Σε νέο κύκλο πολιτικής κρίσης εισέρχεται το Ισραήλ μετά την παραίτηση της βουλευτού του συνασπισμού Famina, Ίντιτ Σίλμαν, με τον πάντα ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό να είναι τώρα πιο επισφαλής από ποτέ, έχοντας χάσει την πλειοψηφία του στην Κνεσέτ(Κοινοβούλιο).
Η αναπάντεχη για πολλούς κίνηση της Σίλμαν φέρνει πολλά πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί, με το πιο πιθανό, να υπάρξουν νέες εκλογές μέσα στο 2022 και τον Υπουργό Εξωτερικών Γεϊρ Λαπίντ να αναλαμβάνει πρόωρα Πρωθυπουργός για λίγους μήνες.
Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει τις ίδιες έδρες με την αντιπολίτευση στην Κνεσέτ, από 60. Όμως η αντιπολίτευση είναι χωρισμένη στο συνασπισμό υπό την ηγεσία του πρώην Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με 54 έδρες και στην κυρίως αραβική Κοινή Λίστα με 6 έδρες, όπερ σημαίνει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θέλει 7 μέλη της Κνεσέτ. Κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο.
Βέβαια υπάρχουν περισσότεροι από επτά δεξιοί βουλευτές στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στην αντιπολίτευση, όμως οι βουλευτές των κομμάτων Νέα Ελπίδα με 6 βουλευτές και το Yisrael Beytenu με 7, έχουν ορκιστεί να μην είναι σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει αυτή την υπόσχεση. Από την άλλη το κόμμα Yamina, ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο, αλλά έχει μόνο πέντε βουλευτές που παραμένουν στον συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.
Φυσικά ο Νετανιάχου θα μπορούσε να αφήσει κάποιον άλλον από τη Δεξιά να είναι επικεφαλής, αλλά δεν το έκανε αυτό στον προηγούμενο κύκλο των τεσσάρων κατά σειρά εκλογών.
Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι εκλογές θα ήταν ο Νετανιάχου να πείσει τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, με την οκταμελή Μπλε και Λευκή παράταξή του, να συμμετάσχει και πάλι σε συνασπισμό μαζί του.
Ο Γκαντζ έτσι κι αλλιώς δεν ήταν άνετος με αυτόν τον συνασπισμό και θα μπορούσε να εγκαταλείψει το πλοίο, αλλά ο Γκαντζ θα έπρεπε να ξεπεράσει την προδοσία του Νετανιάχου το 2020. Ίσως αν ο Νετανιάχου υποσχεθεί στον Γκαντζ να γίνει πρωθυπουργός πρώτος σε μια συμφωνία εναλλαγής, να υπάρξει αυτή η κίνηση από την μεριά του ΥΠΑΜ.
Ενώ όλα φωνάζουν για πρόωρες εκλογές, είναι πιθανό να μην υπάρχουν δραματικές αλλαγές σε σύντομο διάστημα, καθώς η Κνέσετ έχει προγραμματιστεί να διακόψει για περισσότερο από ένα μήνα, λόγω των εορτών του Πάσχα.
Παρότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να αποδεχτεί τη μοίρα του και να προκηρύξει εκλογές, ο πρόεδρος της Κνεσέτ Μίκι Λέβι λόγω των διακοπών θα αποφύγει να συγκαλέσει την ολομέλεια για ψηφοφορίες δυσπιστίας και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Όποτε όλα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να υφίσταται. Δεν αποκλείεται βέβαια στο διάστημα αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρει ένα ή περισσότερα μέλη και να έχει εκ νέου την πλειοψηφία.
Κι αυτό το σενάριο όμως φαντάζει δύσκολο καθώς μόνο η αραβική Κοινή Λίστα θα εξασφάλιζε μια άνετη πλειοψηφία σε περίπτωση που προσχωρούσε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όμως αυτό θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον δεξιό Μπένετ και τους υπόλοιπους δεξιούς βουλευτές του συνασπισμού σε περίπτωση νέων εκλογών. Ως εκ τούτου, οι εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Η συμφωνία του συνασπισμού προβλέπει ότι αν κάποιος άλλος εκτός από το Yesh Atid προκαλέσει εκλογές, ο Λαπίντ θα γίνει πρωθυπουργός. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτό θα τον καθιστούσε πρωθυπουργό για τέσσερις ή πέντε μήνες, με κάποιους περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησής του να λαμβάνει αποφάσεις. Αλλά σε περίπτωση συνεχόμενων εκλογών, όπως συνέβη με τον Νετανιάχου το 2019-20, ο Λαπίντ μπορεί να παραμένει Πρωθυπουργός για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς ο χάρτης των πολιτικών κομμάτων δεν φαίνεται να διαφοροποιείται δραματικά.
Θα μπορούσε αυτή η πολιτική κρίση να επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία;
Σίγουρα ναι αν επέστρεφε ο Νετανιάχου, ορκισμένος, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, εχθρός του Ερντογάν. Κάτι δύσκολο να συμβεί καθώς είναι κατηγορούμενος για διαφθορά, εκφράζει ότι πιο συντηρητικό και σιωνιστικό στο Ισραήλ και το πολιτικό κατεστημένο στην Ιερουσαλήμ δεν επιθυμεί την ανάληψη της εξουσίας εκ νέου από τον «Μπίμπι».
Από την άλλη Μπένετ, Γκαντζ και Λαπίντ, εν δυνάμει Πρωθυπουργοί και οι τρεις, έχουν ιδιαίτερα θετική άποψη για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας τους με την Τουρκία και την ενεργειακή κι όχι μόνο συνεργασία μαζί της.
Όσο υπάρχει πολιτική κρίση, αποκλείονται εκπλήξεις κι αυτό έχει και τα θετικά του στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για το Ισραήλ.