Μονοπωλεί το ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αλλά και η ομιλία του στο Κογκρέσο.
«Υπάρχει μία πικρία και μία ζήλια γιατί και έμμεσα παραδέχονται ότι πήγε πάρα πολύ καλά η επίσκεψη Μητσοτάκη ιδίως ο λόγος στο Κογκρέσο» σημειώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου.
Όπως σημειώνει ακόμα, υπάρχουν πολλές αναφορές ότι επί λεπτά ολόκληρα τον χειροκροτούσαν όρθιοι και ναι μεν έκανε «σκανδαλώδεις» δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό ωστόσο από την περιγραφή των άρθρων καταλαβαίνεις ότι έχουν ζηλέψει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η Ελλάδα και ο έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Θάνος Βερέμης σημειώνει ότι είναι η εξυπνότερη ομιλία γιατί κατέδειξε τον Ερντογάν χωρίς να πει το όνομά του.
Ο ανταποκριτής της τουρκικής υπηρεσίας του Voice of America τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε όλες αυτές τις αναφορές χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα Τουρκία.
Όλο το άρθρο:
«Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι κοινές τους πεποιθήσεις που υποστηρίζουν “την ελευθερία ενάντια στην τυραννία, τη δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό” δοκιμάστηκαν από την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου, ο Μητσοτάκης τόνισε τον “καταπιεσμένο ηρωισμό” των Ουκρανών που μάχονται κατά της ρωσικής κατοχής και τη “σημασία να επιλέγουμε πλευρά” για να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, “Πήραμε θέση. Απολύτως. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότητα του Πούτιν”» αναφέρει στο άρθρο του και συνεχίζει:
«Ο Μητσοτάκης είπε ότι ο Πούτιν “δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει» και είπε: «Δεν πρέπει να επιτραπεί να πετύχει, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και για να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους άλλους αυταρχικούς ηγέτες, ότι η παγκόσμια κοινότητα και τα δημοκρατικά κράτη δεν θα ανεχθούν ιστορικό αναθεωρητισμό και ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, είπε. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας ηγέτης είπε: “Σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε την ανοιχτή πληγή που προκάλεσε τα ατελείωτα βάσανα του Ελληνισμού τα τελευταία 48 χρόνια. Μιλάω για την κατοχή και τη μετέπειτα διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”. “Όπως είπα στον Πρόεδρο Μπάιντεν χθες, κανείς στην Κύπρο δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών”, είπε. Στη συνεδρίαση υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής Νάνσυ Πελόζι, οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την Κύπρο προκάλεσαν έντονα χειροκροτήματα από τα μέλη του Κογκρέσου.
Ο Έλληνας ηγέτης αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι οποίες, όπως υποστηρίζει έγιναν τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να αναφέρει την Τουρκία. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σχετικά με αυτό. “Δεν θα δεχτούμε ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα εδαφικά μας δικαιώματα και αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα”, είπε. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πραγματοποιεί «συνεχείς προκλήσεις» με αριθμό ρεκόρ επικίνδυνων πτήσεων. Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι απάντησε στις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις της ελληνικής αεροπορίας προς τις τουρκικές ακτές μεταξύ 26 και 28 Απριλίου.
Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες ήταν αφελείς, αγνοώντας τα προειδοποιητικά σημάδια της προηγούμενης επιθετικότητας του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Κριμαίας, και πιστεύοντας στη μεταπολεμική ειρήνη στην Ευρώπη. «Τώρα ξέρουμε ότι κάναμε λάθος», είπε ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες, που έχουν μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με τις πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Οδησσό, είναι τρομοκρατημένοι από τη βία μόλις 500 μίλια από τα βόρεια σύνορά τους. «Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, δεν έχουμε εχθρότητα προς τον ρωσικό λαό, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε έναν αγώνα που μας θυμίζει πολλά για εμάς», είπε ο Μητσοτάκης.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη είχε προγραμματιστεί πέρυσι για να σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ωστόσο, το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας…
Ο Μητσοτάκης στοχεύει να ενισχύσει την ισχυρή ενεργειακή και αμυντική συνεργασία της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ειλικρινής στην κριτική της για τη ρωσική εισβολή, η οποία διανύει τη 12η εβδομάδα. Αλλά η Ελλάδα ανησυχεί, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρείται πιθανή πηγή ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας και μια πιθανή ευκαιρία για τη γειτονική Τουρκία να αναζητήσει διπλωματικά οφέλη από τους κύριους δυτικούς συμμάχους της. Προσκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο βήμα για την ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επέστησε επίσης την προσοχή στον «άθραυστο δεσμό» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι ηγέτες που ίδρυσαν τις ΗΠΑ επωφελήθηκαν από τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και Δημοκρατία. «Τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή», είπε η Πελόζι. «Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο», είπε η Πελόζι. Ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι. Και θα συναντηθεί επίσης με μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας του Κογκρέσου και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας».
Χουριέτ: Διαμαρτυρήθηκε στον Μπάιντεν με τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας
«Η Τουρκία σημάδεψε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Χουριέτ. «Ο Μητσοτάκης παραπονέθηκε στον Μπάιντεν δείχνοντας τον χάρτη της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας έμμεσα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εγκρίνει το αίτημα της Άγκυρας για F-16. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία δείχνοντας τον χάρτη «Γαλάζια Πατρίδα» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον φιλοξένησε φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία στον Λευκό Οίκο. Επίσης φιλοδοξεί να αγοράσει 20-24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εκπλήρωσε κάθε επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών βάσεων. Χειροκρότησε μάλιστα τον Μητσοτάκη, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι «κανείς δεν θα δεχτεί μια λύση που θα βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».
«Έλληνας πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί»
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη χθεσινή ανοιχτή συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», καθώς και ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί». Παράλληλα, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δήλωσε ότι έστειλε μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο πως «Δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις και αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας», πρόσθεσε δε ότι «Μπορούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να αποφύγουμε τα βήματα που προκαλούν εκατέρωθεν».
Τίτλος: «Η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ υποστήριξη: Χρησιμοποιήστε όλη την επιρροή σας στην Κύπρο»
Το δημοσίευμα της cumhuriyet παραθέτει αποσπάσματα δηλώσεων των κ.κ. Μητσοτάκη και Biden, με έμφαση στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού περί παροχής στήριξης από τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, περί βούλησης της Ελλάδας για ένταξη του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στις ελληνική Π/Α και περί της σημασίας της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Biden είπε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο σημαντική από ποτέ»
Sabah: «Η Ελλάδα επιδιώκει ξανά προκλήσεις! Στη συνάντηση Biden-Μητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία»
Το άρθρο, που έχει τη μορφή φωτορεπορτάζ, με λεζάντες:
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ηγέτης των ΗΠΑ Biden συναντήθηκαν εχθές στον Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση, όπου τονίστηκε η φιλία και η συνεργασία, αναφέρθηκε ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία.
Οι ελληνικές εφημερίδες τόνισαν πως στη συνάντηση παρουσιάστηκε και ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” της Τουρκίας:
- Ο Biden ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την ‘ηθική ηγεσία’ της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
- Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μητσοτάκης είπε ότι ‘Θα ήθελα να δηλώσω ότι η Αθήνα δεν έχει παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα απαντήσουμε σε κάθε είδους παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας’.
- Ο Biden, από την άλλη, είπε πως τα δημοκρατικά ιδεώδη των ΗΠΑ οφείλονται στην Αρχαία Ελλάδα και ότι ‘η φιλία και η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών είναι πιο σημαντική παρά ποτέ’.
- Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη ‘βελτίωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας’ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και για την εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας.
- Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επεσήμανε ότι παρουσιάστηκε στον Biden ο χάρτης της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ της Τουρκίας και ανέφερε πως «Κατά τη συνάντηση των ηγετών, ο Μητσοτάκης περιέγραψε λεπτομερώς τις τουρκικές προκλήσεις, δηλαδή τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά».
«Χειροκρότησαν όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», αναφέρει άλλο δημοσίευμα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε από γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις δηλώσεις του κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ μετέβη για επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Μετά τη διμερή συνάντηση, ο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Μιτσοτάκη και την οικογένειά του, τους οποίους δέχτηκε στο Οβάλ Γραφείο, στη δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο. Έκανε ομιλία στο Κογκρέσο. Ο Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Στην ομιλία του έκανε δηλώσεις για τη Μεσόγειο και την ΤΔΒΚ κατά της Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε χωρίς να την κατονομάζει ότι η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εξετάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταγγέλλοντας την Τουρκία στους Αμερικανούς γερουσιαστές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της και υπογράμμισε ότι σίγουρα δεν θα προσεγγίσουν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτές οι δηλώσεις Μητσοτάκη καταχειροκροτήθηκαν από τους γερουσιαστές για αρκετά λεπτά».
Αριάνα Φερεντίνου – Κωνσταντινούπολη
Πηγή: ΕΡΤ