Η συμβουλή των παππούδων και των γονιών μας να «κρατήσουμε και κάτι στην άκρη» φαίνεται πως είναι πια παρωχημένη, τουλάχιστον για τους millennials και τους Generation Z, κοινώς τα άτομα κάτω των 41 ετών.
Από τη μία πλευρά, δεδομένων των υψηλών τιμών και των χαμηλών αποδοχών ιδίως σε άτομα κάτω των 30 ετών, πολλές φορές η αποταμίευση δεν είναι καν επιλογή. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική και η υγειονομική κρίση που χτύπησαν την τελευταία δεκαετία, φαίνεται πως έχουν απαξιώσει εντελώς την έννοια της αποταμίευσης και έχουν αλλάξει την στάση των νέων απέναντι στα χρήματα. Ουσιαστικά, ακόμη και 20 ευρώ να μένουν στην άκρη στο τέλος του μήνα, για πολλούς δεν καταλήγουν ποτέ σε αποταμιευτικό λογαριασμό.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, μία μεγάλη μερίδα των Αμερικανών μεταξύ 26 και 41 ετών ξοδεύει τα χρήματά του σε πράγματα που έχουν αξία για την καθημερινή ζωή και την ψυχική υγεία. Ουσιαστικά, δεν πολυσκέφτονται εάν θα μείνει κάτι στην άκρη. Την διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και σχετική δημοσκόπηση της Fidelity μεταξύ 26.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, από την οποία προκύπτει ότι περίπου το 45% των ατόμων μεταξύ 18 και 35 ετών «δεν βλέπει κανένα νόημα στο να αποταμιεύσει, τουλάχιστον μέχρις ότου τα πράγματα γίνουν ξανά φυσιολογικά».
Ένας από τους λόγους που δικαιολογεί αυτή την στάση απέναντι στα χρήματα είναι ότι προ πανδημίας μερικοί από αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν είχαν πιάσει ακόμη την πρώτη τους δουλειά και συνεπώς καλούνται ξαφνικά να μάθουν να διαχειρίζονται τις απολαβές τους. Παράλληλα, ακόμη και όσοι εργάζονταν προ πανδημίας είχαν έρθει αντιμέτωποι με μία οικονομική κατάσταση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρόδινη: περιορισμένη αγοραστική δύναμη, υψηλά ενοίκια και χαμηλές προσδοκίες. Ουσιαστικά, οι αποταμιεύσεις τους ήταν ήδη χαμηλές, εάν όχι ανύπαρκτες.
Με την πανδημία και οι δύο αυτές κατηγορίες νέων επλήγησαν εντονότατα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν το σχολείο, το πανεπιστήμιο, την αγορά ερεγασίας, ακόμη και την δυνατότητα εύρεσης συντρόφου. Επρόκειτο για ένα χτύπημα στην επαγγελματική ανέλιξη, αλλά και στην ψυχική υγεία. Ιδίως για τους millennials, η πανδημία ήταν ένα νέο χτύπημα στο τέλος μίας εικοσαετίας συνεχούς οικονομικής αναστάτωσης.
Τα άτομα που μίλησαν στους New York Times έχουν εγκαταλείψει εντελώς την έννοια της αποταμίευσης, ώστε να εξερευνήσουν το νόημα της ζωής. Άλλοι δίνουν περισσότερα χρήματα για διασκέδαση, σε εξόδους με φίλους, σε φεστιβάλ ή σε χόμπι. Άλλοι αποφάσισαν να μετακομίσουν σε νέο μέρος: εφόσον για πολλούς δεν υπάρχει προοπτική για αγορά σπιτιού, γιατί να μην πληρώνουν ενοίκιο στην πόλη των ονείρων τους;
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times, Business Insider