Στην Γαλλία, του κατώτατου μισθού των 1.603 ευρώ και των πυρηνικών ενεργειακών μονάδων (που την θωρακίζουν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έναντι της κρίσης ακρίβειας και διαβίωσης), το πρόσωπο που προκάλεσε σεισμό ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών λέγεται Κάρλος Ταβάρες. Είναι το goldenboyτης Stellantis– της αυτοκινητοβιομηχανίας που δημιουργήθηκε το 2021 από την ένωση της ιταλοαμερικανικής FiatChryslerκαι της γαλλική PSA.
H υπόθεσή του έχει συνοπτικά ως εξής: Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές αποκαλύφθηκε ότι ο μισθός του 63χρονου Ταβάρες, διευθύνοντος συμβούλου της Stellantis, για το 2021 έφθασε στο ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο – σύμφωνα με την LesEchosείναι 300 φορές υψηλότερο από τις αποδοχές ενός μέσου εργαζόμενου στην Γαλλία – όμως γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον και ακόμη πιο ελκυστικό εάν συνυπολογιστούν τα bonusκαι τα stockoptionsπου είχε εγκρίνει για τον εαυτό του ο επικεφαλής και το ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας: Το συνολικό ποσό των αμοιβών του για έναν χρόνο, που περιλάμβανε πακέτο μετοχών της εταιρίας 32 εκατομμυρίων ευρώ και μακροπρόθεσμη αποζημίωση άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, έφθασε στα 66,5 εκατομμύρια.
Το ποσό κρίθηκε ιλιγγιώδες ακόμη και για τα δεδομένα της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Hebdo, οι μέσες αποδοχές του 2021 για τους CEOsτων γαλλικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Παρισιού και στον δείκτη των bluechipsCAC40 ήταν 5,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κάρλος Ταβάρες πήρε τα υπερδεκαπλάσια και έσπασε το ρεκόρ αμοιβών όλων των εποχών που κατείχε από το 2018 ο επικεφαλής της DassaultΜπερνάρ Σαρλ με 33,1 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα συνδικάτα και τους μετόχους της Stellantisη αμοιβή του Ταβάρες δεν κρίθηκε μόνον παράνομη, αλλά και ανήθικη. Οι – λίγοι – υποστηρικτέςτουείπαν περίπου… χαλάλι του, διότι το 2021 η Stellantisκατάφερε σχεδόν να τριπλασιάσει τα κέρδη της και να τα ανεβάσει στα 13,4 δις ευρώ. ΟγαλλικόςΤύπος όμως θύμισε ότι η έκρηξη της κερδοφορίας της εταιρίας ήρθε μέσα από ένα επιθετικό πρόγραμμα λουκέτων σε εργοστάσια, μείωσης των μονάδων παραγωγής και περικοπών προσωπικού που εφάρμοσε ο Κάρλος Ταβάρες επικαλούμενος την νέα επιχειρηματική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία.
Ξεσηκώθηκε εθνική θύελλα και στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η πλειοψηφία των μετόχων της Stellantis–συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής κυβέρνησης που διατηρεί ποσοστό λίγο πάνω από το 6% στην εταιρία – ψήφισε κατά της αστρονομικής αμοιβής του Ταβάρες. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι το goldenboyτης Γαλλίας θα χάσει το «χρυσό πακέτο» διότι η ψήφος των μετόχων είναι μόνον συμβουλευτική και, ως εκ τούτου, η θύελλα συνεχίζεται.
Κάπου εκεί όμως, και αφού είχε δει μπροστά του και σε απόσταση αναπνοής, το φάντασμα της ΜαρίνΛεπέν, αναγκάστηκε να παρέμβει και ο Εμμανουέλ Μακρόν. Προανήγγειλε πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπει φρένο και πλαφόν στις αμοιβές των goldenboysτου ιδιωτικού τομέα, έθεσε το θέμα σε ηθική βάση και δήλωσε: «Μιλάμε για αστρονομικά ποσά. Πρέπει να μπει όριο σ’ αυτές τις αμοιβές κι αυτό μπορεί να γίνει εάν δράσουμε συλλογικά και πανευρωπαϊκά. Ο κόσμος που έχει πρόβλημα αγοραστικής δύναμης, που έχει δύσκολη καθημερινότητα και αγωνία για την επιβίωση δεν μπορεί να βλέπει τέτοια ποσά. Εάν δεν κάνουμε κάτι η κοινωνία θα εκραγεί», είπε.
Παραμένει άγνωστο εάν όντως ο Μακρόν θα κάνει κάτι, είτε σε γαλλικό είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα που γλύτωσε ξανά από το φάντασμα της Λεπέν. Τουλάχιστον όμως, στην Γαλλία συμφώνησαν όλοι επί του νόμιμου και ηθικού.
Στην Ελλάδα, με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώκαι των λογαριασμών ρεύματος που έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μπορεί να αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως, να μοιράζει σε εαυτόν και μια χούφτα στελέχη επιπλέον 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗαξίας άνω των 16.000.000 ευρώ, και όλα να είναι μια χαρά. Για την ακρίβεια, μπορούν να είναι όλα και νόμιμα και ηθικά, να δηλώνει βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας «χαλάλι του», να λέει ο υπουργός Ανάπτυξης ότι το goldenboyτης ΔΕΗ έκανε πολύ μεγάλο καλό στην χώρα και στους καταναλωτές και να διακηρύσσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι εάν μια εταιρία θέλει να είναι ανταγωνιστική πρέπει να αποτελείται από στελέχη που φέρνουν αποτελέσματα και αμείβονται αναλόγως.
Όλα αυτά, παρ’ ότι η εν λόγω εταιρία είναι εκείνη που έχει μεταθέσει όλο της το επιχειρηματικό ρίσκο στους καταναλωτές με την ρήτρα αναπροσαρμογής, που προχωρά σε διακοπές ρεύματος εκείνων που δεν έχουν να πληρώσουν τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς, και στην οποία το κράτος διατηρεί μερίδιο 34%. Και που επίσης εμφανίζει μόνον οριακή κερδοφορία.
Ευτυχώς. Διότι εάν τα κέρδη είχαν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ο εν Ελλάδι νόμος και ηθική μπορεί να απαιτούσαν από τους… ευεργετηθέντες καταναλωτές να καταθέσουν και εμπράκτως την ευγνωμοσύνη τους. Πιθανώς, με εθελοντική εργασία στην υπό ανέγερση βίλα των 759 τετραγωνικών μέτρων του CEOτης ΔΕΗ…