«Βόμβα με βραδύκαυστο φυτίλι» στα θεμέλια του εσωτερικού τουρισμού αποτελούν οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Του Μοσχονά Αγγελή
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών μέσων για έξοδο ρεκόρ το τριήμερο του Πάσχα και επιστροφή στην κανονικότητα, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης κάνουν λόγο για μικρότερους τζίρους σε σχέση με το Πάσχα του 2019, δηλαδή με την προ Covid-19 εποχή.
Ο τζίρος των καταστημάτων ήταν αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έφθασε στα επίπεδα που ανέμεναν κάποιοι, μετά από δυο χρόνια που την ίδια περίοδο ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν.
Ταυτόχρονα αρκετοί επαγγελματίες κάνουν λόγο για φόβο των μεσαίας ηλικίας πελατών, από 40-60 ετών που ξοδεύουν τα περισσότερα, να βρεθούν σε χώρους που ο Covid-19 μεταδίδεται ευκολότερα, όπως μπαρ και καφετέριες.
Οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το κρέας σε αρνιά και κατσίκια παρουσίασαν αύξηση μέχρι και 30% σε συνοικιακά κρεοπωλεία ενώ και οι τιμές στα λαχανικά παρουσίαζαν σημαντικές αυξήσεις.
Ταυτόχρονα και οι τιμές στα καταλύματα ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με τους ιδιοκτήτες να επικαλούνται την αύξηση του λειτουργικού κόστους, λόγω κυρίως της υπέρογκης αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα όσοι ταξίδεψαν στα νησιά ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων.
Με αυτά τα δεδομένα επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης εκφράζουν αμφιβολίες για το ρεύμα του εσωτερικού τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως προς τα νησιά αλλά και τουριστικούς προορισμούς, όπου χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο (πχ Πελοπόννησος , Χαλκιδική, Εύβοια κλπ) λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων.
Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε νησί των Δωδεκανήσων ανέφερε στο Anatropi.gr ότι για ένα δεκάλιτρο ηλιέλαιο το κόστος έφθασε τα 41€ !!!!! ενώ οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν «ξεφύγει» με τις πατάτες να πωλούνται 1,80€ το κιλό, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές πάνω από 5€ το κιλό και το ντόπιο κατσίκι, που αγοράζουν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, να παρουσιάζει αύξηση πάνω από 30%. Ο ίδιος επιχειρηματίας αναρωτιόταν πόσο θα κοστίζει το καλοκαίρι μια μερίδα τηγανιτές πατάτες και αν τα εστιατόρια με αυτές τις τιμές θα έχουν στο μενού τον παραδοσιακό μουσακά, που τόσο αγαπούν κυρίως οι ξένοι τουρίστες.
Δεν αποκλείεται λοιπόν μικρά και μεσαία νησιά καθώς και δημοφιλείς οδικοί προορισμοί να μην έχουν το κύμα των τουριστών που αναμένουν μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του 2020 και την μέτρια χρονιά πέρυσι, λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία με μέτρα όπως το πλαφόν στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Αν το καλοκαίρι του 2022 είναι μια μέτρια τουριστική χρόνια πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους, δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν σε οριστικό «λουκέτο». Και αυτή θα είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την οικονομία αλλά θα έχει και αντίκτυπο στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Τουρισμός -; Μητσοτάκης: «Περιμένουμε μια καλή χρόνια. Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί»