Υπάρχουν πάνω από 500 είδη ζώων που δεν έχει δει κανείς για περισσότερα από 50 χρόνια, τα οποία όμως δεν θεωρούνται ακόμη εξαφανισμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Conservation».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent» πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση όλων των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών που αγνοούνται αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Στο πλαίσιο της μελέτης, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε 32.802 είδη από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN Red List of Threatened Species) και εντόπισε 562 «χαμένα» είδη.
Από τον 16ο αιώνα, συνολικά 311 είδη χερσαίων σπονδυλωτών έχουν κηρυχθεί υπό εξαφάνιση, πράγμα που σημαίνει ότι τα «χαμένα» είδη είναι περισσότερα από αυτά που έχουν εξαφανιστεί. Η Κόκκινη Λίστα της IUCN ορίζει ένα είδος ως εξαφανισμένο «όταν δεν υπάρχει εύλογη αμφιβολία ότι και το τελευταίο μέλος του συγκεκριμένου είδους έχει πεθάνει».
Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθευτεί. Καθώς η παγκόσμια κρίση εξαφάνισης επιδεινώνεται- εν μέρει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής– περισσότερα είδη με αβέβαιο καθεστώς διατήρησης θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Ο Άρν Μούερς από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι 75 από αυτά τα 562 είδη που θεωρούνται «χαμένα» έχουν πιθανώς εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα ερπετά κατέχουν την πρώτη θέση με 257 είδη και ακολουθούν τα αμφίβια με 137 είδη, τα θηλαστικά με 130 είδη και τα πτηνά με 38 είδη. Τα περισσότερα από τα χαμένα ζώα εντοπίστηκαν για τελευταία φορά στην Ινδονησία (69 είδη), το Μεξικό (33 είδη) και τη Βραζιλία (29 είδη).
«Το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα χαμένα είδη βρίσκονται σε τροπικές χώρες με μεγάλη βιοποικιλότητα είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές αναμένεται να βιώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό εξαφανίσεων τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τομ Μάρτιν από τον ζωολογικό κήπο Paignton του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν ώστε τα χαμένα είδη να αποτελέσουν το επίκεντρο των μελλοντικών αναζητήσεων. Προτείνουν επίσης αλλαγές στην ταξινόμηση της Κόκκινης Λίστας της IUCN για να καταστεί δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση των χαμένων ειδών.
Οι επιστήμονες ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για την υποστήριξη στοχευμένων εργασιών πεδίου για την εκ νέου ανακάλυψη χαμένων ειδών ή για την εξάλειψη της αμφιβολίας ότι ένα συγκεκριμένο χαμένο είδος εξακολουθεί να υπάρχει.
ΠΗΓΗ: Independent