής:
Μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα με τίτλο “Σιγά την αποκάλυψη!”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
“Ο ΔΣΕ δεν έλαβε βοήθεια μόνο από την ΕΣΣΔ. Σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες συγκροτήθηκαν επιτροπές αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθήσουν πολύπλευρα τους φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές, να διαδώσουν την αλήθεια για τον αγώνα στην Ελλάδα, αλλά και να ενισχύσουν όπως μπορούσαν. Για παράδειγμα, στη Γαλλία δραστηριοποιήθηκαν διάφορες προσωπικότητες όπως ο Πωλ Ελυάρ, ο Ανρί Μπασίς και άλλοι.
Φυσικά ο ΔΣΕ στηρίχθηκε περισσότερο από τις χώρες όπου η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι στις συνθήκες της εξόδου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκινούσαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση (Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, μετέπειτα ΓΛΔ).
Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ από την ΕΣΣΔ και τις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης υπολειπόταν κατά πολύ από τους ποταμούς εφοδίων που απέστελναν τα καπιταλιστικά κράτη για να στεριώσουν την ντόπια εξουσία των εκμεταλλευτών, μέσα από το Δόγμα Τρούμαν, αλλά και το Σχέδιο Μάρσαλ, που στην Ελλάδα διατέθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία για πολεμικούς σκοπούς.
Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που χρειαζόταν και ζητούσε. Ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς το ΚΚΣΕ ο Νίκος Ζαχαριάδης στα τέλη του 1948:
«Στο Γράμμο ο ΜΦΣ (Μοναρχοφασιστικός Στρατός) έριξε 500.000 βλήματα, ενώ εμείς μόνο 3.000. Χρειάζεται αμέσως μια αλλαγή στην κατάσταση αυτή. Και αυτό μόνο με τη δική σας βοήθεια μπορούμε να το πετύχουμε. Σήμερα έχουμε πυροβολικό των πιο διάφορων και των πιο παλιών τύπων, το όλο 29 σωλήνες βασικά όλμους χωρίς βλήματα είτε με βλήματα που δεν κάνουν που τα χρησιμοποιούμε όμως κι έτσι έχουμε ζημιές σε ανθρώπους και στο υλικό από πρόωρες εκρήξεις, διαρρήξεις κ.λπ. Χρειαζόμαστε σήμερα 100 κανόνια με όλα τα εξαρτήματά τους και 5.000 εξάρια βλήματα για το καθένα. (…) Αυτές είναι οι ανάγκες μας σε πυροβολικό».
Η παραπάνω επιστολή φανερώνει και το εξής: Η σοβιετική βοήθεια ήταν σε μικρής ισχύος όπλα (ατομικά τυφέκια, όλμοι, πάντζερ φάουστ) και δεν κάλυπτε τις ανάγκες του για βαρύ οπλισμό, ενώ στον ΔΣΕ έλειπαν και τα πυρομαχικά. Αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι η ΕΣΣΔ πίστευε ότι η στήριξη προς τον ΔΣΕ θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια επίθεση εναντίον της, όπως είπαμε. Για τον ίδιο λόγο και η ηγεσία του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα στον ΔΣΕ.
Ομως, αυτά είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το πότε λένε την αλήθεια οι διάφοροι απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας και «κριτές» του ΚΚΕ: Οταν ισχυρίζονται ότι οι Ελληνες κομμουνιστές σκοτώνονταν για χάρη της ΕΣΣΔ, ενώ η τελευταία τους είχε πουλήσει, μοιράζοντας τον κόσμο στη Γιάλτα, ή όταν υποστηρίζουν ότι εξοπλίζονταν από την ΕΣΣΔ και εξυπηρετούσαν τα σχέδιά της;
Το σίγουρο σε όλες τις περιπτώσεις, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη και τις άλλες υπό καπιταλιστική καταπίεση λαϊκές μάζες”.
Ποιος είναι ο Sergey Radchenko (βιογραφικό από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ)
Ο Sergey Radchenko έχει διεθνή φήμη για την έρευνα για την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου. Έχει γράψει για τις σινο-σοβιετικές σχέσεις (το θέμα της διδακτορικής του διατριβής και ενός μεταγενέστερου βιβλίου), για τις σοβιετικές και κινεζικές εξωτερικές πολιτικές, για την ατομική διπλωματία (ένα θέμα για το οποίο έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τον συνάδελφό του από το Κάρντιφ, Campbell Craig), και στις κρίσεις του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει εργασίες για την ιστορία της Μογγολίας και της Βόρειας Κορέας και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη διεθνή πολιτική της Κεντρικής Ασίας και τις σύγχρονες σινο-ρωσικές σχέσεις και τη ρωσική εξωτερική πολιτική. Έχει υπηρετήσει ως Global Fellow και ως Public Policy Fellow στο Woodrow Wilson Center (στην Ουάσιγκτον DC) και ως διακεκριμένος καθηγητής Zi Jiang στο Normal University της Ανατολικής Κίνας (Σαγκάη). Επί του παρόντος, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην παγκόσμια ιστορία του Ψυχρού Πολέμου. Είναι συχνός συνεργάτης των New York Times, The Washington Post, Foreign Policy, National Interest, The Moscow Times και άλλων εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: news247.gr