Πρέπει ή όχι ένα ελληνικό κανάλι (με άδεια ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού) να διακόπτει και να αναπροσαρμόζει το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα για ένα μείζον διεθνές θέμα, όπως ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, που προκαλεί παγκόσμια ταραχή με πρωτοφανείς γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που φθάνουν μέχρι τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας και τα ράφια των σούπερ μάρκετ; Η εύκολη απάντηση είναι πως αποτελεί δική του επιλογή. Η δύσκολη απάντηση είναι πως “πρέπει”, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψιν του πως στην Ουκρανία, μεταξύ πολλών άλλων, κινδυνεύουν και οι ζωές μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών μας.
Το εάν μπορεί, βάσει της τηλεοπτικής άδειας που διαθέτει, είναι άλλο πράγμα και επ΄ αυτού φαίνεται πως υπάρχουν ενστάσεις από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μικρή σημασία έχει, όμως, το νομότυπο του πράγματος. Διότι, υπό την έννοια αυτή εάν ένα κανάλι αποφασίσει να έχει συνεχή ενημερωτική ροή εάν -ο μη γένοιτο- συμβεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ή ένας μεγάλος σεισμός, ή άλλη φυσική καταστροφή, ίσως βρεθεί άλλο κανάλι που θα διατυπώσει παρόμοιες ενστάσεις.
Το OpenTV έλαβε την απόφαση να αναβάλλει τα σήριαλ μυθοπλασίας, τις εύπεπτες ψυχαγωγικές εκπομπές αι τα ριάλιτι και να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει αναστατώσει το σύμπαν, από τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μέχρι αυτές των σιτηρών και του νικελίου. Όλοι μιλούν για μία τεραστίων διαστάσεων μεταβολή στην Ιστορία, όλοι καταδικάζουν την επίθεση μιας υπερδύναμης σε ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά, ως φαίνεται, κάποιοι βρίσκουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην απρόσκοπτη προβολή του Survivor ή των τουρκικών σειρών.
Καθείς κάνει τις επιλογές του αλλά, μήπως αυτό που …αιτιολογεί τις ενστάσεις είναι το γεγονός πως τα ποσοστά τηλεθέασης του συγκεκριμένου καναλιού εκτοξεύθηκαν (τριπλασιάστηκαν), την ώρα που τα περιορισμένα ενημερωτικά (σχετικά με τον πόλεμο) προγράμματα άλλων καναλιών υπολείπονται σημαντικά; Ως προς αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να αναζητήσουν οι ενιστάμενοι τους λόγους που μειώνονται οι δικές τους τηλεθεάσεις στα δελτία ειδήσεων και όχι στην επιλογή του OpenTV. Διότι, τελικά, εκτός από την επιλογή να επιμείνει αυτό το κανάλι στην ενημέρωση σχετικά με ένα παγκόσμιο γεγονός τεράστιας σημασίας και με πολλαπλές επιπτώσεις στις ζωές μας, εκείνο που ίσως μετράει και τελικά επιβραβεύεται είναι και το γεγονός πως το κανάλι εστιάζει στην ουκρανική κρίση με σχετική αμεροληψία. Υπό την έννοια ότι μεταδίδει και όσα ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά και μεταφέρει τις αναλύσεις και τις απόψεις ειδικών που δεν υιοθετούν άκριτα την δυτική θέση.
Η ευκαιρία, την οποία άδραξε το OpenTV, θα ήταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ευκαιρία και για άλλους. Όπως, για παράδειγμα, η δημόσια τηλεόραση που εκ της φύσεώς της έχει ή πρέπει να έχει έναν τέτοιο ρόλο. Εν τέλει, το γεγονός πως η ενημέρωση του OpenTV δίνει χώρο και χρόνο στην ρωσική εισβολή δεν πρέπει να είναι αντικείμενο …ενστάσεων αλλά να προκαλεί το εύλογο ερώτημα “γιατί δεν κάνουν το ίδιο και τα άλλα κανάλια”…