Για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά και στην πιθανότητα να συγκρουστεί ένας αστεροειδής με τη Γη μίλησε ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε και το…. «παράπονο» που εξέφρασε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μην κοιτάτε πάνω» (Don’t look up), η οποία διαπραγματεύεται στις προσπάθειες δυο αστρονόμων να ενημερώσουν την ανθρωπότητα και τις πολιτικές ηγεσίες για έναν κομήτη που κινείται προς τη Γη.
«Αυτή η ταινία είχε μια ειρωνεία για να διακωμωδήσει το θέμα. Υπάρχει η πιθανότητα ένας αστεροειδής να έρχεται στη Γη και να υπάρξει σύγκρουση και η ανθρωπότητα να πρέπει να αντιδράσει. Το θέσαμε ως θέμα το 2001 όταν κατασκευάσαμε διαστημόπλοιο για να το προσεδαφίσαμε σε έναν αστεροειδή. Και κάναμε την προσεδάφιση για να αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν να αλλάξουμε την τροχιά ενός αστεροειδούς που εμφανίζεται ξαφνικά να είναι σε συγκρουσιακή τροχιά με τη Γη για να σωθεί η ανθρωπότητα», επισήμανε.
«Στις 24 Νοεμβρίου 2001 εκτοξεύσαμε το διαστημόπλοιο με το όνομα “Βέλος”. Τον Σεπτέμβριο θα συγκρουστεί με ένας αστεροειδή που λέγεται “Δίδυμος”. Αντικειμενικός σκοπός είναι να σπρώξουμε αυτόν τον “Δίδυμο” – ο οποίος θα περάσει σε απόσταση γύρω στα 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Θα σπρώξουμε την τροχιά του για να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς και τι είδους ώθηση χρειάζεται. Κάνουμε παρατηρήσεις για να αποφύγουμε στο μέλλον μια τέτοια σύγκρουση», ανέφερε.
Αποκάλυψε, δε, πως όταν έγινε η δημοσιοποίηση της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου, ο της ταινίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και είπε «ρε παιδιά, γιατί δεν μου το είπατε; Εγώ νόμιζα ότι έκανα επιστημονική φαντασία και εσείς προσπαθείτε να το κάνετε από χρόνια!».
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κριμιζής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «ικανότητα της ανθρωπότητας παρά τις κρίσεις να φτάνει στην άκρη του γκρεμού και να υποχωρεί μετά και να κοιτάει τον εαυτό της και να επινοεί τρόπους με τους οποίους θα επιβιώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός και το είδος μας».
«Καταστροφική εξέλιξη ο πόλεμος, αλλά νομίζω ότι θα την ξεπεράσουμε», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης επιβαρύνεται συνεχώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα και πως η υπερθέρμανση του πλανήτη που είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα εάν δεν χειραγωγηθεί τεχνολογικά.
«Με τα πυρηνικά όπλα μπορούμε να καταστρέψουμε τον πολιτισμό μας, αυτό αναγνωρίστηκε πριν 70 χρόνια και έχουμε ζήσει με αυτό τον εφιάλτη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ηγέτης που θα πατήσει ένα κουμπί για να καταστραφεί η ανθρωπότητα. Δεν πρόκειται για την άμυνα της Ρωσίας, της Αμερικής ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Όταν αρχίσει αυτό καταστρέφεται οπωσδήποτε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Συνάδελφοί μου έχουν γράψει για τον πυρηνικό χειμώνα από τη δεκαετία του ’80. Αυτό θα γίνει, σε ένας πυρηνικός πόλεμος. Θα καταστρέψουμε την ατμόσφαιρα της Γης, θα γίνει ένας χειμώνας όπου η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας θα πέσει κατακόρυφα, θα καταστραφούν όλες οι καλλιέργειες, η ακτινοβολία θα καταστρέψει όλες τις μορφές βιολογικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και των ανθρώπων και θα καταλήξουμε στην Λίθινη εποχή», πρόσθεσε μεταξύ άλλων – ο κ. Κριμιζής.