«Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ολοκληρώθηκε η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας.
Σε μια κίνηση που δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθεσε, «δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuturs.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η συνεδρίαση του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα πραγματοποιείται πλέον.
«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 [αγορά για την Τουρκία] κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», πρόσθεσε.
«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανεβάζει γενικότερα τους εθνικιστικούς τόνους. Μιλώντας επίσης στη Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.
«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».
Απάντηση στον τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει με ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως αναφέρει:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.