Η φράση του ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ «Δεν θα περιμένω το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο για να στηρίξω την κοινωνία», έχει πολλές αναγνώσεις που ταυτόχρονα μπορούν να ισχύουν όλες:
1. Έπρεπε να τα ρίξει στους Ευρωπαίους για την καθυστέρηση της στήριξης, επιδεικνύοντας το ηγετικό του “προβάδισμα”.
2. Ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και ενός τμήματος του ευρωσκεπτικιστικού παλαιού ΠΑΣΟΚ με “παπανδρεϊκή” συνταγή.
3. “Ταξιδεύει” πιο γρήγορα από το υπερωκεάνιο προς την κρατική παρεμβατική πολιτική Μπάιντεν, ταυτιζόμενος με την αμερικανική πολιτική αντίληψη, ενόψει και της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον – δεν είναι τυχαία η πριν το συνέδριο παρέμβαση του οικονομικού “γερακιού” της κυβέρνησης, Αλέξη Πατέλη.
4. Πιθανόν, όπως και άλλοι πολιτικοί ηγέτες του ΕΛΚ, να θεωρεί την ΕΕ “υπερωκεάνιο” που μπορεί να βυθιστεί όπως ο Τιτανικός ενώ η μπάντα θα παίζει.
5. Επιβεβαιώνει ότι είναι κλασικός πολιτικός παλαιάς κοπής της κεντροδεξιάς παράταξης, που χρησιμοποιεί διαφορετική ρητορική στους έξω και άλλη στους μέσα – Αβέρωφ ο πρώτος διδάξας στις συζητήσεις για τη σύνδεση Ελλάδας- Κοινής Αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Τέλος, φανταστείτε να έκανε τέτοια δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…
[Αφίσα της Works Progress Administration (WPA), μιας αμερικανικής υπηρεσίας, που στο πλαίσιο του New Deal του Ρούζβελτ ασχολήθηκε με την εξεύρεση εργασίας σε ανειδίκευτους, κυρίως άνδρες, ανέργους. Εδώ ο εργάτης με το φτυάρι του προσπαθεί να “σκοτώσει” τον “λύκο” των κακοπροαίρετων φημών που καθηλώνουν την αγορά]