Η αναβληθείσα λόγω του χιονιού επίσκεψη στο Βελιγράδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται σήμερα, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και η υπογραφή των συμφωνιών που είναι ήδη έτοιμες.
Τελευταία συνάντηση του Σέρβου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε την Αθήνα όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας.
Σχεδόν δυόμιση χρόνια χωρίς προσωπική επαφή των ηγετών δυο χωρών που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, τα Βαλκάνια, μοιάζει παράδοξο αν όχι άστοχο.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ευθύνεται γι’ αυτό η πανδημία, αλλά μοιάζει πολλή φτηνή δικαιολογία. Άλλα ταξίδια γίνανε και μάλιστα πολλά από τον Πρωθυπουργό. Βέβαια με διαφορετικό γεωγραφικό προσανατολισμό.
Τα Βαλκάνια προφανώς δεν τον ενδιαφέρουν.
Κι όπου αποφεύγεις να πας, πηγαίνουν άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που και πήγε στο Βελιγράδι το 2019 αλλά και δέχτηκε εν μέσω της πανδημίας τον Σέρβο Πρόεδρο στη χώρα του, όχι μόνο για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πριν λίγες εβδομάδες αλλά και για κάποια πρωινά που πρόσφερε ο Ερντογάν στον Βούτσιτς.
Η απροθυμία για σχέσεις με το Βελιγράδι από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είναι καινούργια. Είχε φανεί από το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου πρωτοφανές για Έλληνα Πρωθυπουργό συνάντησε τον τότε Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και νυν κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, Χασίμ Θάτσι.
Στο πρόγραμμα τότε δεν υπήρχε καν συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, κάτι όμως που διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου, υπενθυμίζοντας ότι θα προκύψει διπλωματικό επεισόδιο αν δει ο Πρωθυπουργός μόνο τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου.
Όμως δεν ήταν η μόνη παραφωνία στην αντιμετώπιση της Σερβίας από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς απαξίωσε την Τετραμερή Συνεργασία που είχε εγκαινιάσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.
Εδώ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπήρχε κυβερνητική κρίση στην Ρουμανία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Βούτσιτς και τον τότε Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ να συναντηθούν. Και παρότι είχε προσκληθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αυτός έλαμψε δια της απουσίας του.
Αυτή η απουσία είχε κι ένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων Σερβίας-Τουρκίας. Είχε την δημιουργία της «Μίνι Σένγκεν» των Βαλκανίων ή όπως ονομάζεται σήμερα η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια. Μια συνεργασία μεταξύ της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, στα πρότυπα της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση, προσώπων, αγαθών και κεφαλαίων.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως και οι σχέσεις, οι πάρα πολύ καλές πριν τρία χρόνια, μοιάζουν να καρκινοβατούν;
Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η πρόθεση που εκφράζεται ανεπίσημα τουλάχιστον, για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα. Οι πολλές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στην Πρίστινα, η προσπάθεια της πρώην Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού που διετέλεσε επικεφαλής της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο και η διακαής επιθυμία για αναγνώριση των ΗΠΑ και η πίεση που ασκούν, βοήθησαν στο να δημιουργηθεί δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι.
Το δεύτερο είναι η αδράνεια που επιδεικνύει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, παρόλες τις δηλώσεις ουσιαστικά η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση είναι αλλού γι’ αλλού.
Από ταγός των Βαλκανίων πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα έγινε ουραγός. Ακολουθώντας άκριτα μια πολιτική που της επιβάλλεται και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, κάτι που συμβαίνει πολύ τακτικά, αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη η παρουσία του επικεφαλής της διπλωματίας.
Στα θετικά της επίσκεψης είναι ότι θα υπάρξει ο χρόνος για να επικοινωνήσουν ο Σέρβος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες από την Σερβική πλευρά έχουν γίνει πολλές φορές, χωρίς όμως να υπάρξει θερμή ανταπόκριση.
Αναμένεται ο Σέρβος Πρόεδρος να θέση μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, όπως είχε κάνει και στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη του 2019, όταν σε αποκλειστική δήλωση που μου έκανε, είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Οψόμεθα!!!