«Επαναλαμβάνουμε, σε απάντηση της μυθολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ισχύει απολύτως η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το λογισμικό παρακολούθησης Predator», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά δεν διαψεύδει το δημοσίευμα -που το χαρακτηρίζει «περιπεπλεγμένο» αλλά όχι ψευδές-, παραδέχεται τη σχέση κρατικών φορέων με την εταιρεία–προμηθευτή, λέγοντας ότι το υλικό ήταν μεν «νόμιμο» αλλά οι σχετικές συμβάσεις… «απόρρητες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως διαστρεβλώνει ένα ούτως ή άλλως περιπεπλεγμένο δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί για μια εξ αντανακλάσεως σύνδεση εταιρειών ανάμεσα στις οποίες είναι και εταιρείες – προμηθευτής νόμιμου υλικού του δημοσίου. Προμηθευτής που επανειλημμένα χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, χωρίς φυσικά να έχει γνωστοποιήσει δημοσίως το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπέγραψε μαζί τους» αναφέρει αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα για τις σχέσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης με την εν λόγω εταιρεία.
Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι «προσαρμογές αυτού του περιεχομένου αφορούν και οι μετέπειτα συμβάσεις. Για τους ίδιους λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκαν τότε, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και σήμερα».
Χωρίς βέβαια να αναφέρει τι είδους προσαρμογές ήταν αυτές και αν αφορούσαν λογισμικό παρακολούθησης πολιτών.
Και καταλήγει: «Αλλά από ένα κόμμα που το ψέμα και η υποκρισία είναι η δεύτερη φύση του τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει. Το σκοτάδι που προσπαθεί να δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες με μυθεύματα και fake news και κατασκοπευτικά σενάρια, για να αμαυρώσει το τεράστιο έργο και τις διεθνείς επιτυχίες της κυβέρνησης, γίνεται μπούμερανγκ για τον ίδιο».
Υπενθυμίζεται ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator ήταν, σύμφωνα με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος δεν ήταν ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης καθώς μέσω των «μολυσμένων» ιστοσελίδων υπάρχει ισχυρή εκτίμηση ότι δεν ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.
Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story ακουμπά αρχικά την KRIKEL και τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τον Ιούνιο του 2017 η Ε.Κ. ιδρύει με 5.000 ευρώ μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία KRIKEL και καταστατικούς σκοπούς από υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το χονδρικό εμπόριο ρυζιού αλεσμένου. Ανάμεσα στους 26 ΚΑΔ υπάρχει και η παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής, η παροχή υπηρεσιών έρευνας στην πληροφορική, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για ασύρματα συστήματα τηλεπικοινωνιών και το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού και λογισμικού.
Αφού ακολουθεί μια διαδρομή μερικών ετών με τροποποιήσεις στους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας αλλά και άλλες δραστηριότητες που περιγράφονται αναλυτικά στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Inside Story, η εταιρεία KRIKEL, έχει υπογράψει από το 2020 και έως σήμερα συμβάσεις με το Ελληνικό δημόσιο και στις οποίες βασίζει τον τζίρο της και «δεν έχουν αναρτηθεί διότι εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες».
«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του inside story, η προμήθεια αυτή αφορά το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που αγοράστηκε το 2020 με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλική RCS Lab». Πρόκειται για το σύστημα MITO, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα πολυμέσων για την καταγραφή, αποθήκευση, ακρόαση, προβολή και αποκωδικοποίηση υποκλοπών φωνής και πολυμέσων. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στα δωμάτια ακρόασης των ιταλικών εισαγγελικών αρχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τις ειδικές δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο κρίκος που συνδέει την Krikel με την Intellexa, εταιρεία που συνδέεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, είναι, σύμφωνα με το Inside Story, η κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LTD, η οποία, τουλάχιστον, μέχρι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, παρέμενε μοναδικός εταίρος της Krikel.
Από την έρευνα του Inside Story προκύπτει ότι ο διαχειριστής για ένα διάστημα της KRIKEL, η οποία συμβάλλεται με το ελληνικό Δημόσιο, εμφανίζεται και στην εταιρεία BAYWEST BUSINESS (HELLAS). Στην εταιρεία αυτή στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο βρίσκεται πρόσωπο το οποίο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES (εταιρείες που σχετίζονται με το Predator).
Το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη. Ήδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.