Η είδηση αυτοκτονίας ενός 12χρονου αγοριού από τα Κάτω Πατήσια, το οποίο έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσε σοκ με τις αρχές να προσπαθούν να διερευνήσουν τι οδήγησε το μικρό αγόρι στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το παιδί βρήκαν απαγχονισμένο στο δωμάτιο του οι γονείς του, οι οποίοι σε κατάσταση σοκ κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Το «παιχνίδι» του θανάτου
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας η Αστυνομία, έχει ξεκινήσει έρευνα ως προς τα αίτια που οδήγησαν το 12χρονο αγόρι στην αυτοκτονία.
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι η πράξη του αυτή να είναι αποτέλεσμα συμμετοχής του σε μια «πρόκληση» δημοφιλούς πλατφόρμας στα social media, που ονομάζεται «Blackout Challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης».
Το «παιχνίδι» έγινε ευρύτερα γνωστό το 2021 όταν μικρή Nylah Anderson από τη Φιλαδέλφεια βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα της μητέρας της και έμεινε πέντε μέρες στην εντατική πριν χάσει τη ζωή της.
Η οικογένεια της μικρής κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.
«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει η μήνυση.
Η «Μπλε Φάλαινα» και οι αυτοκτονίες «για πλάκα»
Τα βιντεοπαιχνίδια «Momo» και «Μπλε Φάλαινα» ξεκίνησαν πριν από μία πενταετία ως μία τάση που e;ixe προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς παγκοσμίως, καθώς ωθεί έφηβους στην αυτοκτονία. Έρευνα της Audax Cybersecurity αναφέρει λεπτομερώς όσα θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέξουν οι γονείς προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες.
Η «Μπλε Φάλαινα» αποτελείται από 50 δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα σε περίοδο 50 ημερών. Ξεκινά με απλά βήματα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα.
Στη συνέχεια ξεκινούν πιο σκοτεινές δοκιμασίες. Ο άγνωστος διαχειριστής διατάζει τον παίχτη να υποβληθεί στην δοκιμασία του πνιγμού ή σε αυτήν της μπλε φάλαινας. Στην πρώτη, το θύμα καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στην δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.
Σε πολλές αναφορές σε διάφορα φόρουμ, το Reddit αλλά και σε μαρτυρίες των θυμάτων καταδεικνύεται πως οι δημιουργοί των παιχνιδιών αυτών χρησιμοποιούν μία χακαρισμένη έκδοση του Spotify (μουσική πλατφόρμα). Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνο του πιθανού θύματος στο οποίο και στέλνουν το μήνυμα «θες να παίξουμε ενα παιχνίδι», προσπαθώντας να το δελεάσουν.
Τι είναι το «blackout challenge»
H «πρόκληση συσκότισης», ή αλλιώς «Blackout Challenge», ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, για να ανεβάσουν στη συνέχεια το βίντεο στη γνωστή πλατφόρμα. Μόνο που, ουκ ολίγες φορές, το παιχνίδι αυτό έχει αποβεί μοιραίο.
Οι γιατροί έχουν και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρόκληση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Άλλοτε, σύμφωνα με τους γιατρούς, το «Blackout Challenge» μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, κρίσεις, ακόμη και εγκεφαλικές βλάβες.
Συμβουλές προς τους εφήβους και τους γονείς
- Στο διαδίκτυο είναι πιο εύκολο να πει κάποιος ψέμματα για το ποιος πραγματικά είναι.
- Δεν αποδεχόμαστε στους λογαριασμούς των κοινωνικών μας δικτύων αγνώστους.
- Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.
- Δεν βάζουμε προκλητικά ονόματα στα προφίλ μας.
- Δεν κανονίζουμε ποτέ συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε γνωρίζει μέσα από το διαδίκτυο.
- Δεν στέλνουμε ευαίσθητες πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο ή φωτογραφίες μας.
- Δεν δελεαζόμαστε ποτέ από χρήματα ή δώρα, ακόμη και αν κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να προβρείς σε ακατάλληλες σκηνές, παραμένει να είναι κακοποίηση.
- Ζητάμε την συμβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουμε ότι μας αγαπάει και που εμπιστευόμαστε.
- Θυμόμαστε πάντα ότι ακόμα και αν ο συνομιλητής μας στο διαδίκτυο είναι πραγματικά αυτός που φαίνεται, υπάρχει η πιθανότητα να είναι μέλος ενός κυκλώματος που εκμεταλλεύεται παιδιά.
Τι ερευνά η Αστυνομία
Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ αυτών και την πιθανότητα ο θάνατος του τυχόν να σχετίζεται με την παράνομη “πρόκληση” «Blackout Challenge» που κυκλοφορεί στη δημοφιλή πλατφόρμα του Τικ Τοκ καλώντας τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους.
Οι Αρχές έχουν κατάσχει το λαπτοπ του παιδιού για έρευνα διευκρινίζοντας πως δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιος συσχετισμός αλλά και πως στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά ή καταγγελία για τραυματισμό ή θάνατο από το εν λόγω παιχνίδι ή κάποιο άλλο διαδικτυακό.
Το παιδί που έμενε με τη μητέρα του και τον αδερφό του, καθώς οι γονείς του ήταν σε διάσταση βρήκε η ίδια η μητέρα έπειτα από σύντομη απουσία από το σπίτι.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή Από τι 6, ο Αλέξανδρος Κανδρής δημοσιογράφος του Λουτράκι365 που ανέδειξε το θέμα το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή και έγινε γνωστό όταν οι γονείς του ειδοποίησαν ότι ο αδερφός του δεν θα λάβει μέρος στους προγραμματισμένους αγώνες για το περασμένο Σάββατο αγώνες παγκρατίου, στο Λουτράκι.