Σχεδόν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται μία εξαιρετικά ανησυχητική παράμετρος που δεν αφορά τις “τετριμμένες” αναλύσεις περί της διαφοράς Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της αυτοδυναμίας και τις πιθανές κυβερνήσεις συνεργασίας. Αφορά στο φάντασμα της ακροδεξιάς που επιστρέφει υπό το έμβλημα του νεοναζιστικού μορφώματος “Έλληνες για την Πατρίδα”, το κόμμα που ίδρυσε, το 2020, ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης.
Στις μετρήσεις το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφει ποσοστά (με αναγωγή επί των εγκύρων) που δεν απέχουν πολύ από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Οι δημοσκόποι αναφέρουν, μάλιστα, πως είναι αναμενόμενο το νεοναζιστικό μόρφωμα να υποεκπροσωπείται στα δημοσκοπικά δείγματα, όπως συνέβαινε και παλαιότερα (πριν την καταδίκη της ηγεσίας της) με την Χρυσή Αυγή. Λογικό. Είναι δύσκολο να ομολογεί κανείς πώς προτίθεται να ψηφίσει ένα κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι το “δεξί χέρι” του Μιχαλολιάκου, ο οποίος το διοικει και το κατευθύνει μέσα από τον Κορυδαλλό. Υπό την έννοια αυτή, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το κόμμα Κασιδιάρη να ξεπεράσει σχετικά εύκολα το όριο για την είσοδο στη Βουλή. Ιδιαίτερα εφόσον οι συνθήκες που το ευνοούν επιμηκυνθούν μέχρι τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ως συνέχεια του αντιδραστικού κινήματος των αντιεμβολιαστών και αρνητών, οι οπαδοί του νεοναζιστικού μορφώματος ενισχύονται, ως φαίνεται, αριθμητικά από την κρίση ακρίβειας, αλλά και -ίσως κυρίως- από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συνδυαστικά, άλλωστε, αξίζει να παρατηρήσει κανείς πώς στις ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό ανοχής ή και υποστήριξης των ρωσικών θέσεων, το οποίο δεν εισπράττει μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία μέτρηση της Opinion Poll, το 45,6% θεωρεί ότι την βασική ευθύνη για τον πόλεμο έχει ο Β. Πούτιν, ενώ το 35.7% απαντά ότι την βασική ευθύνη έχει η Δύση και το 4.1% η Ουκρανία! Περίπου 4 στους 10, δηλαδή, δείχνουν τουλάχιστον ανοχή για τη ρωσική εισβολή.
Δεν είναι τυχαίο πώς στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε την 4η θητεία του με ανεκτικό έως και υποστηρικτικό λόγο για τη Ρωσία και στον “επινίκιο” λόγο του έσπευσε να κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ως “αντίπαλο”. Ενώ και η ηγεσία της Σλοβακίας εμφανίζεται να “σπάει” την ευρωπαϊκή θέση και δηλώνει πως είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύεται κατά 85% από τη Ρωσία.
Οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούν, κατά το Σύνταγμα, να είναι υποψήφιοι στις εκλογές εάν δεν τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Στο θέμα αυτό ήρθε ως απάντηση η τροπολογία Βορίδη, όμως και πάλι μέχρι αυτή την αμετάκλητη απόφαση, ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να είναι υποψήφιος, φαίνεται, όμως, πως δεν μπορεί να είναι αρχηγός. Πρακτικά, δηλαδή, μπορεί να ορίσει κάποιον “αντ’ αυτού”, η δική του, όμως, υποψηφιότητα θα υποδεικνύει έμμεσα αλλά σαφώς ποιός είναι ο πραγματικός αρχηγός.
Περιττό να επιχειρηματολογήσει κανείς σχετικά με το τι σημαίνει, μετά όσα έχουν έρθει στο φως κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τις αποκαλύψεις σχετικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όλα τα τρομακτικά που περιλαμβάνονται στην απόφαση-σκεπτικό των 12.746 σελίδων που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, να διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα ως μεταμφιεσμένη συνέχεια του κόμματος Μιχαλολιάκου.
