Αντιμέτωπη με άλλη μία κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η διεύρυνση των spreads έχει ανησυχήσει την ΕΚΤ.
Αφορμή για την προειδοποίηση του MishTalk. com, στάθηκε το άρθρο του Bloomberg που αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ζητήσουν από τη Lagarde να στείλει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο σήμα, ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με πηγές που ε
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην ζώνη του ευρώ και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγει.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται σήμερα στο 3,9%, το 10ετές ιταλικό 3,47% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 3,01%.
Ο μεγάλος μύθος της Ευρωζώνης
Ο μεγάλος μύθος της Ευρωζώνης είναι ότι όλα τα κρατικά χρέη δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Εάν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα υπήρχαν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών.
Το 2015, όταν τα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 30%, τότε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi (νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας) έδωσε μια ομιλία δηλώνοντας «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε το ευρώ και πιστέψτε με θα είναι αρκετό». Πρόκειται για το περίφημο «whatever it takes».
Μετά την ανακοίνωση, τα spreads υποχώρησαν.
Η Lagarde έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγει.
Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μία δοκιμασία.
Το ίδιο το ευρώ είναι θεμελιωδώς ελαττωματικό, εξηγεί το δημοσίευμα και δεν υπάρχει καμία πολιτική επιτοκίων που να έχει νόημα για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ο κίνδυνος του δημόσιου χρέους δεν είναι ο ίδιος και όποιος έχει μια ελάχιστη κοινή λογική, το καταλαβαίνει.
Για να ελέγξει τα spread αυτή τη φορά, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει όλα τα ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με την ποσοτική σύσφιξη ή τις αυξανόμενες αποδόσεις.
Για δεύτερη φορά, η ΕΚΤ πρέπει να σπεύσει για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Άλλη ανακοίνωση «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» χωρίς να κάνουμε τίποτα ΔΕΝ θα αρκεί.
Ο έλεγχος των spreads θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο -0,50% και την αύξηση και ποσοτική σύσφιξη στα σκαριά.
Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα κρίση χρέους, ωστόσο λίγοι το βλέπουν…
Πηγή: www.bankingnews.gr