Ενδεικτικά, δύο πίνακες από τον πληθωρισμό στην Γερμανία και την Ισπανία.
Οπως δείχνουν, ο πληθωρισμός ξεκίνησε πάνω από ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνεχίζει να εκτοξεύεται κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας συμπαρασύροντας τις τιμές όλων των προϊόντων και βασικών αγαθών.
Στην Γερμανία αγγίζει πλέον το 8% & στην Ισπανία το 10%, ενώ η συνέχεια προοιωνίζεται πολύ χειρότερη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έριξε λάδι στη φωτιά που είχε αρχίσει να μαίνεται πριν από ένα χρόνο.
Οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύονται στην Γερμανία 30% σε ετήσια βάση (2,5% τον Μάρτιο) & 36% στην Ισπανία (3% τον Μάρτιο).
Μέσα σ’ όλα αυτά μια ΕΚΤ “αμέριμνη” κρατάει το βασικό επιτόκιο στο -0,5% και εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα κατά παράβαση κάθε οικονομικής λογικής που θέλει αύξηση επιτοκίων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Γιατι;
Γιατί πολύ απλά ούτε τα κράτη ούτε οι εταιρείες αντέχουν επιτοκιακές αυξήσεις. Τα περισσότερα είναι είτε ήδη υπερχρεωμένα, είτε έχουν τεράστιες εξαρτήσεις αγορών από την ΕΚΤ είτε και τα δύο, κρατώντας ενα πλασματικά χαμηλό επιτόκιο που κανένας πραγματικός επενδυτής δεν θα πλησίαζε πλέον. Διαφορετικά τα κανόνια θ’ αρχίσουν να σκάνε το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο & η οικονομική θέση της Ευρώπης είναι ήδη εξαιρετικά δεινή.
Μοναδικοί κερδισμένοι, οι πετρελαιοπαραγωγές, οι διατροφικά & μεταλλευτικά αυτάρκεις χώρες σαν την Ρωσία που παρα τις κυρώσεις βλέπουν τα έσοδά τους ν’ αυξάνονται, όσο η Ευρώπη με βασικές εξαρτήσεις κάθε είδους, βυθίζεται σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση λεονταρίζοντας και εκτοξεύοντας κυρώσεις που της γυρίζουν μπούμερανγκ.
Τα δυσκολότερα -κάθε είδους- για την Ευρώπη που δείχνει να είναι με την πλάτη στον τοίχο, έπονται.