Αύριο Τρίτη, τελευταία μέρα του Μαΐου, αναμένεται η ανακοίνωση της Eurostat με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα νέα δεν θα είναι καλά.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το 7,4% του Απριλίου, πιθανότατα στο επίπεδο του 7,7%- 7,8%, που και πάλι θα είναι το υψηλότερο από καταβολής ευρωζώνης, αλλά και από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία για όλη την Ε.Ε.
Τα στοιχεία της Eurostat καταγράφουν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών σε κάθε χώρα, αλλά η πληθωριστική έξαρση θα επιβεβαιωθεί από τους εθνικούς δείκτες πληθωρισμού που θα ανακοινώσουν από αύριο οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών μόνο η Ισπανία δεν θα παρουσιάσει σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Ιουνίου και θεωρείται βέβαιη νέα αύξηση πάνω από τα επίπεδα του 10,2% τον Απρίλιο. Ενδειξη για την τάση του εγχώριου πληθωρισμού θα δώσουν τα αυριανά, προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τους εναρμονισμένους δείκτες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Τα στοιχεία της Eurostat θα πυροδοτήσουν τις συζητήσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δηλαδή των κεντρικών τραπεζιτών των 19 χωρών της ευρωζώνης, εν όψει της συνεδρίασής τους την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Ιουνίου. Αν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από το αρνητικό επίπεδο μετά 12 έτη δεν αναμένονται πριν από τον Ιούλιο, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με άρθρο της στο blog της Τράπεζας προϊδέασε για μια σταδιακή «εξομάλυνση». Δηλαδή μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και μιαν ανάλογη δεύτερη δόση τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, μια ιδέα για τις προθέσεις και τις ταλαντεύσεις της η ηγεσία της ΕΚΤ θα δώσει και στη διήμερη σύνοδο κορυφής των 27, με κεντρικό θέμα την ενεργειακή κρίση.