Tέτοιο εμπορικό έλλειμα η συνήθως πλεονασματική Ευρώπη ΔΕΝ έχει βιώσει ποτέ! Ούτε με την κρίση του 2010 ούτε με τον κοροναϊό.
Το εμπορικό ισοζύγιο στη ζώνη του ευρώ κινήθηκε σε έλλειμμα 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, την τέταρτη συνεχή περίοδο εμπορικού ελλείμματος, από πλεόνασμα 23,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε απότομη άνοδο της αξίας των εισαγωγών ενέργειας.
Τα στοιχεία για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών έδειξαν ότι το κόστος των εισαγωγών ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αξιοσημείωτες αυξήσεις επίσης για τις εισαγωγές τροφίμων και ποτών, πρώτων υλών, χημικών ουσιών και μηχανημάτων.
Τα εμπορικά ελλείμματα της ΕΕ με τον προμηθευτή ενέργειας Ρωσία υπερτριπλασιάστηκαν στα 25,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και με τη Νορβηγία αυξήθηκαν στα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το έλλειμμα σχεδόν διπλασιάστηκε με την Κίνα σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ και διευρύνθηκε με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η ΕΕ διατήρησε πλεονάσματα μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ελβετία. (πηγή: EUROSTAT)
Ειναι επίσημα στοιχεία και ΔΕΝ μπορούν να αμφισβητηθούν σε αντίθεση με το σανό που μας ρίχνουν καθημερινά τα ΜΜΕ.
Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο θα σημάνει έλλειψη καυσίμων, άνοδο των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και όλων των υπολοίπων, περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και οικονομική κρίση διαρκειας.
Αναρωτιέμαι, τι δεν καταλαβαίνουν. Γιατί οι Ευρωπαίοι βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους; Δεν βλέπουν τα επίσημα αποτελέσματα των οικονομιών τους και τους δείκτες τους; Μια σχιζοφρενικη εμμονή με λάθος οικονομικές συνταγές πριν και τώρα. Πόσο αυτοκτονικές τάσεις πια;
Εμείς τα λέγαμε καιρό πριν… κι ακόμη δεν είδαμε τίποτε.
Την ίδια στιγμή, σήμερα, άγριο Sell off στη Wall Street, o Dow Jones “βούλιαξε” -3,12% ή -1.063 μονάδες στις 32.997, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,56% στις 4,146 μονάδες και o Nasdaq ελεύθερη πτώση -4,99% στις 12.319 μονάδες.
Η Αμερικανική οικονομία προσγειώνεται απότομα στα νέα πληθωριστικά δεδομένα που οι ίδιες οι ΗΠΑ προκάλεσαν παγκόσμια.Για την Ευρώπη τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
Οσο για τα καθ’ημάς, ο πληθωρισμός Απριλίου που θα ανακοινωθεί αναμένεται να ξεπεράσει το 10%
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook