Όσο συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τόσο αυξάνονται και οι κυρώσεις της Δύσης, σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Μόσχα και να κηρύξει την λήξη του πολέμου.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω στην χωρίς νομιμότητα εισβολή του στη γειτονική χώρα. Εκτός κι αν καταφέρει να πάρει ότι έχει βάλει ως στόχο στις επιδιώξεις του.
Φυσικά όσο κρατάει αυτός ο πόλεμος τόσο θα μεγαλώνουν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τόσο οι καταστροφές των υποδομών θα κάνουν τη χώρα πιο δυσλειτουργική.
Όμως από την άλλη θα αυξάνει την αυτοπεποίθηση και το σθένος των υπερασπιστών της Ουκρανίας και θα μεγαλώνει την εθνική συνείδηση των Ουκρανών, κόβοντας τους όποιους δεσμούς θεωρούσαν κάποιοι ότι είχαν με την Ρωσία.
Οι κυρώσεις που συζητιούνται μεταξύ των εταίρων πέραν και δώθε του Ατλαντικού ξεπερνούν κάθε φαντασία για να είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται ώστε να λυγίσουν την Ρωσία.
Η αποτελεσματικότητα βέβαια δεν μπορεί να φανεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ούτε ενδεχομένως να έχουν τόσο ισχυρό αντίκτυπο στην Ρωσία, που είδε ξεκίνησε τον δικό της οικονομικό πόλεμο απέναντι στη Δύση.
Ένα από τα τελευταία διατάγματα που υπέγραψε ο Πούτιν, αφορά τις μη φιλικές χώρες προς την Ρωσία οι οποίες θα πληρώνονται σε ρούβλια για τις δανειακές υποχρεώσεις της προς αυτές.
Στα οικονομικά δεν είμαι και τόσο καλός, αλλά και ο πιο αδαείς μπορεί να καταλάβει ότι θα πληγούν πολλές εταιρείες από τις μη φιλικές χώρες καθώς θα λαμβάνουν ρούβλια αντί για δολάρια ή ευρώ. Ένα νόμισμα που πιέζεται και υποτιμάται καθημερινά.
Η τελευταία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι των κυρώσεων, από τους Αμερικανούς φυσικά, είναι να διακόψουν, οι Ευρωπαίοι δηλαδή, την εισαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία.
Αφού έβαλαν μπουρλότο στην Ευρώπη οι ΗΠΑ, πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται αέριο και πετρέλαιο για να ζεσταθούν οι Ευρωπαίοι.
Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την Ευρώπη, καθώς είναι σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένη από την Ρωσία.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την ιδέα πέρα από την Γερμανία που ούτε να το σκέφτεται δεν θέλει, υπήρξαν κι άλλες αντιδράσεις. Είναι πολλές οι χώρες που διαφωνούν, γι αυτό και οι κυρώσεις προς ενεργειακές εταιρείες και ενεργειακά προϊόντα από τη Ρωσία μέχρι στιγμής είναι στο απυρόβλητο.
Η Βουλγαρία για παράδειγμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα συμφωνήσει σε αυτό το είδος των κυρώσεων. Αυτό εξάλλου είχαν δηλώσει κι άλλες χώρες που παρότι δεν ανήκουν στην ΕΕ, βρίσκονται στον προθάλαμο, όπως η Σερβία, η Τουρκία, η Γεωργία δεν έχουν εμπλακεί στα μέτρα των κυρώσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι συμφέρον για τις χώρες τους.
Όλοι λίγο πολύ κοιτάζουν το συμφέρον των χωρών τους. Μικρές ή μεγάλες χώρες δεν ακολουθούν τυφλά τα όσα ζητάει εκ του ασφαλούς η Αμερική και οι χαρτογιακάδες της ΕΕ.
Οι μόνες χώρες που ακολουθούν τυφλά τις επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι η Αλβανία και η Ελλάδα. Μόνο επιτυχία δεν το λες να συμπεριφέρεται η Ελλάδα, το πιο παλιό μέλος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία. Μια χώρα που ακόμα προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τον μισό αιώνα της απομόνωσης της από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα.