Ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να μαζέψει 44 δις για να αγοράσει το Twitter, δήλωσε πως η εταιρεία η χρειάζεται «να κάνει μείωση του προσωπικού της γύρω στο 10%», σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη χθες, Πέμπτη, σε στελέχη και το οποίο είδε το Ρόιτερς.
Στο email με τίτλο «παύση όλων των προσλήψεων παγκοσμίως», ο Μασκ αναφέρει: «Έχω πολύ κακό (super bad) προαίσθημα για την οικονομία».
Οι υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά στο επιχειρηματικό “σύμπαν” του εκκεντρικού επιχειρηματία δυναμώνουν τους τελευταίους μήνες ενώ φήμες φτάνουν να κάνουν λόγο για μία “φούσκα” μεγάλων διαστάσεων που η παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω (και) του πολέμου που ανά πάσα στιγμή μπορεί να “σκάσει”.
Η Tesla δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια, αναφέρει το πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Μασκ είχε στείλει άλλο μήνυμα προς το προσωπικό της εταιρείας, καλώντας το βάλει τέλος στην τηλεργασία.
«Aν δεν εμφανιστείτε, θα θεωρήσουμε ότι έχετε παραιτηθεί. Απαιτείται από όλους να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο. Οσο πιο υψηλή είναι η θέση σας, τόσο πιο ορατή πρέπει να είναι η παρουσία σας. Γι’ αυτό ζούσα επί χρόνια στο εργοστάσιο, για να με βλέπουν στη γραμμή παραγωγής να δουλεύω μαζί τους. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, η Tesla θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού», ανέφερε.
«Απαιτείται από όλους να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο», διεμήνυσε στους εργαζομένους της Tesla.
Οι διαφορές με την πολιτική που ακολουθεί το Twitter, η εταιρεία την οποία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ο Μασκ, δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Το επιτυχημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που επέτρεψαν τη μόνιμη τηλεργασία για το σύνολο του προσωπικού, ώστε να απαλλάξουν τους υπαλλήλους τους από την επιβάρυνση των καθημερινών μετακινήσεων και να έλξουν ταλέντα από οποιοδήποτε σημείο της γης.
Αντιθέτως, για τον Μασκ, η χώρα του πλανήτη που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Κίνα. Πρόσφατα επαίνεσε τους υπαλλήλους της κινεζικής θυγατρικής της Tesla που «ξενυχτούν στη βάρδια» την ώρα που «οι Αμερικανοί προσπαθούν να μην πηγαίνουν καν στη δουλειά». Εδώ και μήνες, χιλιάδες υπάλληλοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σαγκάη ζουν μέσα στο εργοστάσιο, δουλεύοντας 12ωρες βάρδιες έξι ημέρες την εβδομάδα. Μέχρι πρόσφατα, πολλοί κοιμούνταν μέσα στο εργοστάσιο, ώστε αυτό να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παρά το αυστηρότατο lockdown για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.
Η Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή (03/06), ότι παρήλθε η περίοδος αναμονής για τον έλεγχο της συμφωνίας εξαγοράς της από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με τον αντιμονοπωλιακό νόμο Hart-Scott-Rodino του 1976.
Ειδικότερα, όπως τονίζει η εταιρεία, η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται πλέον στους υπόλοιπους συνήθεις όρους κλεισίματος, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τους μετόχους του Twitter και της λήψης των ισχυόντων ρυθμιστικών εγκρίσεων.
Ο νόμος HSR του 1976, απαιτεί από τα μέρη να αναφέρουν τις μεγάλες συναλλαγές τόσο στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου όσο και στην Αντιμονοπωλιακή Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για επανεξέταση.
Μετά από την ανακοίνωση, η μετοχή της Twitter έφτασε να ανεβαίνει 2% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Steet.
Υπενθυμίζεται πως Twitter και Μασκ συμφώνησαν τον Απρίλιο στην εξαγορά της μητρικής του Twitter για 44 δισ. δολάρια ή 54,20 δολάρια ανά μετοχή, ωστόσο τον Μάιο ο Μασκ ανέφερε πως «παγώνει» τη συμφωνία μέχρι να έχει αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των fake λογαριασμών που υπάρχουν στο Twitter.