Τν Δευτέρα οι ηγέτες των δυο ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς, ταξίδεψαν σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα για να συναντηθούν με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.
Οι τρεις ηγέτες της Δύσης και ο αντίπαλος τους Πούτιν μπροστά από τις κάμερες κι ενώπιον των δημοσιογράφων βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία.
Και οι δυο συναντήσεις είχαν στο κύριο πιάτο του μενού τους το Ουκρανικό, αλλά με διαφορετική οπτική για τον κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους. Φυσικά αυτό δεν χρειαζόταν να το καταλάβει κανείς από τις χτεσινοβραδινές συνεντεύξεις τύπου, απλά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις όσων δεν βλέπουν τις εξελίξεις με παραμορφωτικά μυωπικά γυαλιά, αλλά αντικειμενικά και ορθολογικά.
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το ρόλο του τσαμπουκά σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το έχει δείξει εδώ και μήνες ότι στο στόχαστρο του είναι η Ρωσία και Κίνα καταφέρνοντας μέσα σε ένα χρόνο θητείας στην Προεδρία να αυξήσει την θερμοκρασία στον πλανήτη χωρίς να είναι υπεύθυνη η κλιματική κρίση.
Όπως πάντας, ως καλός καουμπόη, ξεκίνησε επιθετικά την κοινή συνέντευξη τύπου προκαταλαμβάνοντας τον Γερμανό Καγκελάριο που έδειξε λίγο αμήχανος στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά την έναρξη της συνάντησης τους λέγοντας ότι μαζί θα εργαστούμε αποκλειστικά για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπάιντεν σε ερώτηση για τον Nord Stream 2, μίλησε ως επίτροπος της Γερμανίας λέγοντας ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος του αγωγού. «Δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος για να απαντήσει ερωτώμενος στο πως σχεδίαζε να το κάνει αυτό, καθώς είναι ένα έργο υπό γερμανικό έλεγχο, με μπλαζέ ύφος σημείωσε πως «υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε», αφήνοντας ακόμα πιο αμήχανο τον Σολτς.
Ο τσαμπουκάς του Αμερικανού Προέδρου έκανε τον Γερμανό Καγκελάριο να νιώθει αμήχανα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου. Ίσως να ευθύνεται για αυτό η απειρία του σε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως το Ουκρανικό, αλλά δεν επιτρέπεται για τον ηγέτη της ισχυρότερης χώρας στην ΕΕ, να είναι σαν δευτεροκλασάτος φύλαρχος κάποιας τριτοκοσμικής χώρας. Προσπάθησε να αποφύγει τους σκοπέλους και την επιθετική ρητορική του Μπάιντεν, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει πολλά. Σ’ ότι ήταν αμήχανος τ’ άφηνε να προσπερνούν, όπως για τον Nord Stream 2 όπου δεν ξεκαθάρισε τη στάση της Γερμανίας για το αν θα κλείσει τον αγωγό.
Πάντως εν μέσω της ανάγκης για ισχυρή ηγεσία στην ΕΕ, ο Όλαφ Σολτς μοιάζει αδύναμος.
Από την άλλη ο Εμανουέλ Μακρόν στην συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε άνετος και σίγουρος για τον εαυτό του. Δεν παρασύρθηκε σε ακρότητες τύπου Μπάιντεν, αλλά ενίσχυσε τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω της διπλωματικής οδού, συζητώντας για περίπου έξι ώρες με τον Πούτιν. Όσο περνάει ο καιρός, τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική ο Μακρόν δείχνει μια ωριμότητα και μια διπλωματική μαεστρία.
Ο Πούτιν τέλος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μακρόν ήταν ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του. Απλά και καθαρά εξήγησε τους φόβους του για την επέκταση του ΝΑΤΟ στις μετασοβιετικές περιοχές, κάτι που θεωρεί ως απειλή για την Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πήγαμε εμείς προς το ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ ήρθε προς εμάς, σημείωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογο του, χρίζοντας ως υπεύθυνο το ΝΑΤΟ για την κρίση στην Ουκρανία.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει γίνει κατανοητό, εκτός ίσως από τον Μπάιντεν ή όσους είναι πίσω από τον Μπάιντεν, ότι η διπλωματική οδός είναι ο μόνος δρόμος για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η συνέχιση των επαφών και των διαβουλεύσεων θα δείξει καλύτερα και προς τα που οδηγούμαστε, πάντα όμως με τον φόβο ενός λάθος ή μιας προβοκάτσιας που μπορεί να τινάξει όλες τις προσπάθειες στον αέρα. Σημαντική θα είναι και η σημερινή συνάντηση του Μακρόν με τον Ζελένσκι στην Ουκρανία καθώς θα φωτίσει καλύτερα τις προθέσεις όλων των πλευρών.