Όσοι παρακολουθούν φανατικά «Master chef» έχουν ακούσει πολλάκις για το παστινάκι. Τι είναι όμως και πως μαγειρεύεται;
Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουν πολλά για αυτό το ιδιαίτερο ριζώδες λαχανικό που μοιάζει με το καρότο αλλά και τον μαϊντανό, είναι όμως πιο λευκό και πιο γλυκό, και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.
Τι είναι και πως μαγειρεύεται
Το παστινάκι λοιπόν έχει χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό από την αρχαιότητα και καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους, αν και υπάρχει κάποια σύγχυση στη βιβλιογραφία της εποχής. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως γλυκαντικό πριν από την άφιξη του ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη, ενώ στον Μεσαίωνα το θεωρούσαν και αφροδισιακό. Τον 19ο αιώνα εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1859, μια νέα ποικιλία που ονομάζεται Student», δημιουργήθηκε από τον James Buckman στο Royal Agricultural College της Αγγλίας και αυτή έγινε η κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το παστινάκι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος, που βοηθάει στην αναιμία, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα, αλλά και των καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορεί να δράσει προληπτικά στην άνοια και τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Το κάλιο που επίσης περιέχει άφθονο, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αν και σε αντίθεση με τα καρότα, το παστινάκι δεν μας παρέχει βήτα-καροτίνη. Αντίθετα περιέχει αντι-οξειδωτικά, όπως falcarinol, falcarindiol, panaxydiol και methyl-falcarindiol, που έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό θεωρείται ιδανικό και για την απώλεια βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητά του επίσης σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τρώγεται ακριβώς όπως το καρότο, μπορείτε δηλαδή να το καταναλώσετε ωμό -όχι όμως τα φύλλα του, που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, συν ότι δεν είναι εύγευστα- βραστό, να το κάνετε πουρέ ή σούπα -δίνει μάλιστα στη μαγειρική μια κρεμώδη και πλούσια γεύση- ενώ πολύ καλό είναι και ψητό στο φούρνο ως συνοδευτικό. Σε αντίθεση με το καρότο όμως το παστινάκι μπορεί και να τηγανιστεί, ενώ οι πιο γκουρμέ μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν και κρασί που μοιάζει αρκετά με το κρασί Μαδέρα.
Είναι επίσης πολύ καλό να το χρησιμοποιήσετε σε ζωμούς ενώ μπορείτε να το φάτε και ως συνοδευτικό αντί για πατάτες. Στην Αγγλία και την Αμερική συχνά το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό ψητό και στις χριστουγεννιάτικες συνταγές, ενώ στην Κίνα συναντάται σε αρκετά φάρμακα. Οι Ιταλοί από την άλλη δεν το έχουν εντάξει στην κουζίνα τους, και παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για τη σίτιση των χοίρων.
Πουρές παστινάκι
Οι περισσότερες συνταγές για σούπα που θα βρείτε στο διαδίκτυο περιέχουν μεγάλες ποσότητες βουτύρου και κρέμας γάλακτος, αλλά με συγκεκριμένες εναλλακτικές μπορείτε να χαρείτε αυτόν τον δημοφιλή τρόπο παρασκευής, χωρίς να είναι θερμιδική βόμβα.
Ο τρόπου είναι απλός: σε ένα κατσαρολάκι ξεκινήστε σοτάροντας μισό πράσο και ένα καρότο ψιλοκομμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού καθαρίσετε με το peeler και κόψετε κομματάκια το παστινάκι, βράστε το σε λίγο νερό, ίσα-ίσα να το καλύπτει, για 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το ραβδομπέντερ ή ένα πολυμηχάνημα με λεπίδες, χτυπήστε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Για να δέσει και να σας δώσει μία πιο βελούδινη υφή, προσθέστε λίγο τυρί επάλειψης ή ακόμα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι (προσέξτε το μίγμα να είναι χλιαρό για να μην κόψει το γιαούρτι). Τελειώστε προσθέτοντας μπαχαρικά, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο ή και ρίγανη. Βρείτε μία συνταγή εδώ.
Σαλάτα με παστινάκι
Το παστινάκι μπορείτε να το προσθέσετε και ως τραγανό στοιχείο στις σαλάτες σας! Για μία πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, φτιάξτε λεπτές λωρίδες χρησιμοποιώντας το peeler της πατάτας μαζί με λωρίδες καρότου κα αγγουριού. Μαρινάρετε σε μηλόξυδο και τα μπαχαρικά και σερβίρετε πασπαλίζοντας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Extra tip: όπως και τα μήλα, αν κόψετε το παστινάκι και θέλετε να το αποθηκεύσετε για λίγη ώρα, πασπαλίστσε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσει.