«Μήπως η κρίση στην Ουκρανία μας αλλάξει την διατροφή μας;» είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο καθηγητής Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Κουρέτας σε σειρά αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα.
«Η Ευρώπη εισάγει το 40% του μαλακού σιταριού που καταναλώνει . Και η Ελλάδα το 75%. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πως θα αντιμετωπίσει την αγροδιατροφικη κρίση που έφτασε στην πόρτα μας;» αναφέρει.
Ολόκληρη η ανάρτησή του:
«Οι αλευροβιομηχανοι αγόραζαν μαλακό σιτάρι από την Ουκρανία 170 ευρώ τον τόνο . Τώρα αγοράζουν από Βουλγαρία αλλά και από Ρουμανία 440 ευρώ τον τόνο . Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και η Ουγγαρία θέλουν να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών για να χτίσουν εθνικό απόθεμα . Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει από τους παραγωγούς με 300 ευρώ τον τόνο. Τι θα συμβεί ;
Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου έχουν ήδη θερίσει και έχουν αποθέματα .
Η Ελλάδα συζητά να εισάγει μαλακό σιτάρι από Αμερική . Ένα καράβι έχει 30.000 τόνους και θα το πληρώσουμε 700 ευρώ τον τόνο . Και έχει και υψηλή πρωτεινη που δεν κάνει για το δικό μας ψωμί όπως το έχουμε συνηθίσει .
Ποια είναι η εθνική μας στρατηγική ;
Ήδη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έβαλαν όριο στις αγορές σε αλεύρι .
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει ξανά στον μεγεθυντικο φακό τα προβλήματα της αγροδιατροφης.
Η Ευρώπη εισάγει το 40% του μαλακού σιταριού που καταναλώνει . Και η Ελλάδα το 75%. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πως θα αντιμετωπίσει την αγροδιατροφικη κρίση που έφτασε στην πόρτα μας;
Τα ΜΜΕ ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα. Μήπως θα έπρεπε να ασχολούνται πιο πολύ ; Μήπως η κρίση στην Ουκρανία μας αλλάξει την διατροφή μας ; Αν δείτε την ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα».
Σε σχέση με τις διατροφικές κρίσεις που έχει περάσει η ανθρωπότητα αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του:
«Τα μπαχαρικά φέραν τον Κολόμβο στη Δύση, όπου ήταν άγνωστα και τον Βάσκο Ντα Γκάμα στην Ανατολή οπου ήταν σε αφθονία. Έδωσαν έναυσμα στους Ευρωπαίους να εδραιώσουν νέες θαλάσσιες οδους και το επιστέγασμα των εξερευνήσεων αυτων ηταν ο πρώτος περίπλους της γης.
Μάλιστα το 1494 η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέγραψαν την συνθήκη της Τορντεσιλας με την οποια μοίρασαν τις νεες περιοχες που ειχαν ανακαλύψει.
Εχει χυθεί πολυ μελάνι στη συζήτηση αν θα πρεπει οι άνθρωποι να καταναλώνουν τα τροφιμα που τοπικά παραγουν γιατι τα μεγαλα ταξιδια των τροφιμων επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγη.
Δεν ειναι ακριβως ομως τοσο απλα τα πράγματα. Πχ το αρνάκι Νεας Ζηλανδίας παραγει 563 mg/tn εκπομπες διοξειδίου του ανθρακα, ενω το αντιστοιχο βρετανικό 2849. Το πρώτο τρωει χορτο, το αλλο τρωει σιτηρα που μεταφέρονται απο αλλου ( ισως Ουκρανία).
Για μενα ομως τα μπαχαρικά δεν έδωσαν ώθηση μονο σε εξερευνήσεις και ανακαλύψεις. Εστρωσαν τον δρομο για τις ευρωπαϊκές αποικιακές αυτοκρατορίες.
Γιατι τα λεω αυτα; Γιατι θα δουμε μεγάλες ανατροπές εξαιτίας της έλλειψης των σιτηρών απο την κρίση στην Ουκρανία»