Μόλις πριν ένα χρόνο η Ισπανία ζούσε μία τεράστια κρίση καθώς χιλιάδες παράτυποι μετανάστες εισέρχονταν στον ισπανική πόλη Θέουτα (σε αφρικανικό έδαφος) μπροστά στην παθητικότητα των μαροκινών αρχών που συχνά άνοιγαν διάπλατα τις συνοριακές πύλες για να διέρχονται ελεύθερα και ανεξέλεγκτα οι χιλιάδες παράτυποι μετανάστες.
Ήταν η απάντηση του Μαρόκου στην Ισπανία καθώς η τελευταία είχε επιτρέψει την νοσηλεία του Μπραχίμ Γκαλί, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο και προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (SADR) σε νοσοκομείο της πόλης Λογρόνιο με κάθε μυστικότητα. Ο Γκαλί θεωρείται ο εχθρός νούμερο ένα του Μαρόκου και οι “ανθρωπιστικοί λόγοι” που επικαλέστηκε η ισπανική κυβέρνηση δεν έπεισαν το Μαρόκο.
Το CNI, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε απόρρητο έγγραφό της που διέρρευσε στον ισπανικό Τύπο, αναφέρει ότι η μαζική εισροή μαροκινών παράτυπων μεταναστών πριν ένα χρόνο, αποτελεί την “επιθετική πολιτική” του Ραμπάτ προκειμένου να πείσει την ισπανική κυβέρνηση να αλλάξει την από δεκαετίες θέση της στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας.
Τον περασμένο Μάρτιο η Ισπανία αιφνιδιαστικά, εγκατέλειψε την παραδοσιακή της στάση επί 47 χρόνια περί ουδετερότητας στη σύγκρουση για την κυριαρχία της Δυτικής Σαχάρας και τάχθηκε στο πλευρό της μαροκινής πρότασης για αυτονομία της πρώην ισπανικής αποικίας «ως πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση για την επίλυση της διαφοράς». Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε το Ραμπάτ και οι σχέσεις Ισπανίας – Μαρόκου αποκαταστάθηκαν. Από εκείνη την επίσκεψη και μετά, οι έλεγχοι του Μαρόκου στα σύνορα στη Θέουτα και την Μελίγια είναι εξονυχιστικοί και οι πύλες ερμητικά κλειστές για τους Αφρικανούς που επιχειρούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή “γη της επαγγελίας”.
Η έκθεση του CNI, η οποία περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της κρίσης των δύο χωρών, υπογραμμίζει ότι εκείνη την εποχή οι αρχές του Ραμπάτ είχαν ήδη θεωρήσει ότι το Βερολίνο και η Μαδρίτη είχαν επηρεάσει «αρνητικά» τις φιλοδοξίες τους να λάβουν περισσότερη υποστήριξη εντός της ΕΕ για τη θέση τους στο ζήτημα της Σαχάρας. Για το Μαρόκο, «η εγγύτητα της Ισπανίας και η θέση της» αποτελούσαν «ένα από τα κύρια εμπόδια στην άσκηση της κυριαρχίας της σε ολόκληρη την επικράτεια της Δυτικής Σαχάρας».
Το CNI, όπως αναφέρει η εφημερίδα El País, δεν διστάζει να επιβεβαιώσει ότι η μαροκινή αστυνομία έλαβε οδηγίες από το Ραμπάτ «να χαλαρώσει την επιτήρηση στην παράκτια λωρίδα από τη Larache έως τη Saidia [περισσότερα από 200 χιλιόμετρα]» και ότι οι αρχές των δήμων της περιοχής «έδωσαν οδηγίες στους οδηγούς ταξί και ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων να διαθέσουν τα οχήματά τους για τη μεταφορά μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική για να τους μεταφέρουν στα περίχωρα της Θέουτα». Προειδοποίησε επίσης ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Μαΐου, οι μαροκινές αρχές είχαν δώσει «εντολές να αφήσουν σκάφη μεταναστών να περάσουν προς τις ισπανικές ακτές». Την ίδια ώρα, η παρουσία της αστυνομίας του Μαρόκου εξαφανίστηκε στο συνοριακό φυλάκιο El Tarajal, «που διευκόλυνε την είσοδο δεκάδων μεταναστών ταυτόχρονα, ιδιαίτερα των νέων». Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι, διέσχισαν παράτυπα τα σύνορα εκείνες τις μέρες, καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος τόσο το CNI όσο και η πρεσβεία του Μαρόκου στην Ισπανία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του δημοσιοποιημένου εγγράφου.
Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή για το ertnews.gr