«Ακόμα και αν δεν έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να μειωθούν οι φόροι στην ενέργεια χωρίς επιβάρυνση, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, να μην ανακαλύψουμε τον τροχό» , τόνισε ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή .
«Άλλες χώρες φορολόγησαν τα δεδομένα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και να μειώσεις ισόποσα τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ. Καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, επιβαρύνεις λίγο περισσότερο αυτούς που κέρδισαν μέσα στην κρίση και ανακουφίζεις τους καταναλωτές. Έξυπνες λύσεις μπορούν να βρεθούν, η λύση των επιδομάτων έχει “κοντά ποδάρια”», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, το φαινόμενο της ακρίβειας στην ενέργεια στη χώρα μας, μπορεί να είναι γέννημα των διεθνών ανακατατάξεων, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με εξωγενής παράγοντες. «Στην Ελλάδα έχουμε το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη βενζίνη διότι συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα έχουμε τους υψηλότερους φόρους και θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ πιο αυστηροί, εις βάθος και εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά. Η αγορά είναι ολιγοπωλιακά διαρθρωμένη, είναι μια αγορά ρηχή με λίγες συναλλαγές, λίγοι παίκτες διαμορφώνουν την τελική τιμή του προϊόντος. Αν πραγματικά πιστεύουμε στον ελεύθερο ανταγωνισμό και αν πιστεύουμε ότι οι αγορές πρέπει να δουλεύουν όχι με αθέμιτες πρακτικές, και όχι με στρεβλώσεις, θα πρέπει να είναι από πάνω το μικροσκόπιο των αρχών και των κρατικών υπηρεσιών. Δεν μπορεί μέσα στην κρίση να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, και δεν μπορεί να καταγγέλλονται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών και να μην ανοίγει ρουθούνι», υπογράμμισε.
Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, ελεγκτικών, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστές παρεμβάσεις στις αγορές που φαίνεται ότι δεν λειτουργούν καλά. «Πλαφόν, ρυθμιστική παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πράγματα που έχουν κάνει άλλες χώρες στην ΕΕ», ανέφερε.
Ο κ. Φαραντούρης επέκρινε την Ευρώπη λέγοντας ότι φάνηκε εντελώς ανέτοιμη για πολλούς λόγους για να αντικαταστήσει τα κράτη μέλη. «Είναι κωμικοτραγικό κάθε μήνα να διαπιστώνεται στα ευρωπαϊκά συμβούλια η δυστοκία της ΕΕ να πάρει πέτρα και να καλείται κάθε φορά η Κομισιόν να προτείνει λύσεις. Η Κομισιόν προτείνει λύσεις, ρίχνει το “μπαλάκι” στα κράτη μέλη, τα κράτη μέλη παίρνουν τα μέτρα που μπορούν και επανέρχονται μετά και ζητούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι να πάρει αποφάσεις με τον “αραμπά” η ΕΕ ας οχυρωθούμε εμείς στο εσωτερικό μας. Ο ρόλος της ΕΕ στα ενεργειακά είναι επικουρικός, τον πρώτο λόγο τον έχουν τα κράτη μέλη. Το να μετακυλίουμε στις Βρυξέλλες τις ευθύνες, δείχνει μια θεσμική αβελτηρία που είναι ανεπίτρεπτη», επισήμανε ο ίδιος.