Σχετικά με την κατάληψη ελληνικών πλοίων από το Ιράν, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρης Ρούσσος, με ανάρτησή του, θυμίζει ορισμένα πράγματα και θέτει κάποια ερωτήματα.
Γράφει ο Σωτήρης Ρούσσος:
1. Για πάνω από 3 δεκαετίες η Σαουδική Αραβία υποστήριζε σθεναρά στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης τα ψηφίσματα που προωθούσε η Τουρκία για Κύπρο και Θράκη. Το Ιράν παγίως έθετε επιφυλάξεις στα ψηφίσματα αυτά ή υποστήριζε επιφυλάξεις της Αλγερίας και της Παλαιστίνης.
2. Από όλες τις χώρες μόνο το Ιράν μας έδωσε πετρέλαιο με πίστωση όταν το 2011 χρεωκοπήσαμε. Να σημειώσουμε ότι τότε περίπου το μισό από το πετρέλαιο μας καλυπτόταν από εισαγωγές από το Ιράν.
3. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά με το Ισραήλ και να κάνουμε ασκήσεις (αεροπορικές κυρίως) που ήταν φανερό από το σχεδιασμό τους ότι επρόκειτο για προσομοιώσεις επιχείρησης κατά του Ιράν. Παράλληλα παγώσαμε ουσιαστικά τις διμερείς σχέσεις αν εξαιρέσουμε τη σημαντική επίσκεψη Τσίπρα-Κοτζιά το 2016.
4. Πρόσφατα (2020) ο Έλληνας πρωθ/γός επικρότησε δημόσια την “εξωδικαστική” δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασάμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Η ¨εξωδικαστική” δολοφονία κρατικού αξιωματούχου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα. Σκεφτείτε το ανάλογο: τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να δολοφονούν τον αρχηγό των ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε επίσκεψή του στην, ας πούμε, Αλβανία γιατί τον θεωρούν υπεύθυνο για ενίσχυση του ΡΚΚ…
5. Η Ελλάδα εγκαθιστά συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία με σκοπό την προστασία της από το Ιράν.
6. Η ελληνική κυβέρνηση συλλαμβάνει πλοίο ιρανικών συμφερόντων που δεν εμπίπτει ούτε ως πλοίο ούτε ως φορτίο στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και κατάσχει παράνομα (αφού δεν έχει διαπραχθεί αδίκημα) το φορτίο (ιρανικό πετρέλαιο) μετά από αμερικανική παρέμβαση και το αποστέλλει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
7. Οι Φρουροί της Επανάστασης που δεν φημίζονται για σκανδιναβική τήρηση των διεθνών κανόνων καταλαμβάνουν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια και θέτουν εν αμφιβόλω την ασφαλή πορεία άλλων 17 που είναι στον Περσικό Κόλπο και όσων άλλων πρέπει να φορτώσουν πετρέλαιο και φ.α. από εκεί.
Ερωτήσεις:
1. Είχε εκτιμηθεί το ρίσκο της συμμετοχής της χώρας στις μεσανατολικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις;
2. Ποια είναι τα χειροπιαστά οφέλη από την συμπαράταξη με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ στις ΔΙΚΕΣ τους αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή (όχι γενικές διατυπώσεις περί ρόλου της Ελλαδας στην διατήρηση της σταθερότητας);
3. Αν συνδυάσουμε το 3, το 5 και το 6 με την απόφαση να εκστρατεύσουμε για χάρη των γαλλικών συμφερόντων στο αφρικανικό Σαχέλ, μήπως διεκδικούμε τον ρόλο του επικουρικού χωροφύλακα των συμμαχικών συμφερόντων;