Και προκύπτουν, αναμφίβολα, ευθύνες για το πολιτικό σύστημα που, ως φαίνεται, δεν κατέστη εφικτό να σκοτώσει το φίδι. Αλλά και για ένα τμήμα της κοινωνίας που συνεχίζει να στηρίζει το νεοναζισμό…
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, άλλωστε, δεν κρύβει τις προθέσεις του συνεχείς αναρτήσεις στο Twitter και μηνύματά του στο You Tube από τη φυλακή.
Η τροπολογία Βορίδη
Με τροπολογία, που είχε φτάσει στη Βουλή στις αρχές του Ιουνίου του 2021, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έβαζε ουσιαστικά φρένο στην κάθοδο της εγκληματικής οργάνωσης σε επόμενες αναμετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της τροπολογίας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι καταδικασθέντες στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ποινή τους. Το χρονικό διάστημα, δε, της αποστέρησης του εκλογικού τους δικαιώματος υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της αμετάκλητης καταδίκης τους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο όσοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν.
Ωστόσο, οι καταδικασθέντες – και άρα και τα μέλη του ακροδεξιού μορφώματος – διατηρούν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, στο οποίο, όμως, ο αρχηγός του δεν έχει καταδικαστική απόφαση στο ενεργητικό του. Αλλωστε, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας την τροπολογία (σύμφωνα με ρεπορτάζ στα “Νέα”), επισήμαναν πως, βάσει Συντάγματος, δεν θα μπορούσε να απαγορευτεί στον οποιονδήποτε δεν έχει αμετάκλητα καταδικαστεί η συμμετοχή του στις εκλογές ως υποψήφιου βουλευτή.
Με άλλα λόγια, τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούν – προσώρας – να είναι υποψήφια, δεν μπορούν ωστόσο να ηγηθούν κόμματος.
Αυτό, λοιπόν, που επετεύχθη με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και υπερψηφίστηκε από τη Βουλή είναι οι καταδικασθέντες, ακόμη κι αν δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, να στερούνται του δικαιώματος να κατέχουν επιτελική θέση σε κόμμα ή πολιτική κίνηση και να κατέλθουν στις εκλογές ως ηγούμενοι αυτών. «Δεν επιτρέπεται να έχει θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής, νόμιμου εκπροσώπου σε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων πρόσωπο που έχει καταδικασθεί είτε με κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα είτε με οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης είτε με ισόβια κάθειρξη για άλλο αδίκημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην περίπτωση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, το κόμμα του οποίου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει μια ανησυχητική δυναμική (άνω του 2%), πως δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος αρχηγός κόμματος. Βέβαια, όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει αμετάκλητη απόφαση καταδίκης του, οπότε οριστικά θα στερηθεί πλήρως τόσο του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι.
Το κόμμα…Κασιδιάρη
Tο Μάιο του 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης έστειλε επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο ζητώντας του να πραγματοποιηθούν αλλαγές, τόσο στη δομή και λειτουργία της Χρυσής Αυγής, με ανοιχτό συνέδριο για εκλογή Γενικού Γραμματέα, όσο και στην ιδεολογική της προσέγγιση, καταδικάζοντας τον ναζισμό και τον φασισμό. Ο Μιχαλολιάκος απέρριψε αυτές τις προτάσεις, με αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου ο Κασιδιάρης να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος.
Στις 4 Ιουνίου του 2020 ανακοινώθηκε η ίδρυση των «Ελλήνων για την Πατρίδα» και κατατέθηκε το καταστατικό, όπου παρουσιάζονται οι βασικές αρχές, οι πολιτικές θέσεις και η οργανωτική δομή του κόμματος. Μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι οι θέσεις και η ιδεολογία του κόμματος βασίζονται στα πρότυπα άλλων εθνικιστικών κομμάτων που κυριαρχούν στην Ευρώπη (Λέγκα, Εθνική Συσπείρωση, Φιντές κτλ), ενώ παρατηρήθηκε alt-right ρητορική καθώς και ότι το πρώτο έμβλημα του κόμματος ήταν εμπνευσμένο από αυτό της Ιταλικής Λέγκα. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε η παρουσίαση των βασικών στελεχών του κόμματος, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο πρώην ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης, μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων (κυρίως πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής) κ.α