Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.
Τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή συλλογικής ηγεσίας (προέδρου και ΚΕ) θα στείλει ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.
Αφού επισήμανε ότι όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν αύριο για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια», «άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις». Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. «Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε. Τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.
Σχολίασε ότι δεν είναι μάντης για να μαντέψει πότε θα γίνουν οι εκλογές, ωστόσο υποστήριξε ότι «αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη». Είπε ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκλογές «γιατί είναι αναγκαία σήμερα μια διαφορετική πολιτική, να υπάρξει μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, με έγνοια τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, να σταματήσει την αισχροκέρδεια και τις ανισότητες», προσθέτοντας ότι «όσο περνά ο χρόνος τόσο μειώνονται οι δυνατότητες της χώρας να χαράξει μια πολιτική προστασίας των πολιτών».
«Να η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», τόνισε.
Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρομε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή». Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε». Τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση. Σχολίασε δε ότι τα κόμματα αναγκάζονται από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους και πως η απλή αναλογική θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες, είναι βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές και πως «άρα οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο πόλων, της Αριστεράς και της Δεξιάς και των υπόλοιπων δυνάμεων». Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτίμησε ότι αυτή έχει στόχο «να μην ανοίξουν τα χαρτιά αυτή την ώρα». «Αλλά όσο πηγαίνουμε σε προεκλογική περίοδο οι πολίτες απαιτούν απ΄ όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα». Είπε ακόμα ότι «η θέση του πρωθυπουργού σε ένα πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα είναι πολύ κρίσιμη και άρα το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσος στο μανίκι κάποιου κόμματος». Επισήμανε πως θεωρεί απολύτως θεμιτό ο κάθε αρχηγός κάθε κόμματος να διεκδικεί να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, «θεωρώ απαράδεκτο όμως κάποιος να λέει “ έχω άποψη ότι δεν πρέπει να είναι αυτός, ο άλλος, αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι”». Πρόσθεσε ότι οι εποχές που οι πρωθυπουργοί της χώρας ορίζονταν σε παρακάμαρες έχουν παρέλθει προ καιρού. «Αν λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ποιον δεν θέλει, πρέπει να μας πει ποιον θέλει, δεν μπορεί να πάρει στις κάλπες χωρίς να ξέρει ο κόσμος, που τον καλεί να ψηφίσει, τι προκρίνει για την επόμενη μέρα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μέσα στην κοινωνία, για να προσθέσει ότι «το κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή». Τόνισε ότι το κρίσιμο για τους πολίτες είναι πώς θα πληρώσουν αύριο το λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής 3-4 φορές πάνω απ’ αυτό που πλήρωναν και ενώ ο πληθωρισμός είναι πάνω από 10%.
Καταλόγισε την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος και πως «έχουν εμπνευστεί την πρωτοφανή πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής». Πρόσθεσε ότι η έννοια της ρήτρας αναπροσαρμογής υπάρχει από το 2013 «αλλά επί των ημερών μας δεν αυξήθηκε ποτέ ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός παρότι βρισκόμασταν σε δυσμενέστατο σημείο δημοσιονομικά» και πως αυτή η συγκεκριμένη ρήτρα αναπροσαρμογής «που δεν καταλαβαίνει κανείς πώς προκύπτει, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο 2021». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική της, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «την οποία έχει βάλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας», αλλά και ότι «έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και 9 μήνες».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει τα υπερκέρδη σε 1,4 δισ. από τον Ιούλιο έως τον Μάρτιο, η ΡΑΕ λέει 950 εκατ. από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο «και μετά αρχίζουν οι αλχημείες και οι αφαιρέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης». «Ας τα αφαιρέσουμε κι αυτά, ας υποθέσουμε ότι είναι 500 εκατ.», σχολίασε, επισημαίνοντας πως βάσει της φορολόγησης 90% που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να δώσουν πάνω από 400 εκατ. «Θα γίνει αυτό; Αναμένουμε. Βάζω στοίχημα ότι δεν θα γίνει αυτό γιατί όλη τους η έγνοια είναι πώς θα τα εμφανίσουν ψίχουλα μην τυχόν και φορολογηθεί η ΔΕΗ, που έχουν βάλει το ιδιωτικό fund να παίρνει μερίσματα, και οι ιδιώτες των εταιρειών που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη όλοι μαζί, τη στιγμή που ο μέσος πολίτης δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό», είπε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι και η ΡΑΕ έχει ευθύνες και πως η κυβέρνηση έχει αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια.
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει για την ηλεκτρική ενέργεια αποσύνδεση της τιμής της παραγωγής από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στο κέρδος του παραγωγού, στην πηγή της δημιουργίας των υπερκερδών, επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ερωτηθείς για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς πράγματι την προετοιμάσαμε, αλλά μπήκαμε σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους, ‘θα σου δώσω διευκολύνσεις, θα μου δώσεις στήριξη και εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας’. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που δεν ολοκληρώσαμε τη συμφωνία, γιατί δεν τις πήραμε». Τόνισε ότι «ουδέποτε εμείς βάλαμε πάνω στο τραπέζι άρθρο για επ’ αόριστο ανανέωση συμφωνίας» και πως «ο μόνος που το κάνει είναι ο κ. Μητσοτάκης». Ανέφερε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είχε εγγυήσεις ασφαλείας σε ό,τι αφορά την ελληνική επικράτεια, όμως «στο κρίσιμο θέμα -και αυτή ήταν η μείζων διαφωνία μας- που είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεν υπήρχαν». Σχολίασε ότι αυτό το είδαμε και με τι πρόσφατες υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι: «Οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί και οι σύμμαχοί μας Γάλλοι, που πριν από λίγο πήραν 7 δισ. για τους εξοπλισμούς Ραφάλ και φρεγάτες δεν έβγαλαν κιχ. Και οι Γάλλοι ετοιμάζονται τώρα μαζί με τους Ιταλούς, να δώσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Τουρκία, όπως και οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί, που τους δώσαμε χωρίς ανταλλάγματα την Αλεξανδρούπολη σε μια εποχή πολέμου και όξυνσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, έρχονται να δώσουν 40 F16 στην Τουρκία». Είπε ότι η εικόνα είναι η εξής: «Εμείς ως δεδομένοι σύμμαχοι σπεύδουμε αν δώσουμε όπλα στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης και οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας για να μας ευχαριστήσουν που δίνουμε όπλα στην Ουκρανία ενώ η Τουρκία είναι ουδέτερη, στέλνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Εξαιρετική συμφωνία…».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως θα δώσουν οι ΗΠΑ τα F16 στην Τουρκία, όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ πουλούν όπλα αλλά και «γιατί η πολιτική των ΗΠΑ προφανώς έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας εξαιρετικά». Σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το θέμα των υπερπτήσεων και των εξοπλισμών που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση και η απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα».
Στο ερώτημα αν θα είναι καλή συμφωνία για την άμυνα της χώρας εάν ο πρωθυπουργός διεκδικήσει στις ΗΠΑ τα F35, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «σε μια εποχή που η χώρα έχει δώσει 7 δισ. για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, σε μια εποχή που κι εμείς αναβαθμίσαμε τα F16 για να ενισχύσουμε τη δύναμη πυρός της χώρας μας στο Αιγαίο, σε μια εποχή που δεν έχουμε -λέει η κυβέρνηση- 1 δισ. για να μειώσουμε τον ΕΦΚ κι ο κόσμος πληρώνει τη βενζίνη 2,5 ευρώ, επειδή οι Αμερικανοί θέλουν να πουλάν όπλα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά εμείς να τους δίνουμε τα πάντα και η Τουρκία να μη δίνει τίποτα, θα πρέπει να συνεχίσουμε την κούρσα εξοπλισμών;».
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η Τουρκία «θα χαλαρώσει» με την Ελλάδα, σχολίασε πως αν ήταν να χαλαρώσει δεν θα βλέπαμε υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι ούτε θα είχαμε την ανακοίνωση ότι θα ξαναβγεί το Όρουτς Ρέις. «Φαίνεται ότι η στρατηγική του δεδομένου συμμάχου στις ΗΠΑ και τη Δύση, του βασιλικότερου του βασιλέως που στέλνει όπλα στον Ζελένσκι και τον καλεί στη Βουλή να έρχεται με τους νεοναζί πολεμιστές, δεν έχει να προσφέρει κάτι», πρόσθεσε.
Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και «η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να δει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον». «Το εθνικό συμφέρον δεν είναι να τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε κάτι. Πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ασφάλειας».
Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αναλυτικές οδηγίες γύρω από τη διαδικασία, επισημαίνεται ειδικότερα:
Για την εκλογή Προέδρου δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να εγγραφύν ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα. Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για Πρόεδρο.
Για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022 και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται αναλυτικά οι σταυροί που μπορούν να μπουν ανά περιφέρεια: Αττική 45, Κεντρική Μακεδονία 11, Δυτική Ελλάδα 6, Κρήτη 5, Θεσσαλία 4, Πελοπόννησος 5, Ήπειρος 3, Δυτική Μακεδονία 3, Ανατολική Μακεδονία Θράκη 3, Στερεά Ελλάδα 3, Νότιο Αιγαίο 2, Ιόνια νησιά 2, Βόρειο Αιγαίο 2, Εξωτερικό 1. Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου.
Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά Κέντρα. Όσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.