Αρχισαν τα πρώτα ρήγματα στην Ευρωπαϊκή “συμπαγή ενότητα” και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, καθότι η επισιτιστική κρίση προ των πυλών, ο θερισμός της νέας σοδειάς των σιτηρών πλησιαζει κι έχουν τα άτιμα την κακιά συνήθεια να θερίζονται μόνο μια φορά τον χρόνο.
Τα αποθεματα λιγοστεύουν, τα λιπάσματα δυσεύρετα, μ’αυτά και μ’αυτά Μακρόν και Σόλτς σήκωσαν το τηλέφωνο και μίλησαν για ωρα με τον Πουτιν, ζητώντας να απελευθερωσει το λιμάνι της Οδησσού & ν’ανοίξει διόδους για να μπορέσουν να φορτωθούν με προορισμό την Ευρωπη.
Και η απάντηση του Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να βρεθούν λύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών, ανάμεσά τους και ουκρανικά προϊόντα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η αύξηση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμπίεση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αρθούν οι σχετικές ευρωπαικές κυρώσεις»
Να το μπούμερανγκ που λέγαμε.
Οσο για την αρση της εμπόλεμης καταστασης που του ζήτησαν μαζί με την απελευθέρωση των 2.500 αιχμαλώτων πολέμου του Αζοφσταλ, απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει, μόνο αν η Δύση σταματούσε να προωθεί όπλα στην Ουκρανία.
Μπίνγκο!
Η σχετική είδηση όπως μεταδόθηκε το Σάββατο, μετά την επικοινωνία Μακρόν και Σολτς με τον Πούτιν:
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει τρόπους για να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός παγκόσμιος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιελαίου.
“Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει τo Reuters.
Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της σε λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα, εάν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της, ένα αίτημα που έθεσε και σε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την επισιτιστική κρίση που δημιούργησε η εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, του ηλιελαίου, των καυσίμων και των λιπασμάτων.
Η Ρωσία έχει αποδώσει την ευθύνη για την κατάσταση στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της και τη ναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία.
“Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εξαιτίας του Κιέβου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε το άνοιγμα της ρωσικής πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου”, αναφέρεται.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ακόμη τον “επικίνδυνο χαρακτήρα” των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση”, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
“Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.
Τι ζήτησαν Μακρόν-Σολτς
Ανακοίνωση από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ο ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού.
Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.
Τι ανακοίνωσε η καγκελαρία
Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού.
Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.
Ο καγκελάριος Σολτς και ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