O Γιώργος Κύρτσος «πυροβολούσε» επί μήνες την κυβέρνηση πιο σκληρά κι από τον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά δεν παραιτείτο.
Η ΝΔ έβλεπε, σχεδόν καθημερινά, έναν ευρωβουλευτή της να καταγγέλλει «εθνικό σκάνδαλο» στην διαχείριση της πανδημίας και ψευδές success story στην οικονομία αλλά δεν τον διέγραφε – το σχέδιο ήταν «να αφεθεί να γίνει γραφικός». Ηταν παιχνίδι τακτικής και από τις δύο πλευρές, εκ του αποτελέσματος όμως το μόνο γραφικό είναι η… αλλαγή φανέλας στο twitter: Η ομαδική αποθέωση Κύρτσου από τους έως χθες αντιπάλους του και η, εξίσου ομαδική, αποκαθήλωση από τους παλαιούς συνοδοιπόρους του.
Ως πολιτικό προϊόν, η τακτική της «γραφικότητας» έβγαλε διαγραφή για τον λάθος λόγο. Για την ακρίβεια, έβγαλε διαγραφή για τον λόγο εκείνο που εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση – εντός και εκτός συνόρων. Κι έβγαλε επίσης εικόνα περαιτέρω αποσυσπείρωσης της ΝΔ στην πιο δύσκολη ίσως καμπή της κυβερνητικής της θητείας.
Ο Γιώργος Κύρτσος διαγράφηκε όχι για την κριτική του στα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας, αλλά για την κριτική ως προς το σκάνδαλο Novartis. Eπειδή κατήγγειλε την κυβέρνηση, και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι «κουκουλώνουν» το σκάνδαλο, στηλίτευσε τις διώξεις δημοσιογράφων και της εισαγγελέως Τουλουπάκη, και απέδωσε στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα στοιχεία Ορμπανισμού.
Είτε υπερβολική είτε όχι, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η κριτική αυτή ακουμπά ανησυχίες που είναι ήδη υπαρκτές στην Ευρώπη. Και τροφοδοτεί περαιτέρω την – και ευρωπαϊκή – συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα του Euractiv για την διαγραφή ήταν ενδεικτικό. Εγραψε ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αποπεμφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και τη διαχείριση της πανδημίας και επεσήμανε:
«Η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν γνωστό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος». Για να θυμίσει επίσης ότι, ήδη, από τα τέλη του περασμένου χρόνου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιουρόβα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Euractiv ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όσον αφορά τα θέματα των μέσων ενημέρωσης.
Το δεύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, εντός συνόρων πια, είναι πως ο Γιώργος Κύρτσος γίνεται, μετά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, το δεύτερο – διαγραφέν – στέλεχός της που καταγγέλλει το επιτελείο του Μαξίμου για πρακτικές αποκλεισμών και ολοκληρωτισμού. Για «φιλελευθερισμό μετασοβιετικού τύπου», μίλησε χαρακτηριστικά ο, ανεξάρτητος πια, ευρωβουλευτής ο οποίος, σε αντίθεση με την περίπτωση Μπογδάνου, έχει απήχηση και διείσδυση και στο κεντρώο ακροατήριο. Δεν είναι το καλύτερο δυνατό μήνυμα, ούτε η καλύτερη δυνατή πολιτική εξέλιξη για την ΝΔ, σε μια συγκυρία που οι κεντρώες διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ δείχνουν να παγιώνονται στις δημοσκοπήσεις…