Η χτεσινή αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνενσκ και Λουγκάνσκ από τον Ρώσο Πρόεδρο ανακατεύει την τράπουλα στην ρωσο-ουκρανική κρίση και βάζει νέα δεδομένα στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση, αν όχι την επίλυση της κρίσης.
Η Δύση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ιδιαίτερα επιθετική λεκτικά και όχι μόνο, έναντι στην Ρωσία, φάνηκε να αιφνιδιάζεται, παρότι ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την υπογραφή της αναγνώρισης στις συνομιλίες του με τον Μακρόν και τον Σολτς.
Πέρα από τις έντονες ρητορικές αντιδράσεις, κανείς δεν μίλησε για κυρώσεις προς την Ρωσία για την κίνηση της αυτή.
Ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα το οποίο όμως δεν αφορά την Ρωσία αλλά τις αυτοανακηρυχθείσες περιοχές του Ντονένσκ και Λουγκάνσκ και Αμερικανούς πολίτες και επιχειρηματίες.
Όπως σημειώνει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του διατάγματος, «αυτές οι κυρώσεις διαφέρουν από τα γρήγορα και αυστηρά οικονομικά μέτρα που είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε με τους Συμμάχους και τους εταίρους ως απάντηση σε μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.»
Δηλαδή οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν έγινε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο «Λαϊκών Δημοκρατιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν στην χτεσινή του ανακοίνωση-καταδίκη της αναγνώρισης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ. Όπως είπε χτες στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «σίγουρα, αν υπάρξει προσάρτηση, θα υπάρξουν κυρώσεις. Και αν υπάρξει αναγνώριση, θα βάλω τις κυρώσεις στο τραπέζι και θα αποφασίσουν οι Υπουργοί.»
Προσάρτηση δεν έγινε αλλά μόνο αναγνώριση, οπότε, σύμφωνα με όσα είπε, οι ΥΠΕΞ θα αποφασίσουν για κυρώσεις.
Τα δεδομένα έχουν προκαλέσει μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση και αυτή η «απροθυμία» για άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, υποδηλώνει την ατολμία της Δύσης και την αποτελεσματικότητα, προς το παρόν, της ρωσικής διπλωματίας.
Ένα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση, είναι ότι δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε σκέψη για ακύρωση ή αναβολή των επαφών που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη μεταξύ Λαβρόφ και Μπλίνκεν και την Παρασκευή του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο ομόλογο του.
Ούτε σκέψη υπάρχει, προς το παρόν, για ακύρωση ή αναβολή της συνόδου κορυφής μεταξύ Μπάιντεν-Πούτιν μετά την πρωτοβουλία Μακρόν.
Ενδεχομένως η Δύση, μετά τα τετελεσμένα με την αναγνώριση, να πιστεύει ότι μια συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, παρότι οι θέσεις Δύσης-Ουκρανίας και Ρωσίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Η αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, ισχυροποίησε διπλωματικά την Ρωσική πλευρά που έχει βάλει πολλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας την δυνατότητα να κάνει περισσότερες κινήσεις απ’ ότι η Δύση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενίσχυσε τα διπλωματικά του όπλα στην προσπάθεια του να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητάει εδώ και καιρό από τους δυτικούς εταίρους του.
Η κλιμάκωση στην ρωσο-ουκρανική κρίση, δεν ευνοεί καμιά πλευρά ουσιαστικά. Και μια συνάντηση Πούτιν Μπάιντεν, ίσως βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης αλλά και της πιστοποίησης του δεύτερου πόλου στην παγκόσμια σκηνή που θα είναι και πάλι η Μόσχα.
Η Ουάσιγκτον και η Δύση ενδιαφέρονται περισσότερο για μια τέτοια συνάντηση, καθώς κάθε διπλωματική προσπάθεια, απομακρύνει μια πολεμική σύγκρουση.
Από την άλλη η Ρωσία απέδειξε ότι δεν θα το βάλει κάτω, με οποιοδήποτε τρόπο, αν δεν πάρει κάποια ή όλα από αυτά που έχει βάλει στο τραπέζι.