Η Αθήνα έχει “χίλιους+έναν λόγους” για να διακατέχεται από πολύ μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση. Ήδη η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά, είναι όμως πιθανό να εκτροχιαστεί πλήρως εάν η κατάσταση στο Ντονμπάς εξελιχθεί σε σύρραξη.
Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας σε μια αγορά που είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και με τα ελληνικά νοικοκυριά να υποφέρουν μόλις ανοίγους τους λογαριασμούς, θα προκαλέσει πιθανότατα μια αλυσίδα ανεξέλεγκτων αρνητικών επιπτώσεων. Η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης αποτυπώνεται έντονα στις δημοσκοπήσεις με ρυθμό απώλειας μιας μονάδας κάθε μήνα από τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και με τον στόχο της αυτοδυναμίας να απομακρύνεται διαρκώς. Όλα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα τον πολιτικό/εκλογικό κύκλο που έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι παρατεταμένος και ασταθής. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταθέτουν τις ευθύνες στον Πούτιν, τον Μπάϊντεν, τον Ζελένσκι ή την απούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα με εσωτερικούς όρους και εκδηλώνουν τον θυμό τους προς αυτούς που κυβερνούν. Αυτούς γνωρίζουν, αυτούς είχαν εμπιστευτεί, σε αυτούς εκφράζουν την οργή τους.
Αυξήσεις 200% στο ενεργειακό κόστος – Κινήσεις εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που κλείσει η στρόφιγγα της Gazprom
Η ουκρανική κρίση θα επηρεάσει και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα όρια στήριξης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων. Το ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών -που κρατά και τα κλειδιά του Γενικού Λογιστηρίου- Θόδωρος Σκυλακάκης, το επισήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ακόμα και το εάν θα καταβληθεί (και σε ποιό ύψος, σε ποιούς και με ποιά κριτήρια) το προεξοφληθέν ως δέσμευση επίδομα Πάσχα θα εξαρτηθεί από όσα θα συμβούν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Η δε εκτόξευση των τιμών ενέργειας (οι ειδικοί κάνουν λόγο για επιβάρυνση έως και 200% εάν η κρίση συνεχιστεί) ίσως προκαλέσει το τέλος της “ευελιξίας” μέσω του Ταμείου Ενέργειας και χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που ήδη κινείται εκτός αρχικών προβλέψεων.
Ακόμα και ο τουρισμός, ενώ οι προκρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ευοίωνες και προσομοιάζουν στο “χρυσό” 2019, είναι πιθανό να επηρεαστεί από την Ουκρανική κρίση. Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε περίπου 750.000 Ρώσους επισκέπτες (κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα), φέτος είναι αμφίβολο να επαναληφθεί, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο μια πολεμική σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Ο επιπλέον λόγος αφορά τα εθνικά μας θέματα που ίσως εμπλακούν στα “απόνερα” της ουκρανικής κρίσης. Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε στην “Die Welt” πως η Τουρκία δεν προτίθεται να συναινέσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η λεπτή ισορροπία της Άγκυρας, η οποία κρατά επιτήδεια ουδετερότητα έναντι της Μόσχας την ώρα που στηρίζει με drones και άλλους εξοπλισμούς το Κίεβο, την καθιστά “παίκτη” στην γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Ερντογάν προσπαθεί να κλείσει μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή (Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Αίγυπτο), ενώ παράλληλα ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό για “Γκρίζες Ζώνες no2” με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου (επιστολή στον ΟΗΕ, αποστρατιωτικοποίηση).
Ανάλυση:Είναι “ευκαιρία” για την Ελλάδα η Ουκρανική κρίση;- Η διάσταση των ελληνοτουρκικών
Η Ελλάδα, ως πιστό μέλος του ΝΑΤΟ, καταδικάζει την ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών περιοχών που βρίσκονται στα σύνορά της και θα κληθεί να συνηγορήσει στην πιθανή επιβολή κυρώσεων. Παραμένει, όμως, αδιευκρίνιστο εάν αυτή η στάση θα την ενισχύσει απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, παρά τις σημαντικές αναλογίες που έχουν αυτό που υποστηρίζει η Δύση στο Ουκρανικό και αυτό που δεν υποστηρίζει ως προς την επιθετικότητα του Ερντογάν κατά της Ελλάδας.