Η Ευρώπη κινδυνεύει να χρειάζεται να ζεσταθεί με δελτίο ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.
MuteΑυτό προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, προειδοποιώντας σχετικά με το ενδεχόμενο ελλείψεων ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εισαχθεί μερισμός για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου και άλλους εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
«Αν έχουμε έναν σκληρό και μακρύ χειμώνα και αν δεν λάβουμε μέτρα από πλευράς ζήτησης, θα έχουμε πρόβλημα»…
Δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο παράγοντας – Κίνα
Ο Birol είπε ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας βελτιώνοντας την απόδοση, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς».
Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέρος της πολιτικής του Πεκίνου για το μηδενικό Covid επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση ενέργειας, αλλά η χώρα ανοίγει ξανά.
Πολλά έθνη της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας που ελέγχεται από το κράτος, έχει ήδη αποκόψει χώρες όπως την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Φινλανδία, καθώς και από την περασμένη εβδομάδα, την Ολλανδία και τη Δανία, επειδή φέρεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της για χρήση νέου μηχανισμού πληρωμών σε ρούβλια.
Επιμερισμός κατανάλωσης
Τα σχόλια του επικεφαλής της ΙΕΑ σχετικά με πιθανή κατανομή για την Ευρώπη ακολουθούν τις κινήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι εάν υπήρχε οξεία έλλειψη, θα αποκόψει τμήματα της βιομηχανίας από το δίκτυο φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν ενέργεια.
Σε μια διάσκεψη του IEA στη Δανία, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 χώρες, ο οργανισμός είπε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 κατά το αντίστοιχο της τρέχουσας ετήσιας χρήσης της Κίνας μέσω βημάτων όπως η καλύτερη μόνωση κτιρίων και άλλες αποδόσεις όπως καλύτερο κλιματισμό.
Στο μεταξύ & σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία ότι ενέργεια δεν στέλνει στην Ευρώπη, έχει μεριμνήσει να την στέλνει στην Ασία. Eχει αυξήσει ήδη τις ποσότητες αργού που διοχετεύει στο ανατολικό λιμάνι του Κοζμίνο, πάνω από την Νότια Κορέα, μέσω του αγωγού East Siberia Pacific Ocean (ESPO).
Το 2021 το Κοζμίνο φόρτωνε περίπου 720.000 βαρέλια την ημέρα (35,1 εκατομμύρια τόνους) & μπορεί να διαχειριστεί πάνω από1,1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα μέσω του αγωγού & σιδηροδρομικα.