Εδώ και λίγες ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης (7/7/2022), σειρά άρθρων παρουσιάζουν στοιχεία του ευρωπαϊκού think tank Bruegel σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τα άρθρα αυτά είναι σχεδόν ταυτόσημα και όλα ξεκινούν με μία τερατολογία: “Όπως προκύπτει η χώρα μας έχει δαπανήσει μέχρι τώρα σε μέτρα στήριξης παραπάνω από το 3,5 % του ΑΕΠ με το κόστος να προσεγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ“. Συνεπώς η χώρα μας θα έπρεπε να έχει συνολικό ΑΕΠ πάνω από ένα… τρισεκατομμύριο ευρώ.
Αν το συγκρίνουμε με τα 10 δισεκατομμύρια της Γερμανίας που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ της σύμφωνα με την ερμηνεία του διαγράμματος έχουμε ίδιο ΑΕΠ με τη Γερμανία πλέον!
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μπάρα στο διάγραμμα δείχνει μόνο το ποσοστό στον κάθετο άξονα. Το ποσό στον οριζόντιο άξονα το δείχνει η μαύρη τελεία. Διαφορετικά όλες οι χώρες εντός του διαγράμματος θα είχαν το ίδιο ΑΕΠ…
Το σημαντικότερο στοιχείο του dataset του Bruegel είναι το γράφημα που τα ελληνικά ενημερωτικά site δεν αναφέρουν: η κωδικοποίηση των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε 7 διαφορετικούς τύπους. Τo dataset περιλαμβάνει 27 χώρες.
Εκεί φαίνεται οτι:
-η Ελλάδα είναι 1 από τις μόλις 7 χώρες (από τις 27) που δεν μείωσε τον φόρο ενέργειας ή τον ΦΠΑ.
-η Ελλάδα ανήκει στις μισές χώρες που δεν ρύθμισαν τις τιμές λιανικής ή χονδρικής.
–Οι μόνες χώρες που ούτε μείωσαν τη φορολογία ούτε ρύθμισαν τις τιμές είναι η Ελλάδα, η Δανία και το Λουξεμβούργο. Σε μια ακόμα, στη Λιθουανία, το μέτρο της ρύθμισης έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
–Τα μόνα δυο μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και η στήριξη των επιχειρήσεων.
Δαπανήσαμε τα μεγαλύτερα ποσά γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει την ακρίβεια και να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας. Οι δυο χώρες που πέρασαν το 3% του ΑΕΠ σε ενισχύσεις είναι η Ελλάδα και η Λιθουανία που επέλεξαν ως βασικό μέτρο της ενίσχυση των νοικοκυριών με επιδοτήσεις. Δανία και Λουξεμβούργο επέλεξαν την αντίστοιχη πολιτική αλλά δαπάνησαν ελάχιστα χρήματα (λιγότερα του 1 δις).
Το dataset του Bruegel, λοιπόν, δεν μπορεί να φέρνει πανηγυρισμούς για την πρωτιά. Γεννά σοβαρά ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση έδρασε όπως χρειαζόταν κι αν ακολούθησε την πιο παρεμβατική πολιτική που θα μπορούσε, αντί απλώς να δίνει χρήματα, μέσω επιδοτήσεων, στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας.
Συμπέρασμα: Αν είναι σε κάτι πρώτη η Ελλάδα δεν είναι στα μέτρα στήριξης αλλά στα μέτρα επιδότησης της ακρίβειας.
Η ανάρτηση του Bruegel: https://www.bruegel.org/…/national-policies-to-shield…/