Το εκρηκτικό κοκτέιλ του υψηλού πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνει το αποτύπωμά του στην Wall Street.
Η σημερινή συνεδρίαση θα καταγραφεί ως η ημέρα που η αγορά εισήλθε και επίσημα για μία ακόμα φορά σε «bear market», με την πτώση του S&P 500 από το υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο να αγγίζει τώρα το 20%. Ειδικότερα ο S&P 500 χάνει περίπου 2% την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση 20,7% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.
Έτσι, για τους περισσότερους αναλυτές στη Wall Street, έχουμε πλέον την πρώτη bear market μετά την βουτιά τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με ανάλυση της LPL Research, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκαν 17 bear markets του S&P 500 (ή σχεδόν bear markets) με μέση πτώση σχεδόν 30% και διάρκεια περίπου ενός έτους,
Εβδομαδιαία πτώση
Για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow Jones υποχωρεί κατά 4%, οδεύοντας για το πρώτο σερί οκτώ πτωτικών εβδομάδων από το 1923. Ο S&P 500 υποχωρεί 5% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατά 6%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η διολίσθηση του S&P 500 σε bear market έρχεται καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες, με τις πιέσεις να ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.
Το άλμα του πληθωρισμού οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Μάρτιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, και νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα έγινε ακόμη πιο επιθετική και αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Ποιος φοβάται τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκιών; Σύντομη απάντηση: Οι πάντες. Στις αγορές οι νέες συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία- με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αφήνουν τους επενδυτές χωρίς καταφύγιο. Η αιμορραγία είναι σαφώς εντονότερη στις μετοχές και δη στις τεχνολογικές. Ωστόσο καμία κατηγορία ενεργητικού δεν φαίνεται να γλιτώνει τις αναταράξεις. Από τα ομόλογα έως τα κρυπτονομίσματα τα πάντα δέχονται «επίθεση».
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από τον Μάρτιο- όταν και έφτασε στην κορύφωσή της για φέτος- έως και σήμερα η παγκόσμια αγορά μετοχών μετράει απώλειες άνω των 12 τρισ. δολαρίων. Η τελευταία εβδομάδα ήταν εξαιρετικά επώδυνη, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση ήρθαν για να μείνουν.
Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διατροφική καταστροφή και να αποτρέψουν ένα ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση και μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Οι αγορές δεν είναι τόσο σίγουρες ότι μπορούν να το καταφέρουν.
Από έκθεση της Bank of America προκύπτει ότι τα μετοχικά κεφάλαια διεθνώς ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές ύψους 5,2 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου. Οι εκροές από ομολογιακά funds έφτασαν στα 12,3 δισ. δολάρια. Η αγορά είναι ξεκάθαρα σε πτωτική φάση (bear market). Ο S&P 500 παρουσιάζει απώλειες άνω του 18% φέτος. Για το ήμισυ των απωλειών των αμερικανικών μετοχών εν τω μεταξύ ευθύνονται μόλις 8 μεγάλες εταιρείες.
Τα τελευταία 140 χρόνια έχουν καταγραφεί 19 φάσεις bear market στην αμερικανική αγορά μετοχών. Κατά μέσο όρο διήρκεσαν 289 ημέρες έκαστη και έφεραν απώλειες της τάξης του 37,3%. Η BofA υπολογίζει ότι η τρέχουσα bear market θα λήξει τον Οκτώβριο με τον δείκτη S&P 500 να έχει διολισθήσει κοντά στις 3.000 μονάδες, δηλαδή 23% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και τον Nasdaq στις 10.000 μονάδες – δηλαδή 16% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.