Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της καλά ενημερωμένης πολιτικής συντάκτριας Άννας Καραβοκύρη στο libre (δείτε εδώ), στο Μέγαρο Μαξίμου “ζεσταίνονται” τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με επίκληση “εθνικού θέματος”, όπως προβλέπει το άρθρο 41 του Συντάγματος.
Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει μόνον αναταράξεις στην ελληνική οικονομία αλλά φαίνεται πως έχει αναζωπυρώσει και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με φόντο κρίσιμο εθνικό θέμα, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ. Και τονίζει πως στο κυβερνητικό επιτελείο «διαβάζουν» θετικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, «το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις και το ενδεχόμενο η κρίση να ξεφύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας» συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «μέχρι στιγμής τα νέα δεδομένα έχουν αυξήσει την συσπείρωση της ΝΔ πάνω από 2 μονάδες και θα υπάρχει και μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον».
Υπό αυτό το πρίσμα στο Μέγαρο Μαξίμου επανεκτιμούν το άρθρο 41 παρ.2 του Συντάγματος που προβλέπει ρητά ότι ” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας”.
Σχετικά με το ίδιο θέμα, η φιλοκυβερνητική “Καθημερινή” έκανε λόγο για “σενάρια πρόωρων εκλογών”, κάτι που θεωρήθηκε από πολλούς ως μία προλείανση εδάφους από ανώτατη κυβερνητική πηγή που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες αυτές.
Παρόμοιες πληροφορίες μεταφέρει και το powergame.gr του Ομίλου Κουρτάκη (Μαρινάκη) που αναφέρεται και στις αντιδράσεις σχετικά με το πως το κανάλι Open TV του Ιβάν Σαββίδη μεταδίδει τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Γράφει σχετικά:
Την ενόχληση των (κανονικών) καναλαρχών έχει προκαλέσει η μετατροπή του τηλεοπτικού σταθμού Open σε πολεμικό αναμεταδότη. Όπως πληροφορούμαι, τόσο ο Αλαφούζος όσο και οι υπόλοιποι, έχουν φροντίσει να μεταφέρουν την ενόχληση τους, εκτός των άλλων και προς υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ωστόσο μέχρι στιγμής, το Μαξίμου δεν δείχνει καμία διάθεση να μαζέψει το αγαπημένο της Ρωσικής πρεσβείας κανάλι. Απεναντίας, στην κυβέρνηση κάνουν σαν μην βλέπουν, δείχνοντας μια σχετική απροθυμία στην λήψη μέτρων απέναντι στον Ρώσο ολιγάρχη, ιδιοκτήτη του Open. Πάντως, η ιστορία με τον Ιβάν Σαββίδη δεν αποκλείω (και να με θυμάστε) να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση τους καναλάρχες με τον πρόεδρο Κυριάκο. Βλέπετε αυτή η περίοδος εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει και ένα ακόμη γνώρισμα. Είναι η εποχή που κάθε χρόνο διαμορφώνονται τα διαφημιστικά πακέτα στα κανάλια. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση (από κυβερνητικής πλευράς) σ αυτό το γελοίο tweet της ρώσικης πρεσβείας, το οποίο προτρέπει τους τηλεθεατές να βλέπουν Open, λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα βάζει ο νους μας. Φυσικά υπάρχει και μια άποψη που θέλει το Μαξίμου να εξυπηρετείται από το γεγονός ότι ο κόσμος έχει στραφεί προς το μονοθεματικό κανάλι του Σαββιδη, παρακολουθώντας αποκλειστικά και μόνο τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου. Όπως λένε, αν δεν υπήρχε το Open, θα έπαιζε δυνατά η ακρίβεια και αλλά θέματα που ομολογουμένως κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.
Στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της τελευταίας βδομάδας, η ΝΔ δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά της. Βλέπετε στις μεγάλες κρίσεις ο κόσμος συσπειρώνεται στις ηγεσίες του. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη κάποιοι (όχι λίγοι) εισηγούνται στον πρόεδρο Μητσοτάκη να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτοδυναμία
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει αρκετές φορές, είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την ρωσική εισβολή και την ταραχή που αυτή προκάλεσε στις οικονομίες (ενεργειακή κρίση, εκτόξευση των τιμών), η Ν.Δ απήχε πολύ από το ποσοστό (38%) που της επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την δεύτερη κάλπη (η πρώτη θα διεξαχθεί με απλή αναλογική). Στο πλαίσιο αυτό και σε πείσμα των κυβερνητικών διαψεύσεων επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες και σενάρια για εσπευσμένη αλλαγή εκλογικού νόμου.
Με τις νέες συνθήκες, λόγω του πολέμου, οι μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες θα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του “AN” πως το κυβερνών κόμμα συσπειρώνεται περαιτέρω και ανεβάζει τα ποσοστά του. Παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά αβέβαιο, αν όχι μάλλον απίθανο, να κατορθώσει να επιτύχει ποσοστό αυτοδυναμίας εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτόν με κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα σε ένα σύστημα πιο κοντά στον παλαιότερο νόμο Σκανδαλίδη που προέβλεπε μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Τα ίδια σενάρια αναφέρουν τώρα πως ο πρωθυπουργός μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες με επίκληση εθνικού θέματος και δίλημμα την ανάγκη για κυβέρνηση ισχυρή και πολιτική σταθερότητα για να καταστεί διαχειρίσιμη πολιτικά η μεγάλη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική κρίση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν εισηγήσεις που κάνουν λόγο για παράθυρο ευκαιρίας ώστε αφενός να αξιοποιηθεί το momentum συσπείρωσης του κόσμου στις κυβερνήσεις (το τεστ των γαλλικών προεδρικών εκλογών με την περίπου βέβαιη και άνετη επανεκλογή Μακρόν είναι κάτι που επικαλούνται όσοι εισηγούνται εκλογές το επόμενο διάστημα), αφετέρου να τεθεί σκληρά το θέμα των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από παρατεταμένη αβεβαιότητα και από μία ανίσχυρη κυβέρνηση.
Τα ίδια σενάρια θέλουν την διπλή εκλογική αναμέτρηση να διεξάγεται στο “κενό” μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου και πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Για να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική περί τα μέσα Μαϊου και οι δεύτερες στις αρχές του δεύτερου 15νθήμερου του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την διάλυση της Βουλής πριν το Πάσχα, μέχρι, δηλαδή, τα μέσα Απριλίου. Οι Γαλλικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου και ένα σήμα με άνετη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ίσως θα βοηθούσε για την καλλιέργεια του σχετικού κλίματος.
Ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί επαρκώς από τους εισηγούντες πρόωρες εκλογές είναι τι θα συμβεί εάν η Ν.Δ ανεβάσει μεν τα ποσοστά της αλλά δεν επιτύχει αυτοδυναμία. Τότε, θα προσεγγιστεί το ΚΙΝ.ΑΛ ως κυβερνητικός εταίρος, ή θα οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Όπως, φυσικά, και ποια είναι η άποψη των Ευρωπαίων εταίρων επ΄ αυτού, δεδομένου ότι μπορεί να παρατείνεται η δημοσιονομική ευελιξία, η Ελλάδα, όμως, παραμένει στο μικροσκόπιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο αντίλογος
Υπάρχει, ωστόσο, και μια παράμετρος που δρα αποτρεπτικά στα παραπάνω σενάρια. Αφορά το γεγονός ότι βάσει του Συντάγματος πως εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση -κάτι που είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να συμβεί- από την πρώτη κάλπη (απλή αναλογική), πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν ακ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθάνασιος Ράντος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς). Ταυτόχρονα θα χρειαστεί να αντικατασταθούν υπουργοί, μεταξύ των οποίων και εκείνοι των Εξωτερικών και της Άμυνας. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα για το πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο εν μέσω της ιστορικής γεωπολιτικής αναταραχής, ακόμα κι αν έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.